Thumbnail
Σημαντικά κίνητρα για την ανάπτυξη ερευνητικών δραστηριοτήτων και τη συμμετοχή σε ερευνητικά έργα ΕΣΠΑ δίνει στις επιχειρήσεις Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που προβλέπει φοροαπαλλαγές για επιχειρήσεις που καινοτομούν.

Τα «κριτήρια χαρακτηρισμού δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας επιχειρήσεων» καθορίζει η ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β' 2351/ 11.07.2017) και η οποία αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό θεσμικό εργαλείο για την στήριξη καινοτόμων επιχειρήσεων μέσω της φοροαπαλλαγής που παρέχεται για δαπάνες ερευνητικού εξοπλισμού και επιστημονικών οργάνων.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη ΚΥΑ ισχυροποιεί το νομικό πλαίσιο υλοποίησης όλων των έργων κρατικών ενισχύσεων και υποδομών στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με τον Φορολογικό Κώδικα, προβλέπει ότι οι δαπάνες που σχετίζονται με αποσβέσεις εξοπλισμού, ο οποίος χρησιμοποιείται για τις ανάγκες υλοποίησης ερευνητικών έργων, θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησης τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό 30%.

Συνέπεια αυτής της ρύθμισης είναι ότι στη μέση διάρκεια ζωής ενός ερευνητικού έργου αποσβένονται πλήρως οι δαπάνες που προκύπτουν, ενώ εάν πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο έργο, ο ωφελούμενος μπορεί να επιχορηγηθεί για το σύνολο της σχετικής επιλέξιμης δαπάνης.

Επιπλέον, διευρύνονται τα κριτήρια χαρακτηρισμού των εν λόγω δαπανών, ενώ παράλληλα εισάγονται σαφείς και πιο ευνοϊκές διατάξεις για καινοτόμες επιχειρήσεις, αφού πλέον θα συμπεριλαμβάνονται οι αποσβέσεις τόσο για κτίρια όσο και για λειτουργικές δαπάνες.

Ο Κώστας Φωτάκης, αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την απόφαση αυτή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δημιουργεί ένα σημαντικό κίνητρο για την ανάπτυξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων και τη συμμετοχή επιχειρήσεων σε ερευνητικά έργα ΕΣΠΑ, όπως αυτά που διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

«Τέτοιου είδους κίνητρα συμβάλλουν στην κεντρική στόχευση της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου που θα έχει ως βάση την Οικονομία της Γνώσης» επεσήμανε ο κ. Φωτάκης.

Η συγκεκριμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση αφορά ολόκληρο το οικονομικό έτος 2017, ενώ οι αυξημένοι συντελεστές απόσβεσης 40% ισχύουν ήδη από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 11.5.2016.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια γνωστή ηθοποιός παράτησε την τηλεόραση και έγινε δασκάλα σε χωριό της Αρκαδίας

Κλειστά σχολεία σήμερα 12/1:  Η νέα λίστα

Γιατί δεν πρέπει να ξεφορτώνεστε τα γρατζουνισμένα πιάτα σας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μαρία Καρυστιανού
Μαρία Καρυστιανού: Απαντήσεις για την ιδεολογία του κόμματος και αιχμές προς άλλους γονείς θυμάτων των Τεμπών
Σύμφωνα με τη δημόσια δήλωση της Καρυστιανού, η απόφασή της δεν ήταν προϊόν φιλοδοξίας αλλά αποτέλεσμα σύγκρουσης με ένα σύστημα που, όπως...
Μαρία Καρυστιανού: Απαντήσεις για την ιδεολογία του κόμματος και αιχμές προς άλλους γονείς θυμάτων των Τεμπών
νηπιαγωγείο
Πτώση οροφής σε νηπιαγωγείο του Περιστερίου - Σοβαρό ζήτημα ασφάλειας στα σχολεία
Επαναλαμβανόμενο περιστατικό κατάρρευσης οροφής αναδεικνύει τα χρόνια προβλήματα συντήρησης των σχολικών κτιρίων
Πτώση οροφής σε νηπιαγωγείο του Περιστερίου - Σοβαρό ζήτημα ασφάλειας στα σχολεία
τάξη
Καταγγελία: Οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζονται ως μετακινούμενες μονάδες – Δημιουργούν κενά για να καλύψουν κενά
Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν έντονη ψυχική φθορά, επαγγελματική ανασφάλεια και πλήρη ανατροπή του προσωπικού και εργασιακού τους προγραμματισμού.
Καταγγελία: Οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζονται ως μετακινούμενες μονάδες – Δημιουργούν κενά για να καλύψουν κενά