Κομοτηνή: Κάθε εβδομάδα καταγράφεται και ένα περιστατικό κακοποίησης ζώων
Ροδόπη

70 σκυλιά εγκαταλείπονται κάθε μήνα στη Ροδόπη. Ενώ 25 δίνονται για υιοθεσία επίσης κάθε μήνα. Τον τελευταίο 1,5 χρόνο σχεδόν εβδομαδιαίως καταγράφεται κάποιο περιστατικό κακοποίησης. Συνολικά στην Αστυνομική Διεύθυνση της Ροδόπης έχουν καταγγελθεί 19 περιστατικά το πρώτο εξάμηνο του 2018. Σκυλιά χτυπημένα από ανθρώπινο χέρι ή νεκρά από δηλητήριο .

Θάνος Καραγιώργης: “Aυτός ο οποίος κακοποιεί τα ζώα θα στραφεί και προς τον συνάνθρωπο.”
Τα φαινόμενα κακοποίησης, σύμφωνα με τον κτηνίατρο του Δημοτικού Κυνοκομείου Κομοτηνής, τον κ. Θάνο Καραγιώργη είναι πιο συχνά στους οικισμούς. Σημαντικό επίσης είναι ότι δεν καταγγέλλονται , δεν καταγράφονται, δεν φτάνουν ποτέ στο φως της δημοσιότητας. « Η τάση αυτή της κακοποίησης απέναντι στα ζώα έχει αρχίσει και μεγαλώνει.» παρατηρεί ο κος Καραγιώργης σημειώνοντας με νόημα πως «αυτός ο οποίος κακοποιεί τα ζώα θα στραφεί και προς τον συνάνθρωπο. Είναι μελετημένο ότι η ενδο-οικογενειακή βία συνδέεται με την κακοποίηση των ζώων.»
Μέχρι σήμερα το 2018 καταγράφτηκαν στο αρχείο του Κυνοκομείου 25 περιστατικά, ενώ το 2017 όλη την χρονιά ήταν 18. «Ακόμη και η εγκατάλειψη είναι μορφή κακοποίησης. Είναι πολύ μικρό το δείγμα αυτό σε σχέση με αυτό που συμβαίνει. Δυστυχώς το κυνοκομείο ανταποκρίνεται μόνο στις περιπτώσεις που μας ειδοποιούν. Περιστατικό όπως αυτό του Λαμπρού, υπάρχουν πάρα πολλά, τα οποία αποσιωπούνται.» κατέληξε ο κος Καραγιώργης.

 

Νίκη Χατζηπροδρόμου: «Η κακοποίηση έχει λάβει υπερβολικές διαστάσεις στην περιοχή μας.»
Η Νίκη Χατζηπροδρόμου , καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας, ασχολείται με την φροντίδα άστεγων ταλαιπωρημένων ζώων ( γάτες και σκύλοι). Ζώα που χρειάζονται φαγητό, νερό, επούλωση των τραυμάτων τους. «Το τελευταίο διάστημα η κακοποίηση έχει λάβει υπερβολικές διαστάσεις στην περιοχή μας.» δηλώνει και δεν κρύβει την οργή της για τον αποκεφαλισμό των επτά κουταβιών «είναι αηδιαστικό, δηλώνει στυγνούς δολοφόνους και εν δυνάμει δολοφόνους ανθρώπων σε εύθετο χρόνο και στιγμή. Οι κακοποιήσεις είναι κακοποιήσεις, είτε είναι μια κλωτσιά, είτε μια πέτρα που θα πετάξει κάποιος σε ένα φοβισμένο ζωντανό. Ο κόσμος πρέπει να παροτρυνθεί και να μιλήσει. Η σιωπή είναι συνενοχή και δεν βοηθάει στο να λύσουμε τα προβλήματα της περιοχής. » σημειώνει.

Νίκος Στεργιάδης: 450 αδέσποτα στο κυνοκομείο Κομοτηνής
Για 450 αδέσποτα, που έχουν βρει καταφύγιο στο Δημοτικό Κυνοκομείο που λειτουργεί στην Κομοτηνή από το 2000 κάνει λόγο ο Νίκος Στεργιάδης , προϊστάμενος Τμήματος Καθαριότητας. « Το πρόβλημα μας είναι τεράστιο γιατί είναι ο μοναδικός δήμος στη Ροδόπη που λειτουργεί Κυνοκομείο. Όλα τα σκυλιά από άλλους δήμους, ακόμη και από την υπόλοιπη περιφέρεια έρχονται στο δήμο Κομοτηνής.»

 

Ξανθίππη Παρασκευά: «Αυτός που κακοποιεί ένα ζώο έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα.»
Έντονα προβληματισμένη και η κα Ξανθίππη Παρασκευά, μέλος της Ζωοφιλικής, μέλος της Οικολογικής Ομάδας, δασκάλα στο επάγγελμα. «Η κακοποίηση ζώων δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι κάτι που δυστυχώς παίρνει φοβερές διαστάσεις όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ είναι ότι αυτός που κακοποιεί ζώα και έχει σαδιστικά ένστικτα πιθανόν να φτάσει στην κακοποίηση και ενός μέλους της οικογένειάς τους. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η κακοποίηση ζώων συνδέεται άμεσα με την ενδοοικογενειακή βία, και γενικότερα την βία μέσα στην κοινωνία. Άρα, οι χωριανοί οι οποίοι βρήκαν τα 7 αποκεφαλισμένα κουτάβια θα πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν έναν άνθρωπο ο οποίος έχει σοβαρό πρόβλημα και θα πρέπει να απευθυνθεί οπωσδήποτε σε ένα ψυχίατρο. Σίγουρα είναι άτομο (α) το οποίο έχει σοβαρό πρόβλημα, είτε έχει δεχθεί τη βία κατά τη διάρκεια παιδικής του ηλικίας και πιθανόν να ασκεί και βία σε αδύνατα μέλη της οικογένειας του, γυναίκα, παιδιά. Δυστυχώς είναι από τις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν ποτέ μάρτυρες και σπάνια φτάνουν στα Δικαστήρια. Καλό είναι να ευαισθητοποιηθεί όλη η κοινωνία, δηλαδή να καταλάβουν επιτέλους οι άνθρωποι ότι αυτός που κακοποιεί ένα ζώο έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα.» δηλώνει η κα Παρασκευά και καταλήγει πως « Ένα μικρό παιδί στο σχολείο δεν θα κακοποιήσει ποτέ ένα ζώο παρά μόνο αν έχει δεχθεί το ίδιο το παιδί βία από τους γονείς ή από άλλα παιδιά και θέλει να εκτονώσει αυτή την επιθετικότητα που δέχτηκε. Τα παιδιά είναι μιμητές, αν δει τον πατέρα να κακοποιεί, θα κακοποιήσει κι εκείνο. Άρα, θα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία, να γίνει πιο αυστηρή η Νομοθεσία και κυρίως μέσα από την εκπαίδευση να πάρουν τα σωστά πρότυπα τα παιδιά.»
Φώτο: Θάνος Καραγιώργης, Νίκη Χατζηπροδρόμου, Νίκος Στεργιάδης και Ξανθίππη Παρασκευά/  αδέσποτος σκύλος ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

best of network

σχετικά άρθρα

Συντονιστικό Αναπληρωτών-Αδιόριστων Εκπαιδευτικών: Και σήμερα και αύριο και όσο χρειαστεί αυτή η μάχη θα κερδηθεί
Συντονιστικό Αναπληρωτών-Αδιόριστων Εκπαιδευτικών: Και σήμερα και αύριο και όσο χρειαστεί αυτή η μάχη θα κερδηθεί
Για την παράσταση διαμαρτυρίας στη Γλυφάδα
Συντονιστικό Αναπληρωτών-Αδιόριστων Εκπαιδευτικών: Και σήμερα και αύριο και όσο χρειαστεί αυτή η μάχη θα κερδηθεί