Thumbnail
Τις τελευταίες μέρες ο ΟΠΑΠ, μια από τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις στη χώρα, προχώρησε σε μπαράζ απολύσεων εργαζομένων με προϋπηρεσία δεκαετιών, με τη δικαιολογία της «χαμηλής βαθμολογίας στην αξιολόγηση» -

«Πογκρόμ» διώξεων εναντίον μελών του Σωματείου Εργαζομένων στον ΟΠΑΠ καταγγέλλει στο Left.gr ο πρόεδρος του Σωματείου, Νίκος Αντωνάκος. 

«Εν μέσω διαπραγμάτευσης για τη σύναψη Επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας, με την οποία θα μπορούσε να μπει τέλος στους εργαζόμενους δύο ταχυτήτων στον ΟΠΑΠ, η διοίκηση έχει προχωρήσει σε 8 απολύσεις το τελευταίο δεκαήμερο», τονίζει ο κ. Αντωνάκος προαναγγέλλοντας κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αρχής γενομένης από την επόμενη Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου.

Πρόσχημα για τις απολύσεις εργαζομένων με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας, αποτελεί μία μέθοδος αξιολόγησης που χρησιμοποιεί η Διοίκηση, μέθοδο την οποία έχουν καταγγείλει οι εργαζόμενοι ως αναξιόπιστη και εντελώς προσχηματική.

«Μετά τη σκανδαλώδη εκχώρηση, επί κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, της χρυσοτόκου όρνιθας που  λέγεται ΟΠΑΠ σε μεγάλα συμφέροντα» (σ.σ.: το 33% της εταιρείας ανήκει στην τσέχικη εταιρεία Emma Delta, ενώ μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι μεταξύ άλλων ο Γιώργος Μελλισανίδης και ο Χρήστος Κοπελούζος, που κατέχουν ποσοστά της τάξης του 5%), αναφέρει ο κ. Αντωνάκος, «γίνεται συστηματικά η προσπάθεια να "καθαρίσει" η εταιρεία από όσους εργαζόμενους είναι πιο ακριβοί ή δεν έχουν υποκύψει στους κατά καιρούς εκβιασμούς». 

Η αρχή έγινε με την εκβιαστική εθελούσια έξοδο 400 εργαζομένων το 2014, ενώ σήμερα, «η Διοίκηση δεν δέχεται να τεθούν επί τάπητος μισθολογικά και οικονομικά ζητήματα ώστε να υπογραφεί Επιχειρησιακή Σύμβαση και την ίδια στιγμή προχωράει σε νέα προσπάθεια εξόντωσης όσων δεν έχουν σκύψει το κεφάλι». 

Το Σωματείο έχει ήδη καταγγείλει τις άκυρες και καταχρηστικές απολύσεις στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και θα συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση (παρουσία εκπροσώπων της Διοίκησης και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδη) την Τρίτη 26/9 με θέμα το μπαράζ απολύσεων.

Παράλληλα, την Πέμπτη 28/9, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν δίωρη στάση εργασίας, (10- 12) και συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στην Επιθεώρηση Εργασίας (Αγησιλάου 10), όπου θα συζητηθεί το θέμα των 4 τελευταίων απολύσεων, την ανάκληση των οποίων απαιτεί το Σωματείο.

«Φυσικά, η "ομερτά" που επικρατεί σε όλα σχεδόν στα ΜΜΕ, λόγω των διαφημίσεων που παίρνουν από τον ΟΠΑΠ για να αναδείξουν το υποτιθέμενο κοινωνικό του πρόσωπο, δεν επιτρέπει να αναδειχθούν τα σοβαρά αυτά ζητήματα», συμπληρώνει ο κ. Αντωνάκος.

«Εμείς, οι εργαζόμενοι, θα επιμείνουμε στη διεκδίκηση επιχειρησιακής σύμβασης απαιτώντας από τη Διοίκηση να πάρει πίσω τις άκυρες και καταχρηστικές απολύσεις και να δεχθεί να συζητήσει τα μισθολογικά ζητήματα αντί να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα», επαναλαμβάνει. 

Να σημειωθεί ότι το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η ΓΣΕΕ καθώς και ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας έχουν εκφράσει την στήριξή τους στις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον ΟΠΑΠ και θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις του Σωματείου. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μαθητής ρεύμα Πάτρα
Ηλεκτροπληξία σε σχολείο: «Είχε μαυρίσει το χέρι μου, είχε μουδιάσει μέχρι τον ώμο» - Η μαρτυρία του μαθητή
Για το σοβαρό ατύχημα μίλησε ο μαθητής στην Πάτρα
Ηλεκτροπληξία σε σχολείο: «Είχε μαυρίσει το χέρι μου, είχε μουδιάσει μέχρι τον ώμο» - Η μαρτυρία του μαθητή