Thumbnail
Αρχαία αντικείμενα

Κλεμμένη ταφόπλακα, που κατέληξε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's στο Λονδίνο, επιστράφηκε στην Ελλάδα αφού παραδόθηκε στην αστυνομία. Πρόκειται για την τελευταία επιτυχία της Ελλάδας που προσπαθεί για τον επαναπατρισμό κλεμμένων αρχαίων θησαυρών.

Πρόκειται επίσης για την πιο αξιοσημείωτη επιστροφή από την Αγγλία αρχαίου αντικειμένου τα τελευταία χρόνια, σχολίασε ο Ν. Παπαγεωργίου, επιτετραμμένος της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο.

Στο μεταξύ, τα μάρμαρα του Παρθενώνα παραμένουν στο Βρετανικό Μουσείο παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Ελλάδας να επιστραφούν.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωση του του Υπουργείο Πολιτισμού

«Πρόκειται για ένα τυπικό παράδειγμα μαρμάρινης αττικής στήλης Κλασικών χρόνων με ανθεμωτή επίστεψη. Στον κορμό της, αποδίδονται ανάγλυφα δύο ρόδακες και κάτω από αυτούς διακρίνεται αρχή ονόματος, πιθανόν του νεκρού: ΕΣΤΙ[ΑΙΟΣ].

Η στήλη χρονολογείται περί το 340 π.Χ. και προέρχεται αναμφίβολα από κάποιο αρχαίο νεκροταφείο της Αττικής, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος αποτελεί αποκλειστικότητα των αττικών εργαστηρίων γλυπτικής.

Στην επιστροφή της στήλης συνέβαλε ουσιαστικά η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Λονδίνο, η οποία συνέδραμε εξαρχής με κάθε πρόσφορο τρόπο, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες της επιστροφής της στήλης. Μετά τον επαναπατρισμό της η στήλη παραδόθηκε στο Επιγραφικό Μουσείο».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ταξη
«Βρικόλακες» μιας αποτυχημένης εκπαίδευσης (Όταν ο δάσκαλος καλεί δυο γονείς για να τους μιλήσει εκτάκτως για τον γιο τους)
Ενας δάσκαλος καλεί δυο γονείς για να τους μιλήσει εκτάκτως για τον γιο τους, παιδί δημοτικού. Η ειλικρινής αυτή εκδήλωση ενδιαφέροντος στην...
«Βρικόλακες» μιας αποτυχημένης εκπαίδευσης (Όταν ο δάσκαλος καλεί δυο γονείς για να τους μιλήσει εκτάκτως για τον γιο τους)
simaia-palaistini
Παρεμβάσεις ΔΕ: Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά – Συγκέντρωση την Τετάρτη (15/05)
Συγκέντρωση στο Πάρκο Ελευθερίας και διαδήλωση στην αμερικάνικη και ισραηλινή πρεσβεία την Τετάρτη (15/05) στις 18:00
Παρεμβάσεις ΔΕ: Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά – Συγκέντρωση την Τετάρτη (15/05)