Thumbnail
Ορισμένοι άνθρωποι έχουν απλώς αυξημένη ευαισθησία στο κρύο, το οποίο σημαίνει ότι τα άκρα τους θα είναι κρύα ακόμη κι όταν οι θερμοκρασίες δεν είναι πολύ χαμηλές

Απλή ενόχληση ή σύμπτωμα κακής υγείας; Τα κρύα πόδια είναι ένα εξαιρετικά συχνό πρόβλημα, ιδίως στο γυναικείο πληθυσμό. Πέραν της ανάγκης να φοράτε κάλτσες τους περισσότερους μήνες του χρόνου, τι άλλο μπορεί να σημαίνει;

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν απλώς αυξημένη ευαισθησία στο κρύο, το οποίο σημαίνει ότι τα άκρα τους θα είναι κρύα ακόμη κι όταν οι θερμοκρασίες δεν είναι πολύ χαμηλές. Αυτή είναι η συνηθέστερη και πιο ακίνδυνη αιτία. Δείτε μερικές ακόμη.

1. Αυξημένη εφίδρωση (υπεριδρωσία)
Η πατούσα διαθέτει πενταπλάσιους σε αριθμό ιδρωτοποιούς αδένες από το δέρμα στο υπόλοιπο πόδι. Όταν φοράμε παπούτσια για πολλές ώρες, είναι σίγουρο πως το πόδι θα ιδρώσει και ο ιδρώτας αποτελεί αγωγό της θερμότητας. Όταν η πατούσα χάνει θερμότητα, νιώθουμε ότι το πέλμα παγώνει. Το αυξημένο άγχος και ο υπερθυρεοειδισμός είναι δύο συχνές αιτίες της αυξημένης εφίδρωσης.

2. Κακή κυκλοφορία του αίματος
Το αίμα βοηθά να διατηρείται η θερμοκρασία του σώματος στα επιθυμητά επίπεδα. Εάν δεν κυκλοφορεί σωστά, ολόκληρο το σώμα και κυρίως τα άκρα δεν παραμένουν αρκετά ζεστά. Ο διαβήτης, η αθηροσκλήρωση και η περιφερική αρτηριοπάθεια συνδέονται άμεσα με την κακή κυκλοφορία του αίματος.

3. Βλάβη στα νεύρα
Η περιφερική νευροπάθεια είναι εξαιρετικά συχνή στα άτομα με διαβήτη. Πέρα από τα κρύα πόδια, τυπικά συμπτώματα της περιφερικής νευροπάθειας είναι η απώλεια αίσθησης στο πέλμα και το μούδιασμα στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών.

4. Κατάχρηση αλκοόλ
Το αλκοόλ έχει αγγειοδιασταλτική δράση, δηλαδή κάνει τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος να μεγαλώνουν σε διάμετρο. Όσο περισσότερο αίμα διοχετεύεται στα μεγαλύτερα αγγεία, η ροή αίματος στα πόδια μειώνεται.

Οι πρακτικές λύσεις
Εκτός από την καθημερινή γυμναστική, καλό είναι αυτό το διάστημα να φοράτε γάντια, ζεστές κάλτσες και να προφυλάσσεστε από τις απότομες αλλαγές του καιρού ή της θερμοκρασίας (π.χ. από ένα υπερθερμασμένο δωμάτιο να εκτεθείτε κατευθείαν στο ψύχος).

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το απλό βήμα που πρέπει να κάνετε πάντα στο μπρόκολο πριν το μαγείρεμα

«Κάλτσα»: Πώς λέγεται στα ελληνικά;

Γιατί δεν πρέπει να ξεφορτώνεστε τα γρατζουνισμένα πιάτα σας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Θάνος Παπαϊωάννου, πρόεδρος ΑΣΕΠ
Αποκλειστικό - ΑΣΕΠ: Βγαίνει άμεσα η προκήρυξη για πάνω από 2.700 μόνιμες θέσεις ΤΕ
Αποκλειστικό alfavita: Ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θάνος Παπαϊωάννου, επιβεβαίωσε την άμεση έκδοση του διαγωνισμού
Αποκλειστικό - ΑΣΕΠ: Βγαίνει άμεσα η προκήρυξη για πάνω από 2.700 μόνιμες θέσεις ΤΕ
θανατος
Έφυγε απρόσμενα από τη ζωή ο ομότιμος καθηγητής του ΔΠΘ Κωνσταντίνος Σούτσας
Ο Κωνσταντίνος Σούτσα υπήρξε και πρώην ειδικός γραμματέας του ΥΠΑΙΘΑ, - Η είδηση έγινε από το Συμβούλιο Διοίκησης του ΔΙΠΑΕ
Έφυγε απρόσμενα από τη ζωή ο ομότιμος καθηγητής του ΔΠΘ Κωνσταντίνος Σούτσας