Το 'κόκκινο υγρό' στην μπριζόλα δεν είναι αίμα. Τι είναι όμως;
Όταν ψήνεται το κρέας χάνει το αίμα του

Είναι συνηθισμένη η ερώτηση σε ένα εστιατοριο αν θελετε το κρέας που έχετε παραγγειλει να ειναι ψημένο λίγο, μέτρια ή πολύ.  Μερικές φορές αναλόγως πόσο έχει ψηθεί, στο εσωτερικό του φαινεται πως είναι κόκκινο λιγοτερο ή περισσότερο δινοντας την εντύπωση της ύπαρξης αίματος.

Εδώ να σημείώσουμε πως το μεγαλύτερο μέρος του αίματος του ζώου έχει φύγει κατά τη διαδικασία της σφαγής και στράγγισης

Σε μια  σχετικά καλά ψημένη μπριζόλα  το ροζ ή κόκκινο χρώμα δεν ειναι από το αίμα όπως πιστεύουν οι περισσότεροιΠολλές φορές πελάτες σε εστιατόρια διαμαρτύρονται στους σερβιτόρους και στον σεφ ότι η μπριζόλα τους είναι...μέσα στο αίμα.

Πρόκειται στην ουσία για μια μικρή πρωτεΐνη που ονομάζεται μυοσφαιρίνη (myoglobin) και αποτελείται από μια πολυπεπτιδική αλυσίδα 153 αμινοξέων.

Στο μόριο της περιέχει σίδηρο και την προσθετική ομάδα της αίμης (παρόμοια με αυτή της αιμοσφαιρίνης).
Αποστολή της μυοσφαιρίνης είναι να συνδέεται με το οξυγόνο, το οποίο μεταφέρει στους σκελετικούς μύες και τις λείες μυϊκές ίνες, διαμέσου των μυϊκών κυττάρων.

Το μεγαλύτερο μέρος του αίματος του ζώου, έχει φύγει κατά τη διαδικασία της σφαγής και στράγγισής του.

σχετικά άρθρα