Thumbnail
Τι υποστηρίζει ο πρόεδρος των Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ, Νίκος Βασιλάκος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.  

Τεράστια ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση πως οι ασύρματες συνδέσεις των οικιακών και επαγγελματικών δικτύων Wi-Fi σε όλο τον κόσμο είναι εκτεθειμένες σε παραβιάσεις από χάκερ εξαιτίας ενός κενού ασφαλείας, που ονομάζεται Krack.

Με λίγα λόγια οι συνδέσεις στο διαδίκτυο μέσω Wi-Fi δεν είναι πλέον ασφαλείς.

«Ενώ ήταν ασφαλής o κωδικός του Wi-Fi, ο τρόπος με τον οποίο γινόταν η κρυπτογράφηση μέσω Wi-Fi, δεν είναι πλέον γιατί κατάφεραν να σπάσουν την κρυπτογράφηση. Έχει λοιπόν αποκρυπτογραφηθεί ο αλγόριθμος του κωδικού του Wi-Fi κι έτσι μπορεί ο καθένας να συνδεθεί στα Wi-Fi με username και password που κυκλοφορούν στο ίντερνετ», υποστηρίζει ο πρόεδρος των Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ, Νίκος Βασιλάκος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Και προσθέτει: «Για να μπορέσει κάποιος να προστατευτεί πρέπει να κάνει ενημέρωση ειδικά των android συσκευών και του υπολογιστή του μέσω internet και να βάλει το νέο λογισμικό που έχει βγει και προστατεύει. Δηλαδή πρέπει κανείς να "κατεβάσει" το νεότερο λογισμικό android, microsoft windows, mac και ios. Να αναβαθμίσει λοιπόν τις συσκευές στη νεότερη έκδοση. Σε δεύτερη φάση πρέπει να επικοινωνήσει με τον πάροχό του και να αναβαθμίσει και το firmware, δηλαδή το modem του».

Αν η σύνδεση μπει στο στόχαστρο χάκερ, τα πράγματα είναι δύσκολα καθώς είναι σε θέση να διαβάσουν αριθμούς πιστωτικών καρτών, κωδικούς για τράπεζες, passwords για web banking και διάφορα τέτοιου είδους ευαίσθητα δεδομένα.

«Είναι πολύ επικίνδυνο αν και το κομμάτι της τράπεζας ψιλοέλεγχεται γιατί έχουν τοποθετήσει ειδικά συστήματα ώστε να μην μπορεί να γίνεται ταυτόχρονη επικοινωνία, έχουν βάλει και pin έτσι ώστε το ρίσκο να μην είναι τόσο μεγάλο για τον τραπεζικό λογαριασμό όσο για τις πιστωτικές κάρτες», τονίζει ο κ. Βασιλάκος και συμβουλεύει τους χρήστες να μην χρησιμοποιούν «κλοπιμαία» λογισμικά καθώς δεν θα μπορούν να κάνουν αναβαθμίσεις.

Αν οι χρηστές ακολουθήσουν τα παραπάνω θέματα είναι περισσότερο προστατευμένοι αλλά όχι απολύτως, καταλήγει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βασιλάκος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τεχνητη νοημοσυνη
Το σχολείο χωρίς δασκάλους: «καινοτομία» ή εκπαιδευτική δυστοπία;
Μια σχολική αίθουσα χωρίς πίνακα, χωρίς βιβλία, χωρίς δάσκαλο. Μόνο οθόνες, ακουστικά και ένας ψηφιακός «μέντορας» τεχνητής νοημοσύνης. Είναι αυτό το...
Το σχολείο χωρίς δασκάλους: «καινοτομία» ή εκπαιδευτική δυστοπία;
προαύλιο με μαθητές
Σχολείο χτισμένο πάνω σε μπαζωμένο ρέμα δίπλα στον Ηλεκτρικό — Νέες εικόνες προκαλούν ανησυχία
Βίντεο αποκαλύπτει την περίπτωση του 1ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας και τον κίνδυνο από τις παλιές παρεμβάσεις στα ρέματα
Σχολείο χτισμένο πάνω σε μπαζωμένο ρέμα δίπλα στον Ηλεκτρικό — Νέες εικόνες προκαλούν ανησυχία
εκπαιδευτικοί
Έκθεση ΟΟΣΑ: Πόσο υπολείπονται οι μισθοί των Ελλήνων εκπαιδευτικών σε σχέση με τους μισθούς των εκπαιδευτικών άλλων χωρών
Πώς αποτυπώνονται οι μισθοί των εκπαιδευτικών στην έκθεση του ΟΟΣΑ - Συγκριτικά δεδομένα
Έκθεση ΟΟΣΑ: Πόσο υπολείπονται οι μισθοί των Ελλήνων εκπαιδευτικών σε σχέση με τους μισθούς των εκπαιδευτικών άλλων χωρών