Thumbnail

Μια επισκόπηση στο ενιαίο εθνικό σεισμολογικό δίκτυο δίνει στοιχεία που σοκάρουν: το 40% των σεισμογραφικών σταθμών της χώρας βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Η κατάσταση είναι ανησυχητική, αφού σε ορισμένες από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, όπως στη Δυτική Ελλάδα, σε επιφυλακή είναι μόνο οι μισοί σταθμοί από όσους έχουν τοποθετηθεί.

Ενδεικτικά στη Ζάκυνθο λειτουργεί μόνο ένας σταθμός, στην Κέρκυρα και στα Κύθηρα κανένας, ενώ στην Κεφαλονιά μόλις τέσσερις από τους οκτώ. Ολα αυτά ενώ στην Ελλάδα εκλύεται κάθε χρόνο περισσότερη από τη μισή σεισμική ενέργεια ολόκληρης της Γηραιάς Ηπείρου.

Το εθνικό δίκτυο σεισμογράφων, το οποίο περιλαμβάνει σταθμούς από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, τον Τομέα Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τον Τομέα Γεωφυσικής και Γεωθερμίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Τομέα Γεωλογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών διαθέτει 155 σταθμούς και εκτός λειτουργίας αυτήν την στιγμή είναι περισσότεροι από 60.

Αιτία, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, είναι η ανυπαρξία σταθερών πόρων για τη συντήρησή τους. Οι δραματικές περικοπές των τελευταίων χρόνων έχουν υποβαθμίσει υπηρεσίες που θεωρούνται μη ανταποδοτικές, ενώ οι φορείς που συγκροτούν το ενιαίο σεισμολογικό δίκτυο καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να συντηρήσουν τη βασική λειτουργία τους με κάθε μέσο. Ομως η μετακίνηση του προσωπικού για την επιδιόρθωση βλαβών και η αγορά ανταλλακτικών κοστίζουν, ενώ σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουν απομείνει ελάχιστοι τεχνικοί για τη συντήρηση του δικτύου.

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε αναλυτικό δημσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.

Μια ματιά στους σεισμογραφικούς σταθμούς της επικράτειας είναι ενδεικτική: η Αμοργός, όπου το 1956 ο Εγκέλαδος χτύπησε με 7,5 ρίχτερ συνοδευόμενος από το μεγαλύτερο τσουνάμι στην σύγχρονη ελληνική ιστορία, δεν έχει εν λειτουργία σεισμογράφο, ενώ μόνο έναν ενεργό σταθμό, στην Κύμη, έχει ολόκληρη η Εύβοια.

Στα Δωδεκάνησα, από τους πέντε σεισμογράφους που έχουν εγκαταστήσει οι φορείς λειτουργούν μόνο τρεις, ένας στη Ρόδο, ένας στην Κάρπαθο και ένας στη Νίσυρο. Στην Πελοπόννησο εν λειτουργία είναι οι 11 από τους 24 σεισμογράφους και στα Επτάνησα οι έντεκα από τους 19.

Κάποιοι από τους σταθμούς σταμάτησαν να λειτουργούν εδώ και χρόνια και παρέμειναν έτσι: στις νήσους Στροφάδες η καταγραφή σταμάτησε τον Νοέμβριο του 2010, στη Ροδινή Αχαΐας τον Νοέμβριο του 2011, στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας το 2012, στον Διρό τον Αύγουστο του 2014, στις Βολίμες Ζακύνθου τον Σεπτέμβριο του 2015. Και αρκετοί είναι εκείνοι που σταμάτησαν τον τελευταίο χρόνο, όπως εκείνος της Τρίπολης, το καλοκαίρι του 2017.

Ασυντήρητο και το δίκτυο επιταχυνσιογράφων

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και το εθνικό δίκτυο επιταχυνσιογράφων. Οι επιταχυνσιογράφοι δείχνουν την εδαφική επιτάχυνση όταν γίνονται ισχυροί σεισμοί, στοιχείο με πολύ μεγάλη σημασία για να κατανοούμε το πώς αποκρίνονται τα κτίρια στη σεισμική κίνηση. Οι πληροφορίες που παρέχουν είναι μακροπρόθεσμα χρήσιμες για τη βελτίωση του αντισεισμικού κανονισμού. Ο φορέας που διαχειρίζεται το δίκτυο των επιταχυνσιογράφων είναι το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών, το οποίο έχει συγχωνευθεί με τον ΟΑΣΠ από το 2011, με αποτέλεσμα να υφίσταται τις συνέπειες της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στον οργανισμό.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

daskaloi_yper_aa
Πρωτοφανείς σε μαζικότητα συνελεύσεις εκπαιδευτικών ψηφίζουν για απεργία - αποχή στα μέτρα του υπουργείου Παιδείας
Ένα δάσος από σηκωμένα χέρια στις πιο μαζικές Γενικές Συνελεύσεις των τελευταίων δεκαετιών: Ο αγώνας στα χέρια των εκπαιδευτικών
Πρωτοφανείς σε μαζικότητα συνελεύσεις εκπαιδευτικών ψηφίζουν για απεργία - αποχή στα μέτρα του υπουργείου Παιδείας
sxoleio
Κυψέλη: Μητέρα 19χρονου δράστη – «Ο γιος μου δεν μπορεί να μιλήσει, είναι σε κατάσταση σοκ»
Σοκάρει ο τραυματισμένος μαθητής: «Δεν ξέρω πόσες φορές με χτύπησε, έτρεχα να ξεφύγω»
Κυψέλη: Μητέρα 19χρονου δράστη – «Ο γιος μου δεν μπορεί να μιλήσει, είναι σε κατάσταση σοκ»