Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Επικουρικές συντάξεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επεξεργασία 27.500 παλαιών αιτήσεων συνταξιοδότησης, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί και σε περίπου 92.500 αιτήσεις που κατατέθηκαν από 1η Ιανουαρίου του 2015 και μετά.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ, οι νέες επικουρικές συντάξεις αποτελούνται πλέον από δύο τμήματα:

-Το πρώτο αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 και υπολογίζεται με βάση ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% για κάθε έτος.

-Το δεύτερο τμήμα αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης από 1η Ιανουαρίου του 2015 και μετά και λειτουργεί με καθαρά κεφαλοποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η μέση επικουρική σύνταξη, με το νέο καθεστώς, θα εμφανίζει μεσοσταθμική μείωση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο σύστημα και θα κυμαίνεται στα 150 με 160 ευρώ.

Το ύψος των νέων επικουρικών δεν εξαρτάται μόνο από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί και τον μισθό του ασφαλισμένου.

Για τον υπολογισμό της σύνταξης θα λαμβάνεται πλέον υπόψιν η πορεία της οικονομίας, η ανεργία, το ύψος του ελλείμματος του ταμείου στο οποίο κάποιος ήταν ασφαλισμένος, το προσδόκιμο ζωής και η γήρανση του πληθυσμού.

Παράλληλα, εισάγεται ρήτρα θνησιμότητας και ηλικίας, κάτι που σημαίνει ότι όσο πιο αργά βγει ο ασφαλισμένος στη σύνταξη τόσο υψηλότερη θα είναι και η επικουρική που θα λάβει.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις

Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κλειστά σχολεία
Αγίου Πνεύματος 2026: Το τελευταίο «διάλειμμα» πριν την τελική μάχη των Πανελλαδικών – Πώς αλλάζει το πρόγραμμα
Ένα τριήμερο διαφορετικό για κάθε μαθητή
Αγίου Πνεύματος 2026: Το τελευταίο «διάλειμμα» πριν την τελική μάχη των Πανελλαδικών – Πώς αλλάζει το πρόγραμμα