Thumbnail
Το διαχρονικό μέγα βαβυλωνιακό έπος «Γκιλγκαμές» σε σκηνοθεσία της Μαρίας Περετζή, το οποίο απέσπασε τον Έπαινο «Κάρολος Κουν» 2014, παρουσιάζεται από τη θεατρική ομάδα Ρόδα, στο Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων» του δήμου Βύρωνα, στις 28 Αυγούστου, και στο Φεστιβάλ δήμου Ηλιούπολης, στις 17 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ.

Ίδιο, σχεδόν λέξη προς λέξη, όπως είχε διασωθεί με τον λόγο

Ο Γκιλγκαμές, βασιλιάς της πόλης της Μεσοποταμίας Ουρούκ, της οποίας τα ερείπια έχουν εντοπιστεί στο σημερινό Ιράκ, ήταν, σύμφωνα με την παράδοση, τρισέγγονος του Νώε. Το έπος, που περιγράφει τις περιπέτειές του, θεωρείται το παλαιότερο ποίημα της ανθρωπότητας. Στην αφήγησή του, διαπλέκονται δεκάδες ιστορίες, πολλές από τις οποίες εμφανίζονται στις μυθολογίες ύστερων λαών, όπως των Ελλήνων και των Εβραίων.

Το «Γκιλγκαμές» είχε επιβιώσει μέσα στις χιλιετίες στην προφορική μνήμη των λαών τις Καυκασίας, μέσα από τις απαγγελίες των ασόκ, των παραδοσιακών αφηγητών. Ξαφνικά, στα τέλη του 19ου αιώνα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν, σε ανασκαφές στην αρχαία Βαβυλώνα, τις πρώτες πήλινες πλάκες σε σφηνοειδή γραφή, πάνω στις οποίες ήταν χαραγμένο το πρωτότυπο, ίδιο, σχεδόν λέξη προς λέξη, όπως είχε διασωθεί με τον λόγο. Πινακίδες, που βρέθηκαν από τότε σε πολλά σημεία της Μέσης Ανατολής, επιβεβαίωσαν τη γνησιότητα του έργου. Σήμερα πλέον, έχουν ανασυνταχθεί τρεις διαφορετικές εκδοχές του, η λεγόμενη βαβυλωνιακή, η σουμεριακή και η ασσυριακή.

Ένα φοβερό ταξίδι σε αναζήτηση της αθανασίας

Στην απόδοσή της, η ομάδα Ρόδα διέπλασε το έργο σε μορφή θεατρική, μεταφρασμένο και διασκευασμένο ανάλογα. Ο Γκιλγκαμές εμφανίζεται σαν το πρότυπο της ανδρικής δύναμης και ομορφιάς. Ακαταμάχητος και ασυναγώνιστος στα πλαίσια της πόλης του, καταλήγει να καταπιέζει τους κατοίκους της, μέχρι που συναντά τον Ενκιντού, αρχικά αντίπαλό του και, τελικά, αδελφικό του φίλο. Οι δυο τους επιχειρούν ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες.

Ο Ενκιντού πεθαίνει, τιμωρημένος από τους θεούς για τις ύβρεις που απευθύνουν οι δύο φίλοι στην Ιστάρ, τη θεά του έρωτα. Ο Γκιλγκαμές, συντετριμμένος από τον θάνατό του και φοβισμένος μπροστά στο δικό του αναπόφευκτο τέλος, αρχίζει ένα φοβερό ταξίδι στον Κάτω Κόσμο, αναζητώντας την αθανασία. Η περιπλάνησή του θα του φέρει την κατανόηση για τη ζωή και τη σοφία που θα τον απαλλάξει από το άγχος του θανάτου.

Με άξονα παγκόσμιους μύθους και φιλοσοφικές ιδέες

Η θεατρική ομάδα Ρόδα ιδρύθηκε από τη Μαρία Περετζή, πριν από 26 χρόνια. Έκτοτε, έχει ανεβάσει θεατρικές παραστάσεις με άξονα παγκόσμιους μύθους και έχει πραγματοποιήσει μουσικές συναυλίες, κυρίως, με τη μουσική του Έλληνα φιλόσοφου του Πόντου, Γκουρτζίεφ (Γεώργιος Γεωργιάδης, 1866 - 1949). Με την καθοδήγηση της Μαρίας Περετζή, η ομάδα μελετάει, μέσα από το θέατρο και τη μουσική, τις φιλοσοφικές ιδέες του Γκουρτζίεφ σε ένα πρακτικό και βιωματικό επίπεδο.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Μαρία Περετζή, κείμενο: Δημήτρης Περετζής - Μαρία Περετζή, σκηνικά: Νίκος Τσιουμπλεκτσής, μουσική: Τάκης Πατερέλης, Πία Πιερράκου, Δημήτρης Γασπαράτος, Γιώργος Ντούνης, Μαρία Περετζή, Πάτυ Παπαγεωργίου, Ιουλία Βεντίκου, Άγγελος Γιαννάτος, κουστούμια: Μαρία Περετζή, Ιουλία Βεντίκου, Βίκη Τσέλιου, Αθηνά Παπαφώτη, Άννα Κυπραίου, Μαρία Τσούγκα, χορικά: Μαρία Περετζή, ηχητικά: Δημήτρης Γασπαράτος, Ηλίας Πιλάτος, Άγγελος Γιαννάτος, φωτογραφίες: Φώτης Τραγανουδάκης, Μαρίζα Πελεκάνου, Ορφέας Περετζής, φωτισμός: Μαρία Περετζή, Δημήτρης Νέλλας, Χάρης Καρίνος, Φώτης Τραγανουδάκης, μακιγιάζ: Πάτυ Παπαγεωργίου, Ιουλία Βεντίκου, Αργυρώ Τσιουμπλεκτσή. Ερμηνεύουν: Γκιλγκαμές: Δημήτρης Γασπαράτος, Ενκιντού: Γιώργος Κωστογιάννης, αφηγητής:  Σταύρος Κάππας, Ιστάρ: Ιουλία Βεντίκου, Σάμχατ: Εύα Αυλίδου, Χουμπαμπά / Νώε: Σταμάτης Λόγος, Σάμας: Δημήτρης Μπόζες, Νινσούν: Άννα Κυπραίου, φίδι: Ίρις Μπαγλανέα, Ουρσαναμπί: Δημήτρης Νέλλας, Χοροί: Αλέξανδρος Μπάτσης, Γιώργος Ντούνης, Μαρίζα Πελεκάνου, Πάτυ Παπαγεωργίου, Γιάννης Αγγέλης, Αθηνά Παπαφώτη, Αργυρώ Τσιουμπλεκτσή, Μαρία Τσούγκα, Βίκυ Τσέλιου, Ίρις Μπαγλανέα, Πία Πιερράκου, Χρυσούλα Μπέτσα, Λένα Κοντοπίδου, Γεωργία Καρούτσου, Αλέξανδρος Τζέκας, Τζέλα Αναγνωστοπούλου, Χάρης Καρίνος, Εύα Βιλλιώτου, Θωμάς Γκότσης.

Πληροφορίες

Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση: 12 ευρώ, μέσω viva.gr και αθηνόραμα.gr ή τηλεφωνικά στο 11876 και στα καταστήματα: Seven Spots, Reload, Media Markt, Ευριπίδης, στην Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων και στο Viva kiosk στο Σύνταγμα, αγορά στο ταμείο του θεάτρου: κανονικό: 15 ευρώ, ΑΜΕΑ: 10 ευρώ. Κρατήσεις στα τηλέφωνα: 210 2836763, 6976 033948 και 6937 422456.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Λεωφόρος Συγγρού Ανδρέα 165, Νέα Σμύρνη
Γλίτωσαν από θαύμα εργαζόμενοι στη Δ' Αθήνας: Πήδηξαν από ασανσέρ εν κινήσει!
Παρ' ολίγον τραγωδία στη Δ΄ Διεύθυνση Εκπαίδευσης – Ασανσέρ σε ελεύθερη πτώση με ανοιχτές τις πόρτες, ανάγκασε επιβάτιδα να πηδήξει για να σωθεί
Γλίτωσαν από θαύμα εργαζόμενοι στη Δ' Αθήνας: Πήδηξαν από ασανσέρ εν κινήσει!
revma.jpg
Ρεύμα: Αλλάζουν όλα από 1η Νοεμβρίου – Ποιες συσκευές θα «ρουφάνε» τον μισθό σας
Ηλεκτρικό Ρεύμα 2025: Πότε είναι φθηνότερο – Τι αλλάζει με τα νέα τιμολόγια και ποια συσκευή «καίει» όσο 65 ψυγεία μαζί
Ρεύμα: Αλλάζουν όλα από 1η Νοεμβρίου – Ποιες συσκευές θα «ρουφάνε» τον μισθό σας
elon musk
Έλον Μασκ: Η «προφητεία» για το τέλος των smartphones - «Θα μιλάμε με την τεχνητή νοημοσύνη»
Πιο κοντά απ’ ό,τι νομίζουμε το τέλος των κινητών τηλεφώνων σύμφωνα με τον Έλον Μασκ - Επικοινωνία απευθείας με την τεχνητή νοημοσύνη
Έλον Μασκ: Η «προφητεία» για το τέλος των smartphones - «Θα μιλάμε με την τεχνητή νοημοσύνη»