Thumbnail
Τι πρέπει να γνωρίζετε

Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ελλάδας και του πολιτισμού της, ένα μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας που ασκεί έλξη και προκαλεί τον θαυμασμό μέχρι και σήμερα. Ένα σημείο αναφοράς για ηθοποιούς, σκηνοθέτες και παντός είδους καλλιτέχνες, η "στέγη" για ένα από τα σπουδαιότερα φεστιβάλ στον κόσμο.

Χιλιάδες επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, περνούν κάθε χρόνο για να θαυμάσουν το μεγαλείο του.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο του Up Drones το Θέατρο της Επιδαύρου από ψηλά και διαβάστε το κείμενο του αρχαιολόγου Β. Λαμπρινουδάκη για την ιστορία του:

Η ιστορία του Θεάτρου

Το Θέατρο της Επιδαύρου χτίστηκε σε δυο φάσεις: η πρώτη φάση χρονολογείται στα τέλη του 4ου αιώνα π. Χ. και η δεύτερη στα μέσα του 2ου αιώνα π. Χ.

Όπως σώζεται σήμερα, το θέατρο παρουσιάζει την τριμερή χαρακτηριστική διάρθρωση των ελληνιστικών θεάτρων: κοίλο, ορχήστρα και σκηνικό οικοδόμημα.

Κατά την πρώτη φάση, στο τέλος του 4ου αιώνα π. Χ., κατασκευάστηκαν η ορχήστρα, το κάτω διάζωμα -12 κερκίδες με 34 σειρές καθισμάτων (εδωλίων) η κάθε μια- και το σκηνικό οικοδόμημα. Ο σχεδιασμός του κοίλου πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια τριών κέντρων χάραξης.

Στη δεύτερη φάση, στα μέσα του 2ου αιώνα π. Χ., το κοίλο επεκτάθηκε προς τα πάνω με την κατασκευή του άνω διαζώματος (22 κερκίδες με 21 σειρές εδωλίων η κάθε μια) και η σκηνή πήρε την ελληνιστική μορφή της.

Με μέγιστη χωρητικότητα 13.000 έως 14.000 θεατών, το θέατρο της Επιδαύρου φιλοξενούσε μουσικούς αγώνες και παραστάσεις αρχαίου δράματος.

Η αισθητική αρμονία που οφείλεται στην κανονικότητα και στη μαθηματική συνάφεια των επιμέρους μεγεθών του, συνδυάστηκε με την έξοχη ακουστική του που επιτρέπει στους ακροατές των ανώτατων κερκίδων να ακούνε και τον παραμικρό ήχο από την ορχήστρα. Η αισθητική και η λειτουργικότητα του θεάτρου είχαν ήδη επισημανθεί από την αρχαιότητα. Ο Παυσανίας εξαίρει το θέατρο της Επιδαύρου για τη συμμετρία και την ομορφιά του και το αποδίδει στον αρχιτέκτονα Πολύκλειτο.

Το θέατρο διατηρήθηκε σε πολύ καλή κατάσταση και με τις αναστηλωτικές επεμβάσεις του Π. Καββαδία (1907), του Α. Ορλάνδου (1954-1963) και της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου (1988 κε.) έχει ανακτήσει -εκτός από το σκηνικό οικοδόμημα- σχεδόν εξ ολοκλήρου την αρχική του μορφή.

Το μνημείο αποτελεί πόλο έλξης μεγάλου αριθμού ελλήνων και ξένων επισκεπτών και χρησιμοποιείται για την παρουσίαση παραστάσεων αρχαίου δράματος. Η πρώτη παράσταση στο θέατρο της Επιδαύρου ήταν η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή που ανέβηκε το 1938, σε σκηνοθεσία Δ. Ροντήρη. Οι θεατρικές παραστάσεις, στο πλαίσιο του οργανωμένου φεστιβάλ, ξεκίνησαν το 1954 και από τον επόμενο χρόνο καθιερώθηκαν ως ετήσιος θεσμός παρουσίασης του αρχαίου δράματος. Σποραδικά έχει χρησιμοποιηθεί για σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις.

Β. Λαμπρινουδάκης, Αρχαιολόγος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

smartphone_apps.jpg
5 εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών για να κατεβάσεις στο smartphone σου
Δεν έχει σημασία πόσο φανατικός φωτογράφος είσαι με το κινητό σου, κάθε σου λήψη μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερη με λίγη επεξεργασία
5 εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών για να κατεβάσεις στο smartphone σου
σχολεία
Η παιδεία στον «γύψο» της χούντας
«Στα τριάντα εννιά χρόνια από τη δικτατορία της 21ης Aπριλίου ουδείς νοήμων και λογικός άνθρωπος έχει βρεθεί να πει έναν καλό λόγο για την...
Η παιδεία στον «γύψο» της χούντας