Thumbnail

Φανταστείτε ότι με ένα μαγικό τρόπο ζούμε στην αρχαία Αθήνα. Περιδιαβαίνουμε τους δρόμους της, δεν θα έχουμε και ένα κουταβάκι; Φυσικά θα έχουμε γιατί φιλόζωοι είμαστε και σε αυτό τον αιώνα και θα ήμασταν και στον αιώνα του Περικλή.

Πως θα το φωνάζατε το σκυλάκι; Σίγουρα ούτε Τζακ, ούτε Φλος και άλλες τέτοιες αμερικανιές...

Το καλό όνομα το είχαν και τότε! Ο Ξενοφών, ο ιστορικός, έγραψε για κυνηγόσκυλα και υποστήριξε ότι τα καλύτερα ονόματα είναι αυτά που έχουν μία ή δύο συλλαβές έτσι ώστε να μπορείς να τα φωνάζεις εύκολα.

Κανένα σκυλί δεν θα το φώναζαν Θρασύβουλο ή Θουκυδίδη.

Το τι σήμαινε η ονομασία ήταν επίσης πολύ σημαντικό ζήτημα για τους αρχαίους, ονόματα που εκφράζουν ταχύτητα, θάρρος, δύναμη, εμφάνιση και ό,τι είχε σχέση με την εμφάνισή τους. Ο Ξενοφών φώναζε το σκύλο του "Όρμε".

Η πανέμορφη Αταλάντη φώναζε το σκύλο της "Αύρα" ενώ σε ένα αρχαίο αγγείο του 560 π.Χ. εμφανίζεται η Αταλάντη μαζί με άλλους ήρωες και τα σκυλιά τους να σκοτώνουν τον τρομερό Καλυδώνιο Κάπρο. Τα ονόματα των σκύλων στο αγγείο είναι "Ώθηση", "Διώκτης", "Εγέρτης", "Κόρακας", "Μάρψας", "Λαμπρός", "Εύβολος".
Ο Ρωμαίος ποιητής Οβίδιος μας δίνει τα ελληνικά ονόματα 36 σκύλων οι οποίοι ανήκαν στον Ακτίωνα και μερικά από αυτά είναι Τίγρης, Λαίλαπα, Αελλώ, Αρκάς. Ο Πολυδεύκης απαριθμεί ονόματα 15 σκύλων ενώ η μεγαλύτερη λίστα ονομάτων που είναι κατάλληλα για σκύλους έγραψε ο Ξενοφών. Δημοφιλή ονόματα της αρχαίας Ελλάδας: Μαύρος, Λευκός, Μπλε, Φύλακας, Άνθος, Ξιφομάχος, Σφαγέας, Φθείρων, Γρήγορος, Πεισματάρης, Ευτυχής, Θαρραλέος, Φονιάς, Στιλέτο, Φύρδην Μίγδην, Ιππέας κ.λπ.
Ο αγαπημένος σκύλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν ο Περίτας ενώ έδωσε και το όνομά του σε μία από τις πολλές πόλεις που έκτισε. Ο Αρριανός, ο βιογράφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έλεγε ότι πρέπει να πιάνουμε το κεφάλι του σκύλου μας και να του λέμε "Μπράβο σου", "καλό κορίτσι" γιατί χρειάζονται ενθάρρυνση, άλλωστε έλεγε ο Αρριανός "οι σκύλοι ευχαριστιούνται με τα καλά λόγια όπως και οι άνθρωποι".

Αγαπάτε τα ζώα; βοηθήστε με ένα like την ομάδα του ΒΟΗΘΑΜΕ ΤΑ ΖΩΑ

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα