Thumbnail
ΑΣΚΙ

Η Βιβλιοθήκη των ΑΣΚΙ σε νέα εποχή

Πρώτη στάση:
Ηλεκτρονικός Κατάλογος
https://opac.askiweb.eu/
 
Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) ανακοινώνουν ένα νέο πολύτιμο εργαλείο έρευνας της σύγχρονης κοινωνικής και πολιτικής ιστορίας: τον ηλεκτρονικό κατάλογο της βιβλιοθήκης των ΑΣΚΙ.
Στο σύνδεσμο https://askiweb.us11.list-manage.com/track/click?u=6d279d8c2ccc4aab6d3badefa&id=102d5821e7&e=9419e7ce9f ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί στις 25.703 εγγραφές που αποτυπώνουν τη δυναμικά αναπτυσσόμενη βιβλιοθήκη των ΑΣΚΙ. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν σπάνιες εκδόσεις από τις σοσιαλιστικές αναζητήσεις των αρχών του 20ου αιώνα, παράνομες εκδόσεις της περιόδου της Κατοχής, εφημερίδες από τα ταραγμένα χρόνια του Εμφυλίου, έντυπα από την εμπειρία της πολιτικής προσφυγιάς, αντιδικτατορικά φυλλάδια και περιοδικά.

Σε μεγάλο βαθμό, οι θεματικές αυτές τροφοδοτήθηκαν από τη δωρεά σημαντικών ιδιωτικών συλλογών στη βιβλιοθήκη των ΑΣΚΙ. Οι βιβλιοθήκες του Φίλιππου Ηλιού, του Λεωνίδα Κύρκου, του Άγγελου Ελεφάντη, του Μανώλη Κόρακα και του Ηλία Ηλιού προσφέρουν ένα μοναδικό πανόραμα σε ελληνικές και ξένες εκδόσεις που εκτείνονται από πολυγραφημένα φυλλάδια έως δερματόδετες εκδόσεις με κοινό σημείο αναφοράς τις συναρπαστικές διανοητικές και πολιτικές διαδρομές του 20ου αιώνα.
Το έργο αυτό αποτελεί συνέχεια της πολύχρονης προσπάθειας των ΑΣΚΙ να συγκροτήσουν και να προσφέρουν εργαλεία για την έρευνα,  προσβάσιμα σε όλους και όλες∙ σημειώνουμε ανάμεσά τους τις συλλογές ψηφιοποιημένων αρχείων, το Ψηφιακό Μουσείο της Μακρονήσου, την ψηφιοποίηση των περιοδικών Επιθεώρηση Τέχνης και Πολίτης κ.α. Σε αυτά προστίθεται από σήμερα και ο ηλεκτρονικός κατάλογος της βιβλιοθήκης των ΑΣΚΙ στο https://askiweb.us11.list-manage.com/track/click?u=6d279d8c2ccc4aab6d3badefa&id=b048e161e2&e=9419e7ce9f.
 
Ο ηλεκτρονικός κατάλογος των ΑΣΚΙ βασίζεται στο ανοιχτό λογισμικό Koha και το έργο υλοποιήθηκε από την εταιρεία DHD Software Solutions.
Υπεύθυνη βιβλιοθήκης: Πολίνα Ιορδανίδου


Mail επικοινωνίας: [email protected]

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Πολύ σημαντική ανακοίνωση της Πειραιώς για όλους τους χρήστες- Τι πρέπει να κάνετε

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Στέφανος Παραστρατίδης
Παραστατίδης σε Ζαχαράκη: «Ανεξήγητες οι συγχωνεύσεις ΣΑΕΚ»
Παραστατίδης σε Ζαχαράκη: «Θα συνεχιστούν οι συγχωνεύσεις σχολών που οδηγούν στην αποψίλωση περιοχών από κρίσιμες δημόσιες δομές κατάρτισης;»
Παραστατίδης σε Ζαχαράκη: «Ανεξήγητες οι συγχωνεύσεις ΣΑΕΚ»
Στρατιωτικές σχολές
Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές: Ανοικτές οι προθεσμίες για υποψήφιους Έλληνες του εξωτερικού
Ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τις Προκαταρκτικές Εξετάσεις του ακαδημαϊκού έτους 2025–2026 – Αναλυτικές οδηγίες και ημερομηνίες υποβολής
Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές: Ανοικτές οι προθεσμίες για υποψήφιους Έλληνες του εξωτερικού
iep
ΙΕΠ: Στοχασμός και τεχνητή νοημοσύνη - Το σχολείο του αύριο ξεκινά σήμερα
Το “The Lyceum Project 2025” ανοίγει διάλογο για την εκπαίδευση στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης – Παρασκευή 20 Ιουνίου στο Ωδείο Αθηνών
ΙΕΠ: Στοχασμός και τεχνητή νοημοσύνη - Το σχολείο του αύριο ξεκινά σήμερα