Thumbnail
Άρθρο της Ντίνας Δασκαλοπούλου στην Εφημερίδα των Συντακτών

Ο Τσε Γκεβάρα έλεγε πως η αλληλεγγύη είναι η τρυφερότητα μεταξύ των λαών. Οι τρεις αλιεργάτες -δύο Αιγύπτιοι κι ένας Αλβανός- που πολύ σύντομα θα πάρουν την ελληνική υπηκοότητα δεν ήταν οι μόνοι που ρίχτηκαν στη μάχη για να σώσουν συνανθρώπους μας, έγιναν όμως σύμβολα της διεθνιστικής αλληλεγγύης.

«Θεωρούμε αυτούς τους ανθρώπους ήδη συμπολίτες μας». Με αυτή τη φράση ο πρωθυπουργός δικαίωσε το αίτημα των συναδέλφων τους από το Μάτι που ζήτησαν να δοθεί υπηκοότητα στους τρεις ψαράδες που ζουν στην Ελλάδα περισσότερα από 22 χρόνια.

Οπως είπε, θα ακολουθηθούν οι σύμφωνες με τον νόμο διαδικασίες για αλλοδαπούς με εξαιρετική συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο. Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ήδη συνέταξε την προβλεπόμενη πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμητική πολιτογράφηση των τριών ψαράδων, επειδή, όπως προβλέπει ο νόμος, προσέφεραν στην Ελλάδα εξαιρετικές υπηρεσίες.

Την ιδέα είχε εκφράσει δημόσια η Κωνσταντίνα Κούνεβα με άρθρο της στην «Εφ.Συν.» στις 13 Αυγούστου.

«Ο Mahmoud δεν είναι βέβαια ο μόνος (μετανάστης) στον οποίο χρωστάμε ευγνωμοσύνη για τις ζωές που σώθηκαν την 23η Ιουλίου. Ως μετανάστης αποτελεί όμως ένα ξεχωριστό παράδειγμα», έγραφε η Κούνεβα.

«Σε εποχές που οι αντιμεταναστευτικές και ρατσιστικές φωνές δυναμώνουν στην Ευρώπη κι ενώ κάθε χρόνο χιλιάδες μετανάστες χάνονται αβοήθητοι στα νερά της Μεσογείου, η πράξη του Mahmoud αποτελεί παράδειγμα αλληλεγγύης κι ανθρωπιάς. Η τιμητική του πολιτογράφηση θα μετουσίωνε τις αξίες αυτές σε ένα ηχηρό μήνυμα της Ελλάδας προς όλη την Ευρώπη».

Τα σωσίβιά μας

Χτες, με αφορμή την εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα για την τιμητική πολιτογράφηση κάποιων μεταναστών που συμμετείχαν στη διάσωση, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Είναι μια κίνηση μικρή, αλλά με μεγάλη συμβολική σημασία, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη, όπου τα ανόητα στερεότυπα που επιχειρούν να ταυτίσουν τους μετανάστες με την εγκληματικότητα γίνονται πρόσχημα για ρατσιστικά πογκρόμ της Ακροδεξιάς, όπως συμβαίνει αυτές τις μέρες στη Γερμανία. Ελληνες, Ευρωπαίοι και μετανάστες είμαστε στο ίδιο σκάφος. Η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη είναι το μοναδικό μας σωσίβιο».

Είναι μια μικρή κίνηση αλλά και μια μεγάλη νίκη για το κίνημα της αλληλεγγύης η πολιτογράφηση των τριών ψαράδων και μακάρι να ακολουθήσουν κι άλλες, αφού οι μετανάστες που άπλωσαν το χέρι την ώρα του χαμού ήταν δεκάδες.

Πολλοί από αυτούς παρέμειναν ανώνυμοι, αλλά έχουν ήδη πολιτογραφηθεί στις καρδιές των κατοίκων. Οπως εκείνος που έσωσε την οικογένεια της Αγνής, η οποία είχε πει στην εφημερίδα μας: «Με τους γέροντες γονείς και τα παιδιά μου μείναμε τέσσερις ώρες μέσα στο νερό. Ο γονείς μου επέζησαν γιατί ήταν πάνω τους γαντζωμένα τα εγγόνια τους - μπορεί και να είχαν εγκαταλείψει διαφορετικά... Μας έσωσε με τη βάρκα ένας Πακιστανός. Την επόμενη μέρα με πήρε τηλέφωνο για να δει πώς είναι οι γονείς μου. Συγκινήθηκα τόσο πολύ, πάρα πολλοί μετανάστες βοήθησαν κι εκείνη τη φοβερή νύχτα και μετά».

Εφημερίδα των Συντακτών

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

afrikaniki-skoni
Πανεπιστήμιο Κρήτης για αφρικανική σκόνη: Ήταν «σημαντικό» επεισόδιο
Οι μέγιστες συγκεντρώσεις σκόνης παρατηρηθήκαν στην πόλη των Χανιών - Τι έδειξαν οι μετρήσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης
Πανεπιστήμιο Κρήτης για αφρικανική σκόνη: Ήταν «σημαντικό» επεισόδιο
bullying
Σχολική βία: «Η καλλιέργεια κλίματος γενικής καταγγελίας ψηφιακής ή μη “δηλητηριάζει” τις σχέσεις»
«Η καλλιέργεια κλίματος γενικής καταγγελίας ψηφιακής ή μη, δεν αποκαθιστά την παιδαγωγική σχέση απεναντίας, «δηλητηριάζει» τις σχέσεις, δημιουργεί...
Σχολική βία: «Η καλλιέργεια κλίματος γενικής καταγγελίας ψηφιακής ή μη “δηλητηριάζει” τις σχέσεις»
education_foto.jpg
Ζάκυνθος: Διοργανώθηκε εκπαιδευτικό συμπόσιο από κρατικούς φορείς εκπαίδευσης με χορηγία… μεγάλου ξενοδοχειακού ομίλου
«Οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν μάθει να γλείφουν τα ξεροκόμματα που πέφτουν από το πλούσιο τραπέζι των μεγαλοεπιχειρηματιών»
Ζάκυνθος: Διοργανώθηκε εκπαιδευτικό συμπόσιο από κρατικούς φορείς εκπαίδευσης με χορηγία… μεγάλου ξενοδοχειακού ομίλου