Thumbnail
«Λάθη δεν έκαναν οι δράστες. Τους ταυτοποιήσαμε, όμως, με κατάλληλες τεχνικές και ειδικές μεθόδους. Ήταν πολύ δύσκολος ο εντοπισμός τους»

Ξεπερνά το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ το οικονομικό όφελος της γνωστής «συμμορίας των χρηματοκιβωτίων», η οποία φέρεται ότι διέπραξε περισσότερες από 150 ληστείες και διαρρήξεις σε εταιρείες και οικίες, στους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Ευβοίας, όπως τόνισε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης, κατά τη σημερινή παρουσίαση της πολύκροτης αυτής υπόθεσης.

Συνελήφθησαν, συνολικά, 15 άτομα, μεταξύ των οποίων και τα 4 αρχηγικά μέλη της οργάνωσης. Πρόκειται για 14 Έλληνες ομογενείς από ανατολικές χώρες, ηλικίας από 18 έως 40 ετών, καθώς και έναν 26χρονο Αλβανό. Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν 5 ακόμη μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που είναι, επίσης, ομογενείς από ανατολικές χώρες, ηλικίας από 20 έως 30 ετών. Όπως έγινε γνωστό σήμερα, κατά τη διάρκεια ληστείας, στις 28 Ιανουαρίου 2016, σε γραφεία εταιρείας στον Ασπρόπυργο, ο φύλακας πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν από τους δράστες-μέλος της συμμορίας, ηλικίας 31 ετών, ο οποίος πέθανε ένα χρόνον αργότερα στο Αττικό Νοσοκομείο.

Η αστυνομία έχει εξιχνιάσει μέχρι τώρα 145 υποθέσεις, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, το γεγονός, ότι αρκετές συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια του αρραβώνα μέλους της συμμορίας, οπότε εισέβαλαν αστυνομικοί στην εκδήλωση.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαζαφείρης, διενεργήθηκαν δεκαπέντε έρευνες σε οικίες και τέσσερις σε κοντέινερ-κατοικίες, κατά τη διάρκεια των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων: Οκτώ αυτοκίνητα τα οποία χρησιμοποιούσαν για τη διάπραξη των εγκληματικών τους πράξεων, το χρηματικό ποσό των 15.000, περίπου, πλήθος κοσμημάτων μεγάλης χρηματικής αξίας, κυνηγητικό όπλο και φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, αυτοσχέδιες μεταλλικές κατασκευές (είδη καρφιών) για το σκάσιμο ελαστικών, ρούχα που χρησιμοποιούνταν σε περιπτώσεις ληστειών και διαρρήξεων, καθώς και μεγάλος αριθμός τηλεφωνικών συσκευών, καρτών sim και φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών.

«Λάθη δεν έκαναν οι δράστες. Τους ταυτοποιήσαμε, όμως, με κατάλληλες τεχνικές και ειδικές μεθόδους. Ήταν πολύ δύσκολος ο εντοπισμός τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο υποστράτηγος, ενώ υπογράμμισε πως η συμμορία λειτουργούσε στα πρότυπα οργανωμένων διεθνικών εγκληματικών οργανώσεων.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η οργάνωση διέθετε κεντρική δομή και ιεραρχική διάρθρωση, λειτουργούσε με καθορισμένο σχεδιασμό και μεθοδολογία, είχε τέσσερις υποομάδες, με διαφορετικούς επιχειρησιακούς συντονιστές, ενώ τα μέλη της είχαν απόλυτη αφοσίωση και προσήλωση στους στόχους της οργάνωσης. Σχετικά με τη μεθοδολογία δράσης της, αρχικά είχαν προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα μέσα και διαρρηκτικά εργαλεία (λοστούς, βαριοπούλες, κατσαβίδια, μαχαίρια, τροχούς) για να καταφέρνουν να παραβιάζουν τις πόρτες εισόδου των εταιρειών και τα χρηματοκιβώτια. Παράλληλα, είχαν εφοδιαστεί με οπλισμό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, ορισμένα από τα μέλη της οργάνωσης, έφεραν πυροβόλα όπλα και Καλάσνικοφ, ενώ στον εξοπλισμό τους είχαν και φορητούς ασυρμάτους για να παρακολουθούν τις συχνότητες της αστυνομίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολείο Κερατσίνι
Κερατσίνι: Τα σχολεία ανοίγουν τέσσερις μέρες αργότερα γιατί ο δήμος δεν πρόλαβε τα έργα
Καθυστέρηση στην έναρξη της σχολικής χρονιάς στο Κερατσίνι – Μαθητές θα μπουν στις τάξεις στις 15 Σεπτεμβρίου
Κερατσίνι: Τα σχολεία ανοίγουν τέσσερις μέρες αργότερα γιατί ο δήμος δεν πρόλαβε τα έργα
mathites
Αυτή η φοβερή ιδιότητα του μαθητή…
Η μαθητική ιδιότητα – πέραν των πολλαπλών επάλληλων στρωμάτων της – εμπεριέχει και κάτι γοητευτικό. Οι μαθητές και οι μαθήτριες καταθέτουν ένα...
Αυτή η φοβερή ιδιότητα του μαθητή…
Ειδικό Γυμνάσιο & Λύκειο Ηλιούπολης
Ηλιούπολη: Σοβαρές καταγγελίες για τις απαράδεκτες συνθήκες στο Ειδικό Γυμνάσιο & Λύκειο- «19 παιδιά στριμώχνονται»
Αίθουσες θεραπειών μετατρέπονται σε τάξεις
Ηλιούπολη: Σοβαρές καταγγελίες για τις απαράδεκτες συνθήκες στο Ειδικό Γυμνάσιο & Λύκειο- «19 παιδιά στριμώχνονται»