Thumbnail
Κακοκαιρία

Συνθήκες πολικού ψύχους επικρατούν στον καταυλισμό της Μόριας όπου ζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως Αφρικανοί που κάθε άλλο παρά συνηθισμένοι είναι σε συνθήκες παγετού. Και ενώ τα χιόνια άρχισαν να λιώνουν, προβληματισμός επικρατεί για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί το βράδυ, καθώς και τις επόμενες μέρες και κυρίως νύχτες που προβλέπεται να επικρατήσουν στην περιοχή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Κυριολεκτικά θαμμένες στο χιόνι ήταν σήμερα το πρωί οι καλοκαιρινές σκηνές στις οποίες ζουν πολλές εκατοντάδες μετανάστες στον καταυλισμό της Μόριας. Οι τέντες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που απλώθηκαν πάνω από τις σκηνές προφύλαξαν όσο γινόταν από τη χιονόπτωση, αλλά δεν μπορούσαν να ζεστάνουν τους ανθρώπους, που απεγνωσμένα προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να ζεσταθούν.

Σωτήριες αποδείχθηκαν οι καντίνες γύρω από τον καταυλισμό που με τις πλαστικές ημιυπαίθριες κατασκευές συγκέντρωσαν γύρω από ξυλόσομπες κόσμο που στην πλειονότητά του έβλεπε για πρώτη φορά στη ζωή του χιόνι. Η όλη κατάσταση προκάλεσε και διαμαρτυρίες με κόσμο που έλεγε πως «πεθαίνει από το κρύο» ενώ δεν έλειψαν και κινήσεις πανικού. Κάποιοι άρχισαν αν τρέχουν προς τη Μυτιλήνη (απόσταση πέντε χιλιομέτρων) για να βρουν μέρος να ζεσταθούν! Μέσα στα χιόνια πάλι κάποιοι άλλοι έσφαζαν ένα πρόβατο που είχαν αγοράσει προκειμένου να το μαγειρέψουν σε υπαίθριες φωτιές και να φάνε. Οι σχετικές φωτογραφίες που μετέδωσε το ΑΠΕ- ΜΠΕ αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Δεν έλειψαν πάντως και οι καταγγελίες από ΜΚΟ και ανεξάρτητους εθελοντές για το ότι παρά το αναμενόμενο της κακοκαιρίας δεν υπήρξε από τους υπεύθυνους καμία προετοιμασία για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης.

Αντίθετα με την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό της Μόριας στον Καρά Τεπέ όλα δείχνουν διαφορετικά. Οι πρόσφυγες κυρίως οικογένειες και ευάλωτες ομάδες διαμένουν σε θερμαινόμενα κοντέινερ και σε θερμαινόμενους πλαστικούς οικίσκους. Φαγητό διανέμεται κανονικά, ενώ τα παιδιά που μένουν στον καταυλισμό επιδίδονταν όλη μέρα σε έναν αλλιώτικο πόλεμο μεταξύ τους. Τον χιονοπόλεμο. Σημειώνεται ότι ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ δημιουργήθηκε και διαχειρίζεται από τον Δήμο Λέσβου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

trapeza_7.jpg
Προσοχή! Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τις καταθέσεις μετρητών στην τράπεζα
Τι πρέπει να προσέχετε στις καταθέσεις μετρητών - Η εφορία δεν αρκείται σε ισχυρισμούς περί «χρημάτων στο σπίτι» χωρίς αποδείξεις
Προσοχή! Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τις καταθέσεις μετρητών στην τράπεζα
chatgpt texniti noimosini
Το ChatGPT δεν διασφαλίζει πλήρως την ιδιωτικότητα – Οι χρήστες πρέπει να είναι προσεκτικοί
H έλλειψη απόρρητου σημαίνει ότι αυτές οι πληροφορίες μπορούν να γίνουν διαθέσιμες σε νομικά πλαίσια
Το ChatGPT δεν διασφαλίζει πλήρως την ιδιωτικότητα – Οι χρήστες πρέπει να είναι προσεκτικοί