Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Πιθανότατα θα ρυμουλκηθεί στα ναυπηγεία στα Αμπελάκια Σαλαμίνας

Κατά 70% έχει ολοκληρωθεί η ανέλκυση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού, νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντης (επισυνάπτονται σχετικές φωτογραφίες).

Τις εργασίες της ναυαγιαίρεσης παρακολούθησε για αρκετές ώρες χθες, από πλωτό γερανό που βρίσκεται στο σημείο, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών από στελέχη της εταιρείας του Ομίλου Σπανόπουλου. 

Το «Αγία Ζώνη ΙΙ» εντός της ημέρας πιθανότατα θα ρυμουλκηθεί στα ναυπηγεία στα Αμπελάκια Σαλαμίνας, στο πλαίσιο διερεύνησης των συνθηκών βύθισής του τα ξημερώματα της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου.

Το πλοίο θα συνοδεύουν απορρυπαντικά σκάφη και ρυμουλκά καθώς και πλωτά του Λιμενικού Σώματος, και στο σημείο όπου θα μεταφερθεί θα τοποθετηθεί πλωτό φράγμα για προληπτικούς λόγους. Σημειώνεται ότι το πλοίο θα φυλάσσεται επί 24ωρου βάσεως, ενώ η πραγματογνωμοσύνη και όλες οι επιθεωρήσεις είναι υπό την εποπτεία της πέμπτης ανακρίτριας Πειραιά.

Προανάκριση για την υπόθεση του ναυαγίου πραγματοποιείται ταυτόχρονα από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά αλλά την ΕΛΥΔΝΑ (Ελληνική Υπηρεσία Διερεύνησης Ναυτικών Συμβάντων) όπου έχουν καταθέσει ορισμένα από τα μέλη του πληρώματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν το πλοίο απομακρυνθεί, στο σημείο θα παραμείνουν στελέχη της εταιρείας που έχουν αναλάβει το έργο της απορρύπανσης προκειμένου να υπάρξει τελικός έλεγχος καθαρισμού της θαλάσσιας περιοχής.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε επισημάνει ότι «αναζητήθηκε η διαδικασία ώστε να ανελκυστεί το πλοίο, διότι κάθε πλοίο, όσο παραμένει στο βυθό είναι μια εστία μόλυνσης. Τώρα μηδενίζεται αυτή η εστία μόλυνσης με την ανέλκυση του Αγία Ζώνη ΙΙ. Προφανώς στη συγκεκριμένη περίπτωση θα γίνει και η απαραίτητη αυτοψία των εμπειρογνωμόνων για να δούμε και την αιτία της βύθισης».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός είχε αναφέρει «είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό μετά από πάρα πολλά χρόνια. Έχουν προκύψει κάποια τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζονται όμως με επιτυχία από την εταιρεία που έχει αναλάβει την ανέλκυση. Είναι πολύ θετικό ότι οι τεχνικοί και οι δύτες που συμμετέχουν στην επιχείρηση είναι εξαιρετικά έμπειροι. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, όλα βαίνουν ομαλώς».

Υπενθυμίζεται ότι το «Αγία Ζώνη ΙΙ» κατασκευής του 1972, με χωρητικότητα 3.205 τόνων, βυθίστηκε νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντης, ενώ ήταν αγκυροβολημένο και φορτωμένο με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil. Στο πλοίο επέβαιναν δύο μέλη του πληρώματος από τα συνολικά 11. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

«Θα το πληρώσετε ακριβά»: Σοβαρές καταγγελίες κατά προϊσταμένης νηπιαγωγείου

Fuel Pass: Πότε λήγει η προθεσμία – Πόσα χρήματα δικαιούστε

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ερασμους
Erasmus+ & eTwinning: Ένα αξέχαστο εκπαιδευτικό ταξίδι στην Τσεζένα της Ιταλίας!
«Επιστρέφοντας στο σχολείο, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, αποχαιρετήσαμε τους Ιταλούς φίλους μας δίνοντας υπόσχεση να κρατήσουμε αυτές τις γέφυρες φιλίας...
Erasmus+ & eTwinning: Ένα αξέχαστο εκπαιδευτικό ταξίδι στην Τσεζένα της Ιταλίας!
ζαχ
Σοφία Ζαχαράκη: Το κοινό μεταπτυχιακό του ΠΑΠΕΙ με το Purdue University υπόδειγμα διεθνοποίησης των ελληνικών ΑΕΙ - χρηματοδοτείται από το ΥΠΑΙΘΑ με 4 εκ ευρώ μέσω του ΤΑΑ
Σοφία Ζαχαράκη: Κονδύλια 4 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη διεθνοποίηση των ΑΕΙ
Σοφία Ζαχαράκη: Το κοινό μεταπτυχιακό του ΠΑΠΕΙ με το Purdue University υπόδειγμα διεθνοποίησης των ελληνικών ΑΕΙ - χρηματοδοτείται από το ΥΠΑΙΘΑ με 4 εκ ευρώ μέσω του ΤΑΑ
ζαχαρακη
Τι απαντά το υπουργείο Παιδείας για τον εκπαιδευτικό που κατέρρευσε εν μέσω ΕΔΕ
«Δεν επιθυμούσε διακομιδή σε νοσοκομείο»: Στη Βουλή η κατάρρευση του εκπαιδευτικού στη Λάρισα που αποκάλυψε το alfavita.gr – Τι απαντά η ΔΔΕ
Τι απαντά το υπουργείο Παιδείας για τον εκπαιδευτικό που κατέρρευσε εν μέσω ΕΔΕ