Άγιο Όρος: Είκοσι χρόνια κάθειρξη σε δύο μοναχούς της Μονής Εσφιγμένου για τα επεισόδια με τις μολότοφ
Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης τούς έκρινε ενόχους για ηθική αυτουργία, εμπρησμό, έκρηξη, κατοχή και χρήση εκρηκτικών και παράνομη οπλοχρησία

Συντάκτης: Νίκος Φωτόπουλος

Με 20 χρόνια κάθειρξη θα πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή ο ηγούμενος Μεθόδιος κι ακόμη ένας μοναχός για το επεισόδιο με τη ρίψη μολότοφ τον Ιούλιο του 2013, κατά την προσπάθεια εκκένωσης του αντιπροσωπείου της Μονής στις Καρυές.

Αργά χθες τη νύχτα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης τούς έκρινε ενόχους κατά πλειοψηφία (5-2), για ηθική αυτουργία τον πρώτο και ομόφωνα το δεύτερο για εμπρησμό, έκρηξη, κατοχή και χρήση εκρηκτικών και παράνομη οπλοχρησία.

Επίσης, το δικαστήριο αποφάσισε η έφεσή τους να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, που σημαίνει ότι πρέπει να συλληφθούν άμεσα και να οδηγηθούν στη φυλακή.

Ας σημειωθεί ότι οι δύο μοναχοί δεν παρέστησαν στο δικαστήριο, αλλά εκπροσωπήθηκαν από πληρεξούσιους δικηγόρους. 

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει σειρά αντιδράσεων και νέα ένταση, καθώς είναι αμφίβολο αν οι δύο ζηλωτές μοναχοί θα θελήσουν να παραδοθούν στις αρχές ή θα παραμείνουν ταμπουρωμένοι στο μοναστήρι.

Βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο τα τελευταία χρόνια στη μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους και σε περίπτωση που δεν υπάρξει οικεία βούληση των καταδικασθέντων να παραδοθούν παραμένει ερώτημα πώς οι αρχές θα εκτελέσουν την απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, απόσπασμα της απόφασης θα αποσταλεί στο Αστυνομικό Τμήμα Καρυών ή στην Ασφάλεια Πολυγύρου για τη σύλληψη των δύο φυγόποινων και τη μεταγωγή τους σε φυλακές.

Με την ίδια δικαστική απόφαση, άλλοι έξι μοναχοί της παλαιάς αδελφότητας της μονής Εσφιγμένου, καταδικάστηκαν για απλή συνέργεια και τους επιβλήθηκε συνολική κάθειρξη 10 ετών και 4 μηνών.

Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν τρεις λαϊκοί για τις κατηγορίες της διακεκριμένης αντίστασης και οπλοφορίας καθώς το δικαστήριο δέχτηκε τον ισχυρισμό τους ότι πήγαν στο αντιπροσωπείο μόνο για να προσκομίσουν είδη πρώτης ανάγκης στους μοναχούς.

Στη διάρκεια εκείνων των επεισοδίων, που είχαν προκληθεί όταν δικαστικοί επιμελητές επιχείρησαν να εκκενώσουν το αντιπροσωπείο από την παλαιά αδελφότητα, κατ' εφαρμογήν άλλης δικαστικής απόφασης, εκτοξεύτηκαν διάφορα αντικείμενα, ακόμη και βόμβες μολότοφ.

Τα συγκεκριμένα επεισόδια εντάσσονται στην πολυετή διαμάχη μεταξύ Παλαιάς και Νέας Αδελφότητας Εσφιγμένου. Η Νέα Αδελφότητα μοναχών συγκροτήθηκε με απόφαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, το 2005, και έκτοτε θεωρείται νόμιμη, αλλά η παλιά αρνείται να παραδώσει το Μοναστήρι και το αντιπροσωπείο, με συνέπεια να σημειώνονται κατά καιρούς εντάσεις και επεισόδια.

Η διαμάχη της παλαιάς αδελφότητας με την ιερά κοινότητα του Αγίου Όρους ξεκινάει από το 1965, όταν ο τότε οικουμενικός πατριάρχης Αθηναγόρας συμπροσευχήθηκε στα Ιεροσόλυμα με τον Πάπα Παύλο τον Στ'. Η προσέγγιση αυτή ορθόδοξης και καθολικής Εκκλησίας προκάλεσε την οργή των Εσφιγμενιτών, οι οποίοι από το 1972 έπαψαν να μνημονεύουν στην προσευχή τους τον Οικουμενικό Πατριάρχη και αποχώρησαν από την ιερά κοινότητα. Υπό αυτές τις συνθήκες κηρύχθηκαν σχισματικοί.

Πηγή: efsyn.gr

σχετικά άρθρα

ΑΣΕΠ - Προσλήψεις: Τα Μοριοδοτούμενα Σεμινάρια εκπαιδευτικών τον Ιουνίο
ΑΣΕΠ - Προσλήψεις: Τα Μοριοδοτούμενα Σεμινάρια εκπαιδευτικών τον Ιουνίο
Τα κορυφαία μοριοδοτούμενα σεμινάρια Δημόσιων Πανεπιστημίων που αφορούν εκπαιδευτικούς με ανοικτές αιτήσεις
ΑΣΕΠ - Προσλήψεις: Τα Μοριοδοτούμενα Σεμινάρια εκπαιδευτικών τον Ιουνίο
Ξάνθη: Κάτοικοι ζητούν από οικογένεια να φύγει από το σπίτι της, γιατί τούς ενοχλεί το αυτιστικό παιδί της
Ξάνθη: Κάτοικοι ζητούν από οικογένεια να φύγει από το σπίτι της, γιατί τούς ενοχλεί το αυτιστικό παιδί της
Οργή για τη στάση των κατοίκων χωριού απέναντι στην οικογένεια
Ξάνθη: Κάτοικοι ζητούν από οικογένεια να φύγει από το σπίτι της, γιατί τούς ενοχλεί το αυτιστικό παιδί της