Εγκλωβισμένοι διαδηλωτές στη γέφυρα του Έβρου από στρατό και αστυνομία
Έβρος

Η τουρκική κυβέρνηση απαγορεύει παράνομα τη διέλευση του πούλμαν με τους εκπροσώπους του Συντονισμού Σωματείων και Συλλογικοτήτων για Προσφυγικό/Μεταναστευτικό και άλλων φορέων που καλούσαν στις διήμερες κινητοποιήσεις ενάντια στο φονικό φράχτη του Έβρου στις δυο πλευρές των συνόρων.

Η αποστολή, στην οποία συμμετέχουν και 4 πολίτες της Τουρκίας, δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές και καλλιτέχνες, επιδιώκουν να περάσουν τα σύνορα για να συμμετάσχουν στην κοινή προγραμματισμένη εκδήλωση με τα τουρκικά συνδικάτα και φορείς στην Κεσσάνη της Τουρκίας.

Εδώ και πάνω από μια ώρα, 50 μέλη της αποστολής βρίσκονται εγκλωβισμένα στους Κήπους πάνω στη γέφυρα του Έβρου.

Απέναντί τους, τουρκική αστυνομία, ασφάλεια και στρατός. «Η υπηρεσία ασφάλειας δεν σας δίνει άδεια να περάσετε», είναι η απάντηση που παίρνουν. Είναι βέβαια πρωτοφανές να μην δίνεται άδεια σε πολίτες με ταυτότητες και διαβατήρια που νόμιμα ζητούν να περάσουν τα σύνορα, ενώ οι πολίτες της Τουρκίας εξίσου αυθαίρετα έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα.

«Δεν έχουμε επίσημη απάντηση από κανένα ελληνικό φορέα», αναφέρουν οι διαδηλωτές, παρά τις διαβεβαιώσεις μετά από επικοινωνία με το υπ. Εξωτερικών και τις ελληνικές αρχές ότι θα υπάρξει άμεση παρέμβαση. Στην πράξη ελληνική κυβέρνηση και ΕΕ αποδέχονται το «φράχτη» που στήνει παράνομα στα σύνορα η κυβέρνηση Ερντογάν για όσους δεν υποστηρίζουν την πολιτική της.

Από την ελληνική πλευρά των συνόρων, υπάρχει παρουσία στρατού και αστυνομίας που αποθαρρύνει την αποστολή από την επιμονή στο σκοπό της. Οι διαδηλωτές παραμένουν πάνω στη γέφυρα αρνούμενοι να γυρίσουν πίσω.

Στο μεταξύ το πρωί πραγματοποιήθηκε μαζική και μαχητική διαδήλωση στην Ορεστιάδα, ενώ στη συνέχεια η κινητοποίηση συνεχίστηκε με ανάλογη μαζικότητα στις Καστανιές με κατεύθυνση το φονικό φράχτη του Έβρου. Αυτήν την ώρα ισχυρή αστυνομική δύναμη, με ΜΑΤ κλπ εμποδίζει τη διαδήλωση να προσεγγίσει το φράχτη.

Πηγή: pandiera.gr

best of network

σχετικά άρθρα