Thumbnail
Ένα έξοχο monument ολόσωμων εξατομικευμένων πορτρέτων

Μια συλλογή από ολόσωμα, μικρά, ανθρώπινα γλυπτά σε πηλό, μνημονεύουν ανθρώπους καθημερινούς, απλούς, που μετατρέπονται σε συλλογικό μνημείο, στα χέρια της γλύπτριας Ελένης Ζευγαρίδου.

Είναι οι «Νοματαίοι» από την ομώνυμη έκθεσή της, που εγκαινιάζεται στις 22 Σεπτεμβρίου, στην γκαλερί Genessis, υπογραμμίζοντας τη μοναδικότητα της ανθρώπινης φύσης και θέσης του κάθε ανθρώπου στην κοινωνία, ακόμα και του φαινομενικά πιο ασήμαντου.

Οι «Νοματαίοι» της Ζευγαρίδου, «μας μοιάζουν ενοχλητικά», παρατηρεί η επιμελήτρια της έκθεσης, τεχνοκριτικός Ίρις Κρητικού. «Εισχωρούν στα κατάλοιπα της δικής μας σκόνης του γαλαξία...ξετυλίγουν τα υφάδια στο κουκούλι της δικής μας ψυχής. Είναι ένα συλλογικό αντί-μνημείο προς τους μη αναγνωρισμένους ανθρώπους, ένα έξοχο monument ολόσωμων εξατομικευμένων πορτρέτων...η καθημερινή ρουτίνα της ετερότητάς τους, η στάση και η γλώσσα του σώματός τους, οι αμήχανες σιωπές τους και οι βιαστικές συνομιλίες τους, τα αθόρυβα νεύματά τους και τα εύγλωττα ιδιαίτερά τους χαρακτηριστικά, τρέπονται σε γοργά τρισδιάστατα σχέδια από πηλό, που διατηρώντας μια οργανική φωτεινή αφαίρεση, κουβαλώντας τις ίδιες τις ιστορίες τους, τις μικρές νίκες και τις μεγάλες απώλειές τους, οδηγούν σε πολλαπλές σωματοποιημένες αφηγήσεις», σημειώνει η τεχνοκριτικός.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Οκτωβρίου. (Γκαλερί Genessis, οδός Χάριτος, Κολωνάκι)

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ στην Καλλιθέα: Καθηγήτρια Γυμνασίου συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών σε μαθητές

Πίνακες εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ: Το «στοίχημα» για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nekrotafeio
Αίγιο: Κλήθηκε να πληρώσει τον οικογενειακό τάφο... 33 χρόνια μετά τον θάνατό του
«Αν δεν μπορεί να έρθει ο ίδιος, ελάτε εσείς» - Απέστειλαν εντολή πληρωμής σε δημότη που έχει φύγει από τη ζωή από τις αρχές της δεκαετίας του '90
Αίγιο: Κλήθηκε να πληρώσει τον οικογενειακό τάφο... 33 χρόνια μετά τον θάνατό του
Πανελλαδικές - πανελλήνιες εξετάσεις
Πανελλαδικές εξετάσεις 2026: «Σήμα κινδύνου» από τους διοικητικούς για τις Επιτροπές
Καταγγελίες για αποκλεισμούς ενόψει της συγκρότησης των επιτροπών για τις Πανελλαδικές εξετάσεις 2026
Πανελλαδικές εξετάσεις 2026: «Σήμα κινδύνου» από τους διοικητικούς για τις Επιτροπές