Thumbnail
Πιθανότατα θα ρυμουλκηθεί στα ναυπηγεία στα Αμπελάκια Σαλαμίνας

Κατά 70% έχει ολοκληρωθεί η ανέλκυση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού, νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντης (επισυνάπτονται σχετικές φωτογραφίες).

Τις εργασίες της ναυαγιαίρεσης παρακολούθησε για αρκετές ώρες χθες, από πλωτό γερανό που βρίσκεται στο σημείο, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών από στελέχη της εταιρείας του Ομίλου Σπανόπουλου. 

Το «Αγία Ζώνη ΙΙ» εντός της ημέρας πιθανότατα θα ρυμουλκηθεί στα ναυπηγεία στα Αμπελάκια Σαλαμίνας, στο πλαίσιο διερεύνησης των συνθηκών βύθισής του τα ξημερώματα της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου.

Το πλοίο θα συνοδεύουν απορρυπαντικά σκάφη και ρυμουλκά καθώς και πλωτά του Λιμενικού Σώματος, και στο σημείο όπου θα μεταφερθεί θα τοποθετηθεί πλωτό φράγμα για προληπτικούς λόγους. Σημειώνεται ότι το πλοίο θα φυλάσσεται επί 24ωρου βάσεως, ενώ η πραγματογνωμοσύνη και όλες οι επιθεωρήσεις είναι υπό την εποπτεία της πέμπτης ανακρίτριας Πειραιά.

Προανάκριση για την υπόθεση του ναυαγίου πραγματοποιείται ταυτόχρονα από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά αλλά την ΕΛΥΔΝΑ (Ελληνική Υπηρεσία Διερεύνησης Ναυτικών Συμβάντων) όπου έχουν καταθέσει ορισμένα από τα μέλη του πληρώματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν το πλοίο απομακρυνθεί, στο σημείο θα παραμείνουν στελέχη της εταιρείας που έχουν αναλάβει το έργο της απορρύπανσης προκειμένου να υπάρξει τελικός έλεγχος καθαρισμού της θαλάσσιας περιοχής.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε επισημάνει ότι «αναζητήθηκε η διαδικασία ώστε να ανελκυστεί το πλοίο, διότι κάθε πλοίο, όσο παραμένει στο βυθό είναι μια εστία μόλυνσης. Τώρα μηδενίζεται αυτή η εστία μόλυνσης με την ανέλκυση του Αγία Ζώνη ΙΙ. Προφανώς στη συγκεκριμένη περίπτωση θα γίνει και η απαραίτητη αυτοψία των εμπειρογνωμόνων για να δούμε και την αιτία της βύθισης».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός είχε αναφέρει «είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό μετά από πάρα πολλά χρόνια. Έχουν προκύψει κάποια τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζονται όμως με επιτυχία από την εταιρεία που έχει αναλάβει την ανέλκυση. Είναι πολύ θετικό ότι οι τεχνικοί και οι δύτες που συμμετέχουν στην επιχείρηση είναι εξαιρετικά έμπειροι. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, όλα βαίνουν ομαλώς».

Υπενθυμίζεται ότι το «Αγία Ζώνη ΙΙ» κατασκευής του 1972, με χωρητικότητα 3.205 τόνων, βυθίστηκε νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντης, ενώ ήταν αγκυροβολημένο και φορτωμένο με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil. Στο πλοίο επέβαιναν δύο μέλη του πληρώματος από τα συνολικά 11. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Φράγμα Μαραθώνα
Κακοκαιρία Byron - Αποκάλυψη: Πόσο νερό «κρατούν» σήμερα οι ταμιευτήρες της Αττικής
Ο πλήρης πίνακας με τα σημερινά αποθέματα νερού στην Αττική - Τα τελευταία στοιχεία της ΕΥΔΑΠ
Κακοκαιρία Byron - Αποκάλυψη: Πόσο νερό «κρατούν» σήμερα οι ταμιευτήρες της Αττικής
χρήματα
Έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων: 65.000 νοικοκυριά παίρνουν διπλό επίδομα - έκπληξη
Πότε πληρώνεται η «μικρή επιταγή» - 65.000 οικογένειες θα δουν τον λογαριασμό τους να «γεμίζει» πριν τα Χριστούγεννα
Έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων: 65.000 νοικοκυριά παίρνουν διπλό επίδομα - έκπληξη
amfitheatro-aei-foitites
Απόρριψη της προσφυγής του ΥΠΑΙΘΑ: «Πράσινο φως» στη συνέχιση της απεργίας–αποχής των διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ
Το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του ΥΠΑΙΘΑ κατά της απεργίας–αποχής των διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ σχετικά με τις διαγραφές φοιτητών. Συνεχίζεται...
Απόρριψη της προσφυγής του ΥΠΑΙΘΑ: «Πράσινο φως» στη συνέχιση της απεργίας–αποχής των διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ
πορεια γρηγοροπουλου
Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Ποιοι σταθμοί του Μετρό κλείνουν το Σάββατο
17 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου – Όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Ποιοι σταθμοί του Μετρό κλείνουν το Σάββατο