Thumbnail
Η ομάδα θεάτρου la strada δημιουργήθηκε το 2009 με στόχο την εξερεύνηση θεατρικών κωδίκων που έχουν να κάνουν κυρίως με τη διάδραση και το αφηγηματικό θέατρο.

Τελικά ο αυτοκράτορας είναι γυμνός; Αυτή είναι η ερώτηση που απευθύνει κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, η ομάδα θεάτρου La Strada σε μικρούς και μεγάλους θεατρόφιλους, που παρακολουθούν την παράσταση «Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, που παρουσιάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο θέατρο Βαφείο – Λάκης Κάραλης.

Η ομάδα θεάτρου  la strada  δημιουργήθηκε το 2009 με στόχο την εξερεύνηση θεατρικών κωδίκων που έχουν να κάνουν κυρίως με τη διάδραση και το αφηγηματικό θέατρο.

Πριν από λίγες ημέρες, συναντηθήκαμε με την ομάδα  στο φουαγέ του Θεάτρου Βαφείο και μιλήσαμε μαζί της για τη σημασία της διάδρασης στο θέατρο για παιδιά, αλλά και για τα επόμενα σχέδιά της.

-«Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα», το γνωστό παραμύθι του Άντερσεν, αφηγείται την ιστορία του αυτοκράτορα που είχε μανία με τα ρούχα. Ποια είναι τα διδάγματα του παραμυθιού; 

Το παραμύθι αυτό μιλάει για την αλήθεια και το ψέμα, για την αυθεντικότητα των σχέσεων . Η πρόθεση μας δεν είναι να διδάξουμε, αλλά να βάλουμε τα παιδιά στην διαδικασία να σκεφτούν και να συζητήσουν με τους δασκάλους ή τους γονείς τους πάνω σε αυτά τα θέματα. Τα συμπεράσματα θα προκύψουν από αυτά εμείς δίνουμε μόνο το ερέθισμα.

-Πώς προσεγγίσατε δραματουργικά το παραμύθι;

Ήταν μια δύσκολη διαδικασία. Σκοπός μας ήταν να το προσεγγίσουμε με σεβασμό στις ιδέες που πρεσβεύει ο συγγραφέας, αλλά και να στήσουμε μια ζωντανή ευχάριστη παράσταση που να ενδιαφέρει τα παιδιά. Έτσι χρησιμοποιήσαμε το αφηγηματικό θέατρο, που είναι η βάση της δουλειάς μας και την εναλλαγή των ρόλων μπροστά στους μικρούς θεατές ώστε να τους «αποκαλύψουμε» τον τρόπο που δημιουργείται η μαγεία του θεάτρου και να τα κάνουμε «συνένοχους». Τα τραγούδια και τα παιχνίδια της παράστασης προωθούν τη δράση και την κάνουν πιο διασκεδαστική και κατανοητή.

-Επιλέγετε στις παραστάσεις σας να δίνετε το στοιχείο της διάδρασης. Ποια η σημασία της διάδρασης στην παιδαγωγική του θεάτρου;

Όπως είναι γνωστό η βιωματική εμπειρία είναι η πιο ευχάριστη διαδικασία γνώσης. Η συμμετοχή των παιδιών στην εξέλιξη της παράστασης εντείνει το ενδιαφέρον τους, τα διασκεδάζει, ενώ διαπλάθει υπεύθυνους θεατές που στο μέλλον ελπίζουμε να σέβονται την τέχνη.

-Επίσης ένα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο της παράστασης είναι και η ζωντανή παραδοσιακή μουσική της Μεσογείου. Πώς και γιατί συνταιριάξατε αυτή τη μουσική με ένα παραμύθι της Βόρειας Ευρώπης;

Το παραμύθι βέβαια δεν είναι Ελληνικό, όμως αυτό που πραγματεύεται είναι ένα ζήτημα παγκόσμιο. Θέλαμε λοιπόν τα μουσικά ακούσματα να είναι γνώριμα στα παιδιά ή και αν ακόμη δεν τα γνωρίζουν θα είναι μια ευκαιρία γι αυτά να εξοικειωθούν με αυτούς τους ήχους.

lastradaav2

-Πόσο σημαντική είναι η εκμάθηση της παράδοσης για τα μικρά παιδιά;

Σ’ αυτήν την ηλικία τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια. Θεωρούμε υποχρέωση μας να τα μυήσουμε στην παράδοση όσο είναι δυνατόν,  ειδικά τη στιγμή που από παντού βομβαρδίζονται από την παγκόσμια βιομηχανία της «μόδας». Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα θελήσουν να ασχοληθούν με ότι μας κάνει ιδιαίτερους σαν λαό και ότι μας ενώνει με τους υπόλοιπους  γι αυτό και δεν αρκούμαστε μόνο στα Ελληνικά ακούσματα.

-Κατά τη γνώμη σας, αισθάνεστε ικανοποιημένοι με το παιδικό θέατρο όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια;

Αυτό που μας ενοχλεί περισσότερο είναι η θεαματοποίηση και η εμπορευματοποίηση του θεάτρου που απευθύνεται σε παιδιά με σκοπό το κέρδος. Όσο περνούν τα χρόνια διακρίνουμε όλο και περισσότερο μια τάση για εντυπωσιασμό από τη μια και μια απαξίωση της τέχνης γενικότερα από την άλλη. Με δυο λόγια μια έλλειψη ουσίας.

-Ως ομάδα, δραστηριοποιήστε στο παιδικό θέατρο εδώ και μία δεκαετία περίπου. Τι διδαχθήκατε όλον αυτόν τον καιρό σχετικά με τους μικρούς θεατρόφιλους;

Ότι τα παιδιά είναι δύσκολοι θεατές, αλάνθαστοι κριτές και ότι αν κάποιος ασχοληθεί μαζί τους πρέπει να το κάνει με απόλυτη σοβαρότητα.

-Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Η ομάδα μας εκτός από την παράσταση που θα παίζεται στο θέατρο Βαφείο, δραστηριοποιείται στους χώρους των σχολείων και σε άλλους πολιτιστικούς χώρους, άλλωστε το μότο μας είναι «Βάζουμε την παράσταση; Βάζετε το χώρο;» με θεματικές διαδραστικές παραστάσεις. Φέτος παράλληλα με τις παραστάσεις μας σου ήδη παρουσιάζονται, ετοιμάζουμε μια διαθεματική παράσταση που είναι γραμμένη σε δεκαπεντασύλλαβο και ασχολείται με τα αρνητικά συναισθήματα το bullying και τις συνέπειες του, «Το μήλο της Χιονάτης».  

Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα και τις παραστάσεις της αναζητήστε στο:

http://www.la-strada.gr

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανεπιστημια
Πιερρακάκης: Το σχέδιο για τα ψηφιακά πτυχία - Θυρίδες gov.gr και «ψηφιακός γκισές»
Με ηλεκτρονική αίτηση μέσω του ptyxia.gov.gr και χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet και τον ΑΜΚΑ, φοιτητές, απόφοιτοι αλλά και...
Πιερρακάκης: Το σχέδιο για τα ψηφιακά πτυχία - Θυρίδες gov.gr και «ψηφιακός γκισές»