Thumbnail
Τι αναφέρει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Σε περίπου 10.000 υπολογίζει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, τους πρόσφυγες-θύματα βασανιστηρίων στην Ελλάδα.

Όπως εκτίμησε ο συνεργάτης του ΕΣΠ, Σπύρος Οικονόμου, σύμφωνα με ελληνικές και διεθνείς έρευνες, ο μέσος όρος των θυμάτων βασανιστηρίων ανέρχεται στο 20 με 30% επί των αιτούντων άσυλο, οπότε «αν ισχύει το ποσοστό αυτό, τότε τα θύματα βασανιστηρίων στην Ελλάδα ανέρχονται σε περίπου 10.000».

Την ίδια ώρα, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των θυμάτων βασανιστηρίων στην Ελλάδα. «Δεν τηρούνται ξεχωριστά στατιστικά ανά κατηγορία ευάλωτων, εκτός από τα ασυνόδευτα παιδιά. Ο κύριος λόγος είναι ότι συμπλέκονται οι αρμοδιότητες δύο υπηρεσιών, της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και της Υπηρεσίας Ασύλου και αυτό είναι πρόβλημα, όχι μόνο των ελληνικών αρχών, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» επισήμανε ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και συντονιστής της νομικής υπηρεσίας του ΕΣΠ, Βασίλης Παπαδόπουλος.

Ωστόσο, στην Ελλάδα ο χαρακτηρισμός ενός αιτούντα ως ευάλωτου, συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος, «έχει μεγαλύτερη σημασία, γιατί οδηγεί στο να εξέλθει το άτομο από τη διαδικασία ταχείας εξέτασης αιτημάτων (τη διαδικασία παραδεκτού-απαράδεκτου)».

Επιπλέον, ανησυχία στα μέλη του ΕΣΠ προκαλεί και η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που χαρακτηρίζει την Τουρκία ασφαλή χώρα για τους Σύρους, η οποία «ανοίγει τον δρόμο για μαζικές και συστηματικές απορρίψεις αιτημάτων ασύλου Σύρων, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και θύματα βασανιστηρίων» όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο ίδιος, μέχρι τις 30 Αυγούστου 2017 είχαν γίνει 1.759 προσφυγές Σύρων κατά πρωτοβάθμιων αποφάσεων της Υπηρεσίας Ασύλου και οι οποίες αναμένεται να εκδικαστούν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Είσαι άνεργος ή εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα: Με μία κίνηση παίρνεις Voucher 750€

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ilikiomeni.jpg
Κακοποίηση ηλικιωμένης στο Ηράκλειο: Προφυλακίστηκε γηροκόμος– «Μεταμορφωμένος διάολος»
Η γηροκόμος αρνείται πως κακοποιούσε την ηλικιωμένη ωστόσο τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας έχουν καταγράψει τη δράση της
Κακοποίηση ηλικιωμένης στο Ηράκλειο: Προφυλακίστηκε γηροκόμος– «Μεταμορφωμένος διάολος»
Πανελλαδικές εξετάσεις
Υποψήφιοι Πανελλαδικών Εξετάσεων σε Υπ. Παιδείας: «Κατάφωρη εκπαιδευτική αδικία!»
«Δεν έχουμε λάβει καμιά απάντηση από το υπουργείο Παιδείας»: Σε απόγνωση υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων 2025 για το ερώτημα Α1 της Βιολογίας
Υποψήφιοι Πανελλαδικών Εξετάσεων σε Υπ. Παιδείας: «Κατάφωρη εκπαιδευτική αδικία!»
θεσσσσ
Θεσσαλονίκη-Εκπαιδευτικοί: Διαμαρτυρία ενάντια στους κόφτες στη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας
Εκπαιδευτικοί και αναπληρωτές στον δρόμο: Διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη για τις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας
Θεσσαλονίκη-Εκπαιδευτικοί: Διαμαρτυρία ενάντια στους κόφτες στη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας
ΥΠΑΙΘΑ
Καβάλα 2025: Συνθήκες ντροπής στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης – Αμίαντος, καύσωνας και... σπασμένες καρέκλες
Χωρίς αυτόνομο προϋπολογισμό, χωρίς θέρμανση ή ψύξη, με ανύπαρκτη συντήρηση και επικίνδους χώρους, οι υπάλληλοι των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Καβάλας...
Καβάλα 2025: Συνθήκες ντροπής στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης – Αμίαντος, καύσωνας και... σπασμένες καρέκλες