Thumbnail
Μια σειρά από επώδυνα μέτρα καλείται να ψηφίσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση όπως προκύπτει από το κείμενο του αναθεωρημένου Μνημονίου (Supplemental Memorandum of Understanding) που συνομολόγησε με τους θεσμούς.

Έτσι, με τα νέα μέτρα η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την επιτάχυνση των κατασχέσεων και πλειστηριασμών για χρέη προς στο Δημόσιο και θα περάσει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων την αρμοδιότητα είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών από τα τέλη του 2017.

Κυβέρνηση και δανειστές έχουν συμφωνήσει σε αναθεώρηση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων έως τον Νοέμβριο του 2017, ενώ το επικαιροποιημένο Μνημόνιο αποκαλύπτει την κατάρτιση «εθνικού σχεδίου εισπράξεων» με πλήρως αυτοματοποιημένες διαδικασίες κατασχέσεων, αλλά και ενδεχόμενες διαγραφές «ανεπίδεκτων είσπραξης» φορολογικών χρεών.

Παράλληλα θα εκπονηθεί μελέτη αναφορικά με την πιθανότητα καθιέρωσης ενός συστήματος μηνιαίων πληρωμών φόρων για τα φυσικά πρόσωπα με τη χρήση «αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών μέσων». Το σύστημα αυτό, δεν μοιάζει με το σχέδιο πληρωμής των φόρων εισοδήματος φυσικών προσώπων σε πολλές μηνιαίες δόσεις, το οποίο είχε ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών σε αντικατάσταση των σημερινών τριών διμηνιαίων δόσεων.

Τέλος οι δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα

Ακόμη, επαναλαμβάνεται η δέσμευση σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε καμία αναβίωση, επέκταση ή δημιουργία νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε πολλές δόσεις.

Συγκεκριμένα, με το νέο Μνημόνιο η ελληνική πλευρά δεσμεύεται να μην παρατείνει και να μη φέρει ξανά ρυθμίσεις χρεών ή αμνηστευτικές φορολογικές διατάξεις, πέραν όσων υφίστανται, να περιορίσει τους ελέγχους ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων που κανονικά θα είχαν παραγραφεί, μόνον για όσες έχουν διαπιστωθεί ενδείξεις φορολογικής απάτης, αλλά και να δημοσιεύσει νέα λίστα μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου έως το Σεπτέμβριο του 2017.

Το κείμενο της συμφωνίας έρχεται να επισφραγίσει τις πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω της αύξησης της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών τους ήδη από το 2018, κλειδώνει περικοπές σε αφορολόγητο και συντάξεις ώστε να υπάρχει καθαρή δημοσιονομική εξοικονόμηση 3,8 δισ. ευρώ τη διετία 2019 και 2020, αλλά στρώνει τον δρόμο και για πρόσθετα μέτρα από την ερχόμενη χρονιά.

Τέλος, με το νέο Μνημόνιο η κυβέρνηση δεσμεύεται να αλλάξει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ως τον Δεκέμβριο του 2017 για να προσεγγίσουν τις εμπορικές (οι αλλαγές στο φόρο περιουσίας θα ισχύσουν από το 2018), ενώ δεσμεύεται να εξαιρέσει από το ΦΠΑ τις επιχειρήσεις με πολύ χαμηλούς τζίρους (κάτω από τις 25.000 ευρώ).

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

athens alitheia forum
Αντιδράσεις για τη συμμετοχή σχολείων και μαθητών στο ΝεοΔημοκρατικό Athens Alitheia Forum
Η συμμετοχή δημόσιων σχολείων και μαθητών είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής προπαγάνδας που αντιλαμβάνεται τα σχολεία και τους μαθητές ως χώρους...
Αντιδράσεις για τη συμμετοχή σχολείων και μαθητών στο ΝεοΔημοκρατικό Athens Alitheia Forum
Λιάνα Κανέλλη
Κανέλλη: «Ανέχεστε την παπ@@@α του αιώνα από άλλους και ζητάτε πηγές από τον Κουτσούμπα;»
«Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δικαιώθηκε» είπε η βουλευτής του ΚΚΕ για τον ισχυρισμό ότι drones είχαν κατεύθυνση τη Σούδα
Κανέλλη: «Ανέχεστε την παπ@@@α του αιώνα από άλλους και ζητάτε πηγές από τον Κουτσούμπα;»