Thumbnail
Μην αντιμετωπίζετε το διάβασμα παιδικών βιβλίων ως «αγγαρεία»

Γνωρίζετε ότι η αφήγηση έχει μόνο οφέλη, όχι μόνο για τον ακροατή, αλλά και για τον αφηγητή;

  • Η αφήγηση προσφέρει διασκέδαση. Οι ιστορίες μπορούν να σε αιχμαλωτίσουν, να σε συγκινήσουν, να σε κάνουν να γελάσεις και να προβληματιστείς.
  • Η αφήγηση αποτελεί ισχυρό όπλο στα χέρια των εκπαιδευτικών. Μέσα από την αφήγηση ο ακροατής/μαθητής μαθαίνει καινούργια πράγματα, νέες ιδέες και θέματα, χωρίς περίπλοκα μέσα εκμάθησης.
  • Η αφήγηση μας βοηθάει να είμαστε συγκεντρωμένοι, τόσο ο ακροατής που ακούει την ιστορία, όσο και ο αφηγητης, που πρέπει να μείνει προσηλωμένος στο κείμενο, για να μπορέσει να το αποδώσει όσο το δυνατόν πιο πιστά.
  • Η αφήγηση εξάπτει την φαντασία. Ειδικά όταν δεν υπάρχει εικονογράφηση, το μυαλό μπαίνει στη διαδικασία να πλάσει το σκηνικό της ιστορίας, τους πρωταγωνιστές, την πιο μικρή ως την πιο μεγάλη λεπτομέρεια. Τα μάτια μας γίνονται οι μηχανές προβολής μιας ταινίας που παίζει μέσα στο μυαλό μας, όσο την ακούμε να μας την αφηγούνται.
  • Η αφήγηση μας φέρνει σε επαφή με κείμενα που δύσκολα θα επιλέγαμε μόνοι μας, ειδικά όταν μιλάμε για παιδιά. Τα παιδιά δεν θέλουν απαραίτητα ένα απλοϊκό κείμενο. Ένα πιο λογοτεχνικό κείμενο, με όμορφες, περίτεχνες λέξεις είναι ικανό να τα εισάγει στη μαγεία του περιγραφικού λόγου και να τα βοηθήσει να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους.
  • Αλήθειες και μύθοι. Πολλές ιστορίες κρύβουν αλήθειες και άλλες είναι δημιουργήματα της φαντασίας μας. Αυτό μπορεί να δώσει στα παιδιά τη δυνατότητα να μάθουν να σκέφτονται κριτικά και να διαχωρίζουν την αλήθεια από το ψέμα.

Πηγή/περισσότερα για την αφήγηση: Κόκκινη Αλεπού

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mitsotakis via
Σχολεία για «παραβατικούς» μαθητές: Το σκεπτικό Μητσοτάκη για 10 ειδικά Τεχνικά Γυμνάσια
Στη δημοσιότητα δόθηκε η ρύθμιση του Συμβουλευτικού Οργάνου του Κυριάκου Μητσοτάκη για ίδρυση και λειτουργία δέκα Τεχνικών Γυμνασίων, προκειμένου να...
Σχολεία για «παραβατικούς» μαθητές: Το σκεπτικό Μητσοτάκη για 10 ειδικά Τεχνικά Γυμνάσια
ζαχαρακη
Ζαχαράκη: Ερχονται «αυτόματες» διαγραφές φοιτητών για βιαιοπραγίες και ψηφιακή κάρτα εισόδου στα ΑΕΙ
Σε περιπτώσεις που οι ζημιές αποδεικύεται ότι έγιναν από φοιτητές, αυτοί -πέραν των άλλων- θα καλούνται και να τις πληρώσουν.
Ζαχαράκη: Ερχονται «αυτόματες» διαγραφές φοιτητών για βιαιοπραγίες και ψηφιακή κάρτα εισόδου στα ΑΕΙ