Thumbnail
Κείμενο του ellinikahoaxes με αφορμή την χθεσινή (27/1) ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος

Με αφορμή την σημερινή [σ.σ το κείμενο αναρτήθηκε στις 27/1] «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος» ετοιμάσαμε και σας παρουσιάζουμε ένα μικρό αφιέρωμα σε παλιούς και νέους αστικούς μύθους, αλλά και ανυπόστατα δημοσιεύματα, που αφορούν την πολύπαθη αυτή κοινότητα. Δυστυχώς τέτοιοι μύθοι είναι επικίνδυνοι και συμβάλλουν στην αυξανόμενη απήχηση της φασιστικής ρητορικής. Η ιστορία μας έχει δείξει τόσες φορές τι μπορεί να συμβεί αν η μισαλλοδοξία, το μίσος αλλά και η αδιαφορία επικρατήσουν σε μια κοινωνία.

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης γράφει στο βιβλίο του «Η μυθική ιστορία των Εβραίων » : Ο αντισημιτισμός έχει πολύ γερές ρίζες, χωμένες βαθιά χωμένες στο συλλογικό υποσυνείδητο των χριστιανών. Ο αντισημιτισμός εμφανίζεται μετά το 1492. τη χρονιά που ανακαλύπτεται η Αμερική και εκδιώκονται από την Ισπανία οι Άραβες, που ζούσαν εκεί για 800 χρόνια.

Ο αντισημιτισμός δεν είναι μόνο αντιεβραΐσμός αλλά και αντιαραβισμός. Και οι Άραβες Σημίτες είναι άλλωστε, ο αντισημιτισμός εκδηλώνεται στην αρχή σαν αντιαραβισμός. Όταν όμως φύγουν οι μουσουλμάνοι Άραβες από τη χριστιανική Ευρώπη οι μόνοι «αλλόπιστοι» παν θα απομείνουν εκεί θα είναι οι Ιουδαίοι κατά το θρήσκευμα. Λίγο μετά το 1492 το χονδροειδέστατο ιδεολόγημα δια του οποίου συνδέεται, παράδοξα και ανόητα, η εγγενής στους Εβραίους κακότητα με το θάνατο του Χριστού, του δικού τους Χριστού, του Εβραίου Χριστού τουλάχιστον όσον αφορά την ανθρώπινη φύση του, θα βρει ένα καλό υποστύλωμα στην πολιτική οικονομία του καιρού εκείνου.

Μετά την ανακάλυψη της Αμερικής το 1492. που σημαδεύει και την αρχή της Αναγέννησης, τόσο ο πάπας της Ρώμης, όσο και ο οικουμενικός πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης, θα έχουν την ατυχέστατη μεν αλλά χριστιανικότατη ιδέα να απαγορεύσουν στους χριστιανούς το εμπόριο του χρήματος. Κανείς χριστιανός, καθολικής ή ορθόδοξος, δεν μπορεί να γίνει σαράφης και αργότερα τραπεζίτης. Και έτσι, το εμπόριο του χρήματος περνάει εξ αρχής στα χέρια των Εβραίων, που σπεύδουν να καλύψουν μια κοινωνική ανάγκη, εντελώς άσχετη με τη χριστιανική μεταφυσική.

Η εμφάνιση των τραπεζών σημαδεύει την έναρξη της διαδικασίας για το πέρασμα από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό. Στο εξής, η μοίρα των Εβραίων θα συνδέεται σταθερά με την ανάπτυξη του καπιταλισμού, αλλά και με τη γέννηση της αντίρροπης κοινωνικής δύναμης, του εργατικού κινήματος. Ο Εβραίοι διαπρέπουν και στα δύο. Οι πλούσιοι εξ αυτών έχουν την τάση να κινούνται προς τα δεξιά, οι φτωχοί και οι διανοούμενοι έχουν την τάση να κινούνται προς τα αριστερά. Οι χριστιανοί μικροαστοί, που πάντα δυσκολεύονται να καταλάβουν γιατί ο θεός τούς καταδίκασε να μένουν καθηλωμένοι εφ’ ορού ζωής στη μέση της κοινωνικοοικονομικής κλίμακας αρχίζουν να δυσανασχετούν και σιγά σιγά να μισούν τους Εβραίους με καινούργιο τρόπο, μετααναγεννησιακό και μετααραβικο.

Ο φασισμός, κίνημα τυπικά μικροαστικό και αυτοκρατορικό, θα εμφανιστεί το 1922, πολύ αργότερα από τότε που εμφανίστηκαν οι τράπεζες, και ο ναζισμός, κίνημα τυπικά εθνικιστικό, ρατσιστικό. αυτοκρατορικό και μικροαστικό, θα εμφανιστεί ακόμα πιο αργά, το 1933. Όμως και τα δύο θα πατήσουν γερά στον παλιό αντισημιτισμό και θα εκμεταλλευτούν έντεχνα τα βλακώδη ιδεολογήματα του οι Εβραίοι είναι αυτοί που σκότωσαν τον Θεό. Συνεπώς. τους αξίζει τιμωρία ανάλογη με το εντελώς ακατανόητο έγκλημά τους. Η ναζιστική συνεχεία είναι γνωστή

Οι Εβραίοι τρώνε παιδιά!

Ο Ουμπέρτο Έκο στην «Ιστορία της ασχήμιας» γράφει για τον μύθο του δόλιου Εβραίου που μπορεί κανείς να δει σε αντισημιτικά κείμενα όπως την ιστορία της ηγουμένης στους θρύλους  του Καντέρμπουρι του Τσόσερ , τον Εβραίο της Μάλτας του Μάρλοου ή τον Έμπορο της Βενετίας του Σαίξπηρ.

Η εικόνα όμως του Εβραίου είχε διαδοθεί ως καθαρό στερεότυπο και ως τέτοιο θα τον βρούμε και στα κείμενα ακόμα και ενός «πεφωτισμένου» συγγραφέα, όπως ο αβάς Γκρεγκουάρ, και στο μυθιστόρημα ΌλιΒερ Τουίστ του Ντίκενς με τον Φαγκίν.

Ας δούμε όμως μερικούς από τους πιο δημοφιλής μύθους που κυκλοφορούν στο ελληνικό διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια

Φυσικά ο πιο γνωστός με μεγάλη διαφορά είναι ο (παγκόσμιος) μύθος για

Τα Πρωτόκολλα των σοφών της Σιών

Τα Πρωτόκολλα των σοφών της Σιών

Ο μύθος έχει κυκλοφορήσει σ ένα βιβλίο που υποτίθεται πως είναι τα πρακτικά μιας συνάντησης που έγινε περί τα τέλη του 19ου αιώνα μεταξύ κάποιων σοφών Εβραίων, οι οποίοι συζητούν για διάφορα θέματα που, αν τα συγκεντρώσεις, τότε σου δείχνουν με ποιο τρόπο σκοπεύουν να κυριαρχήσουν στον κόσμο όλο.

Το βιβλίο είναι πλαστό και μπορείτε να διαβάσετε μερικά άρθρα που καταρρίπτουν τον μύθο :

Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών ,
Tο Μπεστ σέλερ του μίσους – Το πλαστογράφημα της μισαλλοδοξίας
Τα «Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών»
(Διαβάστε επίσης το βιβλίο του Ουμπέρτο Έκο «Κοιμητήριο της Πράγας»)

Οι αρνητές του ολοκαυτώματος

Ο δεύτερος μεγαλύτερος (παγκόσμιος) μύθος είναι η αμφισβήτηση ότι συνέβη το ολοκαύτωμα ή ότι ο αριθμός των θυμάτων τελικά ήταν πολύ μικρότερος κι απλά τον διόγκωσαν οι Εβραίοι για να επιτύχουν τους υποχθόνιους σκοπούς τους…

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pierrakakis
ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κατά Πιερρακάκη: «Αλαζονεία και έπαρση: αυτή είναι η εκπαιδευτική του αντίληψη!»
«Βάφτισε τα άκρως κερδoσκοπικά πανεπιστήμια των funds σε "μη κερδοσκοπικά" και είχε την  απαίτηση να συμφωνήσουμε» - Τι λέει το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ για τον...
ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κατά Πιερρακάκη: «Αλαζονεία και έπαρση: αυτή είναι η εκπαιδευτική του αντίληψη!»
peripoliko
Τρόμος στο Αιγάλεω: Ληστεία με πυροβολισμούς σε σούπερ μάρκετ
Άγνωστος, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, εισέβαλε στο κατάστημα και με την απειλή όπλου ακινητοποίησε τον ιδιοκτήτη
Τρόμος στο Αιγάλεω: Ληστεία με πυροβολισμούς σε σούπερ μάρκετ