Thumbnail
Εκατομμύρια άνθρωποι θα κάνουν τις ευχές τους γύρω από τη φωτιά αυτές τις γιορτινές ημέρες

Εκατομμύρια άνθρωποι θα κάνουν τις ευχές τους γύρω από τη φωτιά αυτές τις γιορτινές ημέρες, αλλά μια ειδική χριστουγεννιάτικη παράδοση από την Ήλιο μπορεί να έρθει λίγο πιο σύντομα. Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ προβλέπει πως μια ηλιακή ακτινοβολία θα χτυπήσει τη Γη οποιαδήποτε ημέρα.

Οι ηλιακές καταιγίδες συμβαίνουν όταν το πλάσμα από τον ήλιο διοχετεύεται προς τη Γη σε ένα ρεύμα υπερτροφοδότησης σωματιδίων. Πιο συγκεκριμένα, αυτές οι καταιγίδες δημιουργούν το φυσικό φαινόμενο που είναι γνωστό ως Βόρειο Σέλας. Ωστόσο, η αύξηση των ηλεκτρονίων μπορεί επίσης να προκαλέσει παρεμβολές στις ηλεκτρονικές συσκευές και τα συστήματα πλοήγησης.

Τα αποτελέσματα είναι παρόμοια με έναν μαζικό ηλεκτρομαγνητικό παλμό (EMP) που προκαλείται όταν ένα πυρηνικό όπλα εκραγεί στον ουρανό.

Τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε προειδοποιήσει για τις συνέπειες που μπορεί να προκληθούν από μία ηλιακή καταιγίδα, λέγοντας πως «Ο διαστημικός καιρός έχει την δυνατότητα να επηρεάσει και να διαταράξει ταυτόχρονα την υγεία και την ασφάλεια σε ολόκληρες ηπείρους».

Η τελευταία μεγάλη ηλιακή καταιγίδα συνέβη το 1859. Ονομάστηκε Carrington Event και ήταν τόσο ισχυρή που έκλεισε τις μηχανές τηλέγραφου σε δύο ηπείρους ενώ το βόρειο σέλας ήταν ορατό στην Αφρική, την Αυστραλία, την Λατινική Αμερική και τις ΗΠΑ.

Από τότε, η εξέλιξη στην τεχνολογία έχει κάνει τις ηλιακές καταιγίδες μια πολύ μεγαλύτερη απειλή. Το επιστημονικό περιοδικό «Atmospheric Environmental» εκτίμησε το 2013 πως αν μια ηλιακή καταιγίδα με μέγεθος όπως το Carrington Event, χτυπήσει τη Γη σήμερα, θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές ύψους 2,6 τρις. Δολαρίων μόνο στις ΗΠΑ.

Πηγή: RT
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το απλό βήμα που πρέπει να κάνετε πάντα στο μπρόκολο πριν το μαγείρεμα

«Κάλτσα»: Πώς λέγεται στα ελληνικά;

Γιατί δεν πρέπει να ξεφορτώνεστε τα γρατζουνισμένα πιάτα σας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΔΗΜΩΣ
«Όχι στα σχολεία δύο ταχυτήτων» – Στα κάγκελα οι γονείς του Αιγάλεω για τα Ωνάσεια
Αντίθετη στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία η Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Αιγάλεω – Κάλεσμα σε κινητοποίηση
«Όχι στα σχολεία δύο ταχυτήτων» – Στα κάγκελα οι γονείς του Αιγάλεω για τα Ωνάσεια
ΕΜΠ
Στρατηγική συνεργασία ΕΜΠ – MIT Open Learning στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης
Το σύνολο της πολυτεχνειακής κοινότητας του ΕΜΠ αποκτά καθολική πρόσβαση στις πλατφόρμες MIT OpenCourseWare και MITx
Στρατηγική συνεργασία ΕΜΠ – MIT Open Learning στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης