Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Πιθανότατα θα ρυμουλκηθεί στα ναυπηγεία στα Αμπελάκια Σαλαμίνας

Κατά 70% έχει ολοκληρωθεί η ανέλκυση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού, νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντης (επισυνάπτονται σχετικές φωτογραφίες).

Τις εργασίες της ναυαγιαίρεσης παρακολούθησε για αρκετές ώρες χθες, από πλωτό γερανό που βρίσκεται στο σημείο, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών από στελέχη της εταιρείας του Ομίλου Σπανόπουλου. 

Το «Αγία Ζώνη ΙΙ» εντός της ημέρας πιθανότατα θα ρυμουλκηθεί στα ναυπηγεία στα Αμπελάκια Σαλαμίνας, στο πλαίσιο διερεύνησης των συνθηκών βύθισής του τα ξημερώματα της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου.

Το πλοίο θα συνοδεύουν απορρυπαντικά σκάφη και ρυμουλκά καθώς και πλωτά του Λιμενικού Σώματος, και στο σημείο όπου θα μεταφερθεί θα τοποθετηθεί πλωτό φράγμα για προληπτικούς λόγους. Σημειώνεται ότι το πλοίο θα φυλάσσεται επί 24ωρου βάσεως, ενώ η πραγματογνωμοσύνη και όλες οι επιθεωρήσεις είναι υπό την εποπτεία της πέμπτης ανακρίτριας Πειραιά.

Προανάκριση για την υπόθεση του ναυαγίου πραγματοποιείται ταυτόχρονα από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά αλλά την ΕΛΥΔΝΑ (Ελληνική Υπηρεσία Διερεύνησης Ναυτικών Συμβάντων) όπου έχουν καταθέσει ορισμένα από τα μέλη του πληρώματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν το πλοίο απομακρυνθεί, στο σημείο θα παραμείνουν στελέχη της εταιρείας που έχουν αναλάβει το έργο της απορρύπανσης προκειμένου να υπάρξει τελικός έλεγχος καθαρισμού της θαλάσσιας περιοχής.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε επισημάνει ότι «αναζητήθηκε η διαδικασία ώστε να ανελκυστεί το πλοίο, διότι κάθε πλοίο, όσο παραμένει στο βυθό είναι μια εστία μόλυνσης. Τώρα μηδενίζεται αυτή η εστία μόλυνσης με την ανέλκυση του Αγία Ζώνη ΙΙ. Προφανώς στη συγκεκριμένη περίπτωση θα γίνει και η απαραίτητη αυτοψία των εμπειρογνωμόνων για να δούμε και την αιτία της βύθισης».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός είχε αναφέρει «είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό μετά από πάρα πολλά χρόνια. Έχουν προκύψει κάποια τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζονται όμως με επιτυχία από την εταιρεία που έχει αναλάβει την ανέλκυση. Είναι πολύ θετικό ότι οι τεχνικοί και οι δύτες που συμμετέχουν στην επιχείρηση είναι εξαιρετικά έμπειροι. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, όλα βαίνουν ομαλώς».

Υπενθυμίζεται ότι το «Αγία Ζώνη ΙΙ» κατασκευής του 1972, με χωρητικότητα 3.205 τόνων, βυθίστηκε νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντης, ενώ ήταν αγκυροβολημένο και φορτωμένο με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil. Στο πλοίο επέβαιναν δύο μέλη του πληρώματος από τα συνολικά 11. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Πίνακες εκπαιδευτικών: Οι καλύτερες ώρες για την αίτηση στο ΑΣΕΠ

«Δεν αντέχω άλλο»: Τα αθόρυβα σημάδια της εφηβικής απελπισίας με αφορμή το περιστατικό στην Ηλιούπολη

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Νέα Αριστερά
«Αποφασίστε γρήγορα»: Η Νέα Αριστερά δείχνει την έξοδο σε Χαρίτση και στελέχη
Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Καμία συμπόρευση με το κόμμα Τσίπρα – Το τελεσίγραφο στους «αμφιταλαντευόμενους»
«Αποφασίστε γρήγορα»: Η Νέα Αριστερά δείχνει την έξοδο σε Χαρίτση και στελέχη
Πανελλαδικες εξετασεις
Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία: «Λοβοτομή» στην επιστημονική γνώση η υποβάθμιση των Μαθηματικών
Για ποιες σχολές «καταργούνται» ως προϋπόθεση – Η σκληρή ανακοίνωση της ΕΜΕ
Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία: «Λοβοτομή» στην επιστημονική γνώση η υποβάθμιση των Μαθηματικών
Η «παγίδα του Θουκυδίδη» στην αναφορά του Σι Τζινπίνγκ στον Ντόναλντ Τραμπ
Όταν η Κίνα πιάνει στο στόμα της τον Θουκυδίδη, δεν τον πιάνει για στολίδι
Ο Θουκυδίδης δεν λέει απλώς τι έγινε τότε. Λέει τι γίνεται πάντα: όταν η δύναμη χάσει το μέτρο της, γεννά φόβο, όταν ο φόβος γίνει νόμος, γεννά...
Όταν η Κίνα πιάνει στο στόμα της τον Θουκυδίδη, δεν τον πιάνει για στολίδι