Πένες με κοτόπουλο, πλευρώτους και κατίκι Δομοκού
Συνταγές

Προετοιμασία: 20΄ Μαγείρεμα: 30΄

 

Υλικά (για 4 μερίδες):

    •    700 γρ. φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου, σε κύβους 2 - 3 εκ.
    •    500 γρ. πένες (ή φαρφάλες ή ριγκατόνι)
    •    200 γρ. μανιτάρια πλευρώτους*, σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
    •    2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
    •    80 ml λευκό, ξηρό κρασί
    •    150 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα
    •    1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο (ή 1 κουτ. γλυκού σε σκόνη)
    •    1 κουτ. σούπας δυόσμος ξερός, τριμμένος
    •    2 κουτ. σούπας κατίκι Δομοκού
    •    50 ml ελαιόλαδο
   

Διαδικασία:

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το λάδι και σοτάρουμε το κοτόπουλο για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Πρέπει να κάψει καλά το λάδι για να ροδίσει το πουλερικό. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα μανιτάρια και το τζίντζερ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά. Ρίχνουμε το κρασί και μαγειρεύουμε 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε την ντομάτα, 150 ml νερό, το δυόσμο και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν. Μετριάζουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και να δέσει ελαφρώς η σάλτσα (δεν χρειάζεται να πήξει, καθότι τα μακαρόνια θα πιουν μέρος των υγρών). Αποσύρουμε, ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα.

Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Τα στραγγίζουμε, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο, τα μανιτάρια και τη σάλτσα και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με σαλάτα καρότο με λαδολέμονο, ρίγανη και ξύσμα λεμονιού.

* Είδος μανιταριών με μπεζ απόχρωση, μαστιχωτή σάρκα και ιδιαίτερο άρωμα και γεύση - στην ψητή τους εκδοχή η νοστιμιά τους θυμίζει σε πολλούς ψητό κρέας ή συκώτι. Τα βρίσκουμε και σε baby εκδοχή, αλλά και «φιλεταρισμένα», δηλ. καθαρισμένα από το σκληρό κοτσανάκι τους. Εξαιρετικά αυτά που παράγει η ευβοϊκή εταιρεία Δίρφυς (τα βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ). Από την ίδια εταιρεία κυκλοφορούν και κίτρινα πλευρώτους. Πρόκειται για ένα είδος με ξεχωριστή νοστιμιά, λεπτό άρωμα εσπεριδοειδών και γλυκίζουσα, φινετσάτη γεύση.

ΝΙΚΗ ΧΡΥΣΑΝΘΙΔΟΥ
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
gastronomos.gr

 

σχετικά άρθρα

Ωραιόκαστρο: Σύρος πρόσφυγας εκλέχτηκε στο Συλ. Γονέων Δημοτικού
Ωραιόκαστρο: Σύρος πρόσφυγας εκλέχτηκε στο Συλ. Γονέων Δημοτικού
Οι ισχυροί δεσμοί που τον ένωσαν πριν από είκοσι χρόνια με τη Θεσσαλονίκη, από την εποχή που έκανε μεταπτυχιακό στην Οδοντιατρική Σχολή του...
Ωραιόκαστρο: Σύρος πρόσφυγας εκλέχτηκε στο Συλ. Γονέων Δημοτικού
Σεσημασμένος ναρκέμπορος σε καρτέλ κοκαΐνης γιος γνωστής αστρολόγου
Σεσημασμένος ναρκέμπορος σε καρτέλ κοκαΐνης γιος γνωστής αστρολόγου
Οι πληροφορίες για τη δράση των τριών αντρών είχαν περιέλθει στη Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής τους τελευταίους δύο μήνες και εκείνη...
Σεσημασμένος ναρκέμπορος σε καρτέλ κοκαΐνης γιος γνωστής αστρολόγου
Με φανέλα Αντετοκούνμπο ο Τσίπρας-Μήνυμα ενάντια στον ρατσισμό
Με φανέλα Αντετοκούνμπο ο Τσίπρας-Μήνυμα ενάντια στον ρατσισμό
Την ανοιχτή του στήριξη στα αδέλφια Αντετοκούνμπο εξέφρασε μέσω instagram ο Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο της ρατσιστικής επίθεσης που δέχτηκε ο...
Με φανέλα Αντετοκούνμπο ο Τσίπρας-Μήνυμα ενάντια στον ρατσισμό