Thumbnail
Μινωική τοιχογραφία

Συντάκτης: Παναγιώτης Γεωργουδής

Είναι εκείνη η έξοχη μινωική τοιχογραφία του Ανακτόρου της Κνωσού που διασαλπίζει ανά τους αιώνες την ελευθερία και την ισότητα των ανθρώπων, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, θρησκεύματος και κάθε είδους διαχωριστικών ορίων.

Είναι εκείνη η έξοχη μινωική τοιχογραφία εδώ και τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια τουλάχιστον που έχει εξαγγείλει την οικουμενική διάσταση της πολιτικής συμμετοχής όλων των ξένων ως πολιτών στα κοινά.

Είναι εκείνη η έξοχη μινωική τοιχογραφία που δείχνει έναν Μινωίτη αθλητή ή πολεμιστή να τρέχει κρατώντας δύο κοντάρια και να τον ακολουθούν μαύροι αθλητές ή πολεμιστές.

Ο μεγάλος καλλιτέχνης της Κνωσού που δημιούργησε τη συγκεκριμένη παράσταση στο κορυφαίο μινωικό Ανάκτορο, εκτός από την υψηλή ομορφιά της τέχνης του, αποτύπωνε μια κοινωνική πραγματικότητα βιωμένη στη Μινωική Κρήτη.

Πως οι ξένοι κάθε λογής, όπως οι μαύροι στη συγκεκριμένη τοιχογραφία, μετέχουν σε όλα τα δρώμενα του μεγάλου μινωικού πολιτισμού.

Ο καλλιτέχνης της Κνωσού ήθελε συνειδητά να στείλει ένα διαχρονικό μήνυμα ισότητας και κοινωνικής συμμετοχής ξένων και Μινωιτών, έχοντας πλήρη επίγνωση πως το μήνυμά του αποτυπώνεται σε ένα παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού.

Το γεγονός πως η καλλιτεχνική παράσταση αποτυπώθηκε μέσα στο Ανάκτορο της Κνωσού σημαίνει πως όχι μόνο ήταν πλήρως αποδεκτό από την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία των Μινωιτών αλλά επιπρόσθετα αποτελούσε πολιτική λειτουργία, υψηλή κοινωνική αξία ζωής, γι’ αυτό η χαρά και η ψυχική ευφορία είναι διάχυτη στο πρόσωπο του μαύρου αλλά και του Μινωίτη μαζί με τη σκληρή αγωνιστική προσπάθεια του αθλήματος.

Αυτή η μεγάλη κληρονομιά πολιτικού και κοινωνικού ανθρωπισμού του μινωικού πολιτισμού κληροδοτήθηκε σε όλον τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, δημιουργώντας έναν οικουμενικό κύκλο αξιών.

Οι ρατσιστές, οι ακροδεξιοί κ.λπ. είναι ενάντια και έξω από τις οικουμενικές αξίες του ελληνικού πολιτισμού. Η μινωική τοιχογραφία της Κνωσού διασαλπίζει μια παγκόσμια αγκαλιά.

Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

1ο Διεθνές Συνέδριο “Τεχνητή Νοημοσύνη και Καινοτομία στην Εκπαίδευση: Ηθικές και Τεχνολογικές Διαστάσεις”
Με επιτυχία το 1ο Διεθνές Συνέδριο «Τεχνητή Νοημοσύνη και Καινοτομία στην Εκπαίδευση: Ηθικές και Τεχνολογικές Διαστάσεις»
Με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το 1ο Διεθνές Συνέδριο AI Education
Με επιτυχία το 1ο Διεθνές Συνέδριο «Τεχνητή Νοημοσύνη και Καινοτομία στην Εκπαίδευση: Ηθικές και Τεχνολογικές Διαστάσεις»
Λιμός στη Γάζα
Δεν σταματούν τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα: Άλλο ένα βρέφος νεκρό από το κρύο - 393 Παλαιστίνιοι νεκροί από τη μέρα της εκεχειρίας
Οι πρόσφατοι απολογισμοί είναι συγκλονιστικοί: από τον Οκτώβριο του 2023, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 70.667 Παλαιστίνιοι, ενώ 171.151 έχουν...
Δεν σταματούν τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα: Άλλο ένα βρέφος νεκρό από το κρύο - 393 Παλαιστίνιοι νεκροί από τη μέρα της εκεχειρίας
Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ΕΑΠ - Hellenic Open University
ΕΑΠ: Έκπτωση για αποφοίτους προπτυχιακών που επιθυμούν να εγγραφούν σε Μεταπτυχιακά
Έκπτωση 10% για αποφοίτους του ΕΑΠ που συνεχίζουν σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα – Ποιοι μπορούν να επωφεληθούν
ΕΑΠ: Έκπτωση για αποφοίτους προπτυχιακών που επιθυμούν να εγγραφούν σε Μεταπτυχιακά