«Γεια σας, είμαι ο Τζόνι Κας»
Πεθαίνει σαν σήμερα, στις 12 Σεπτεμβρίου 2003

Μια από τις πιο πολυδιάστατες, σκοτεινές και «αιρετικές» μορφές της pop κουλτούρας και της σύγχροηνς μουσικής.

Γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 1932 και έφυγε από τη ζωή στις 12 Σεπτεμβρίου.

Έχει κερδίσει μια θέση στην αιωνιότητα ως ο «κορυφαίος κάντρι μουσικός», όμως ο Τζόνι Κας σε διάφορα στάδια της καριέρας του με το ροκ εν ρολ, τη φολκ, τα μπλουζ, τα γκόσπελ ενώ προς το τέλος της καλλιτεχνικής του διαδρομής δεν δίστασε να συνεργαστεί με συγκροτήματα όπως οι Nine Inch Nails ή οι Depeche Mode.

Η επίδραση του στην μουσική-καλλιχνική παραγωγή των ΗΠΑ θεωρείται τεράσια, είτε σε καθαρά μουσικό επίπεδο, είτε ως καλλιτεχνικό στίγμα και παρουσία. 

Τολμηρός και ευαίσθητος με τα κοινωνικά θέματα, δεν δίστασε να τραγουδήσει σε φυλακές και να μιλήσει για τα δικαιώματα των τροφίμων, ενώ είχε τοποθετηθεί και κατά του κοινωνικού αποκλεισμού των αυτόχθονων λαών της Αμερικής.

Ο μεγάλος έρωτας της ζωής του ήταν και η επί 35 χρόνια σύζυγος και συνεργάτης του, Τζουν Κάρτερ με την οποία απέκτησε τον γιο του, Τζον Κάρτερ-Κας. Η Τζουν κατάφερε να τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει την εξάρτηση του από τις αμφεταμίνες, ωστόσο ο κόσμος του Κας άρχισε να διαλύεται όταν έχασε τη σύζυγό του, μετά από μια μετεγχειρητική επιπλοκή.

Έτσι, ο «άνδρας με τα μαύρα», όπως είχε συστηθεί στο κοινό και με το αντίστοιχο τραγούδι, περασε από την ζωή στο μύθο 6 μήνες μετά τη σύζυγό του, στις 12 Σεπτεμβρίου του 2003.

Λίγα χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε και η βιογραφική ταινία «Walk the Line» με πρωταγωνιστή τον Χόακν Φοίνιξ.

σχετικά άρθρα