Thumbnail
Κλεμμές αρχαιοελληνικές αρχαιότητες βρέθηκαν στην έκθεση Frieze Masters του Λονδίνου  

Αρχαία αντικείμενα που είχαν κλαπεί τη δεκαετία του 70 στην Αθήνα για να προστεθούν στη συλλογή του Ιταλού αρχαιοκάπηλου Τζιανφράνκο Μπεκίνα, κατέληξαν μαζί με άλλα έργα τέχνης στη φετινή έκθεση Frieze Mastes προκειμένου να τεθούν προς πώληση, όπως σημειώνει δημοσίευμα του Guardian.

Πρόκειται για δυο λευκές ληκύθους, αρχαιοελληνικά αγγεία του 4ου αιώνα π.Χ., που ήταν μεταξύ των περίπου 5.000 αντικειμένων που είχαν παρουσιαστεί το 2015 από την ιταλική αστυνομία μετά από τον επαναπατρισμό της συλλογής του Μπεκίνα από την Ελβετία όπου ζούσε. Προσφέρονταν από έναν έμπορο ονόματι Ζαν Νταβίντ Καν, με την τιμή να κυμαίνεται πάνω από τις 100.000 λίρες για την καθεμία.

Αν και στα έγγραφα δεν αναφερόταν το όνομα του Μπεκίνα, τις ληκύθους αναγνώρισε ο Δρ. Χρήστος Τσιρογιάννης, αρχαιολόγος του Κέμπριτζ. Πολλά αντικείμενα από τις δραστηριότητες του Μπεκίνα θεωρείται πως κυκλοφορούν ακόμα στη μαύρη αγορά αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με τον Guardian, τα αντικείμενα πωλούνταν στο Λονδίνο εκ μέρους του ελβετικού καντονιού Basel- Stadt, που επιζητεί έσοδα που του οφείλονται μετά την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Μπεκίνα, ο οποίος κατοικούσε εκεί. Το καντόνι υποστηρίζει πως έλαβε άδεια πώλησης των αντικειμένων από τους «καραμπινιέρι», που είχαν στείλει πίσω πάνω από 1.000 αντικείμενα από την αρχική κατάσχεση, δηλώνοντας πως δεν είχαν τη δυνατότητα να προβάλουν νομικές αξιώσεις περί ιδιοκτησίας.

Τελικά οι λήκυθοι δεν πωλήθηκαν. Όπως αναφέρει ο Guardian, το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού έχει ενημερωθεί για την υπόθεση από την Interpol και εναπόκειται σε αυτό πλέον να υποβάλει αίτημα για τη διεκδίκηση της ιδιοκτησίας τους. Αξίζει να σημειωθεί πως τα αντικείμενα αναγνώρισε πρώην φοιτητής, τα φωτογράφισε και έστειλε εικόνες στην Arca (Σύνδεσμος Ερευνών Εγκλημάτων κατά της Τέχνης), η οποία και τις προώθησε στον κ. Τσιρογιάννη. Σημειώνεται ότι ο αρχαιολόγος έχει εντοπίσει εκατοντάδες παράνομα αποκτηθέντα αρχαία αντικείμενα σε μουσεία, οίκους δημοπρασιών, ιδιωτικε΄ς συλλογές και γκαλερί. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αυτή την ελληνική λέξη μόνο ένας στους δέκα την λέει και την γράφει σωστά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/5

Ξεπεράστηκε κάθε όριο: Χιλιάδες παίρνουν online Proficiency σε 1 ημέρα ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

patrwn.jpg
Παν.Πατρών: Ειδική Αγωγή εξ αποστάσεως έως 13 Μαΐου 2024
Νέα ανακοίνωση για καταληκτικές αιτήσεις στο εξ αποστάσεως Πανεπιστημιακό πρόγραμμα επιμόρφωσης στην Ειδική Αγωγή του Πανεπιστημίου Πατρών - Deadline...
Παν.Πατρών: Ειδική Αγωγή εξ αποστάσεως έως 13 Μαΐου 2024
νικολακοπουλοσ
Θόδωρος Βουρεκάς: Για τον καθηγητή Γιάννη Νικολακόπουλο που έφυγε από τη ζωή
Μια ξεχωριστή αγωνιστική φυσιογνωμία του εκπαιδευτικού κινήματος και πιο συγκεκριμένα του κινήματος των καθηγητών.
Θόδωρος Βουρεκάς: Για τον καθηγητή Γιάννη Νικολακόπουλο που έφυγε από τη ζωή