Thumbnail
Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας, καταγράφει τις δικές του εκτιμήσεις για τις πυρκαγιές 

Αυτή η φωτιά ήταν 100 φορές μικρότερη από εκείνη της Ηλείας το 2007.

«Μάνδρα και Ραφήνα συνολικά είναι οι ίδιες περιπτώσεις πολεοδομικής και χωροταξικής αυθαιρεσίας, οι οποίες επλήγησαν από δύο διαφορετικά φαινόμενα, από τις πλημμύρες η Μάνδρα και από τις φωτιές η Ανατολική Αττική» τόνισε, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Είναι δεδομένο ότι είχαμε να κάνουμε με ένα ακραίο φαινόμενο. Το θέμα είναι πώς το αντιμετωπίζουμε και πώς από την άλλη πλευρά διαχρονικά έγιναν εγκληματικές ενέργειες και διαδικασίες σε ό,τι αφορά το στήσιμο των οικισμών μας, το στήσιμο των πόλεων, γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με μία Μάνδρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι οι επιπτώσεις και στις κατοικίες και στις υποδομές μεγάλες αλλά εκείνο που δημιουργεί τεράστια ανησυχία σ' εμάς δεν είναι μόνο οι 1.500 κατασκευές που καταστράφηκαν, αυτές γίνονται με κάποιον τρόπο. Σ' εμάς η μεγάλη πρόκληση είναι να διερευνήσουμε γιατί τόσοι άνθρωποι χάθηκαν σε μια τόσο μικρή πυρκαγιά, γιατί ήταν μικρή η πυρκαγιά από άποψη διαστάσεων. Είναι 100 φορές μικρότερη από την πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στην Ηλεία το 2007» σημείωσε ο κ. Λέκκας.

«Κατά μήκος της διαδρομής της πυρκαγιάς [...] ήταν οι δρόμοι οι πολεοδομικοί, ήταν η ανάπτυξη των σπιτιών. Το έγκλημα που υπάρχει στην περιοχή που επλήγη ήταν ότι δεν υπήρχαν δίοδοι διαφυγής, δεν υπήρχαν εγκάρσιοι δρόμοι παρά μόνο δρόμοι- παγίδες. Κατά μήκος των δρόμων υπήρχαν αδιέξοδα είτε στην ακτογραμμή είτε σε άλλα σημεία και αυτό εγκλώβισε ουσιαστικά τους κατοίκους και είχαμε όλα αυτά τα θύματα" εξήγησε ο καθηγητής και πρόσθεσε πως "είναι δύσκολες οι στιγμές αλλά θέλει μεθοδικότητα και ψυχραιμία».

Ο κος Ε.Λέκκας είναι καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τοξοβολία
Υπουργείο Παιδείας: Πανελλήνιοι αγώνες τοξοβολίας ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (Η προκήρυξη)
Προκήρυξη πανελλήνιων αγώνων τοξοβολίας των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων (ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ.), σχολικού έτους 2025-2026
Υπουργείο Παιδείας: Πανελλήνιοι αγώνες τοξοβολίας ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (Η προκήρυξη)
Ζωή Κωνσταντοπούλου, Άδωνις Γεωργιάδης
Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά Γεωργιάδη: «Είναι κότα, μπορούσε να μου κάνει μήνυση εδώ και τρεις μήνες»
«Κότα» ο Άδωνις για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου – «Ραντεβού στα δικαστήρια» η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη για τη μήνυση
Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά Γεωργιάδη: «Είναι κότα, μπορούσε να μου κάνει μήνυση εδώ και τρεις μήνες»