Thumbnail

Ειρήνη Προμπονά-Το Συμβούλιο Εφετών Ιωαννίνων με απόφασή του παραπέμπει τον Χρ. Μαρκογιαννάκη σε δίκη, για την υπόθεση του θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη, θεωρώντας τον ηθικό αυτουργό για την παραμονή των τριών σπουδαστών στην εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής. 

Οι φοιτητές στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τον θάνατο του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη, αναφέρονται ως μέλη του «πυρήνα» των σπουδαστών που συμμετείχαν στο bullying εναντίον του συμφοιτητή τους και θα είχαν αποβληθεί από την εστία της σχολής, γιατί δεν κάλυπταν τις προϋποθέσεις για να μένουν εκεί αν δεν είχε παρέμβει τηλεφωνικά ο βουλευτής της ΝΔ. 
 
Στο βούλευμα, που αποκάλυψε χθες το «Έθνος της Κυριακής», αναφέρεται ότι ο πρώην βουλευτής θέλοντας να προσπορίσει παράνομο όφελος στους τρεις φοιτητές που κατάγονταν από την Κρήτη, μέρος που ο ίδιος έβγαινε βουλευτής διαρκώς από το 1989 και μετά, εξασφάλισε την παραμονή τους στην εστία, με ζημιά του Δημοσίου, αφού δεν δικαιούνταν να είναι οικότροφοι, επιβαρύνοντας έτσι το Δημόσιο με τη στέγαση, τη διατροφή και την εκπαίδευσή τους.
 
Η ηθική αυτουργία του Χ. Μαρκογιαννάκη όμως, σύμφωνα με το βούλευμα,  είναι διπλή, καθώς ο βουλευτής εμπλέκεται ακόμα σ’ ένα σημείο της υπόθεσης. Αυτό που  αφορά, την παραπομπή των τριών σπουδαστών στο Πειθαρχικό τον Μάιο του 2014 για φθορές που έκαναν σε κοινόχρηστους χώρους της σχολής, χαράζοντας τα ονόματα των χωριών τους σε τοίχους της εστίας. Μέσα από το δικόγραφο προκύπτουν οι παρεμβάσεις του πρώην βουλευτή τις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Πειθαρχικού της Σχολής και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2014.
 
Οι τρεις φοιτητές, οι οποίοι αναφέρονται στη δικογραφία για τον θάνατο του 20χρονου Βαγγέλη ως μέλη του «πυρήνα» των σπουδαστών που συμμετείχαν στο bullying, θα είχαν αποβληθεί από την εστία της σχολής, όπως είχε γίνει και με άλλους νωρίτερα που έκαναν μικρότερες φθορές και φασαρίες, αν δεν είχε προηγηθεί τηλεφώνημα-παρέμβαση του Χρ. Μαρκογιαννάκη. 
 
Στο βούλευμα αναφέρεται ότι υπήρξε τηλεφωνική σύνδεση  του Χρ. Μαρκογιαννάκη με τον διευθυντή της Σχολής, στο οποίο ζητήθηκε να δείξει επιείκεια για τον σπουδαστή-πρωταγωνιστή της υπόθεσης και να μην αποβληθεί. Το τηλεφώνημα για την ηπιότερη αντιμετώπιση παραδέχθηκε και ο Χρ. Μαρκογιαννάκης, αφού παρακλήθηκε γι' αυτό από τους γονείς του νεαρού. 
 
Στη συνέχεια ο διευθυντής ενημέρωσε για το τηλεφώνημα τα υπόλοιπα μέλη του Πειθαρχικού, που ενώ είχαν αποφασίσει αρχικά να προχωρήσουν σε αποβολή των τριών από την εστία, επέβαλαν τελικά ελαφρύτερη ποινή στους φοιτητές, που περιελάμβανε  τριήμερη αποβολή από τα μαθήματα και αποκατάσταση των ζημιών που είχαν διαπράξει.
 
Τόσο ο διευθυντής της σχολής, όσο και η υπεύθυνη της εστίας δήλωσαν ότι δεν επηρεάστηκαν από το τηλεφώνημα του βουλευτή και ότι η χαμηλότερη ποινή επιβλήθηκε γιατί ο ένας, εκ των τριών φοιτητών, ήταν ανήλικος και αν αποβαλλόταν από την εστία δεν είχε που να μείνει, αφού οι δικοί του ήταν στην Κρήτη. 
 
Το δικαστήριο όμως  απέρριψε το παραπάνω «επιχείρημα», κρίνοντας πως το Πειθαρχικό μπορούσε να επιβάλλει χαμηλότερη ποινή μόνο στον ανήλικο ή να ειδοποιήσει τους γονείς του για όσα συνέβαιναν. Επίσης, προσθέτει ότι οι δυο από τους τρεις σπουδαστές είχαν και στο παρελθόν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά στη Σχολή κι ότι σε άλλους είχαν επιβληθεί αποβολές από την εστία και για μικρότερα παραπτώματα από τα δικά τους. 
 
Το βούλευμα καταλήγει ότι «οι παραβάσεις καθήκοντος της παραμονής χωρίς δικαίωμα στην εστία και της ελαφρύτερης πειθαρχικής ποινής έγιναν με προτροπές, πειθώ και φορτικότητα του πρώην βουλευτή που επηρέασε κι έπεισε τα αρμόδια όργανα να ανεχθούν τη μη αποβολή τους από την εστία». 
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ
 
Διαψεύδει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης την παραπομπή του σε δίκη για την υπόθεση Γιακουμάκη, την οποία αποκάλυψε με χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».
Ο βουλευτής της ΝΔ, κάνει λόγο για «οικτρά ψεύδη» αναφέροντας πως για την  πρώτη κατηγορία, επί της παραπομπής του σε δίκη έχει ήδη προτείνει αναίρεση ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ενώ διαψεύδει κατηγορηματικά το δεύτερο περιστατικό που αναφέρεται στο δημοσίευμα. Μάλιστα ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης την αρχική του δίωξη για την υπόθεση Γιακουμάκη την είχε χαρακτηρίσει «χονδροειδώς μεθοδευμένη πολιτική δίωξη».

Πηγή: stokokkino.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κολουμπια
Κολούμπια: Ακυρώνει την τελετή αποφοίτησης λόγω των διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης
Το πανεπιστήμιο θα πραγματοποιεί πλέον πολλαπλές, μικρότερες τελετές αντί για μία μεγάλη.
Κολούμπια: Ακυρώνει την τελετή αποφοίτησης λόγω των διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης
super-market
Αυτά είναι τα τρόφιμα που δεν πρέπει να αγοράζετε από το σούπερ μάρκετ
Πρόκειται για τρόφιμα που περιέχουν αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης συστατικά, ενώ είναι πλούσια σε νάτριο, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά
Αυτά είναι τα τρόφιμα που δεν πρέπει να αγοράζετε από το σούπερ μάρκετ