Thumbnail
Έρευνα 

Το φτωχότερο ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού - 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι - είναι υπεύθυνο για μόλις το 10 % των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, παρά το γεγονός ότι η γη πλέον απειλείται από τις καταστροφικές πυρκαγιές, καταιγίδες, ξηρασίες, και άλλες σοβαρές κρίσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Αυτά είναι τα ευρήματα μιας νέας έκθεσης της Oxfam, που κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια των εν εξελίξει συνομιλιών για το κλίμα στο Παρίσι. Επίσης υπογραμμίζει ότι το πλουσιότερο 10% στον πλανήτη παράγει παγκοσμίως περίπου το ήμισυ του συνόλου των εκπομπών.
 
Η έκθεση της Oxfam, "Extreme Carbon Inequality," παρέχει νέες εκτιμήσεις των εκπομπών κατανάλωσης του τρόπου ζωής των πλουσίων και των φτωχών πολιτών στις διάφορες χώρες. Σύμφωνα με την οργάνωση, ενώ οι διαπραγματευτές μπορούν να εργάζονται για την επίτευξη συμφωνίας με βάση τις συνολικές εκπομπές που παράγονται από τις αντίστοιχες χώρες τους, η ανάλυση αυτή βοηθά στη διάλυση του μύθου που λέει ότι οι πολίτες στις ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες είναι, κατά κάποιο τρόπο, περισσότερο υπαίτιοι για την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με την οργάνωση, ενώ οι εκπομπές αυξάνονται ταχύτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, ένα μεγάλο μέρος αυτών είναι για την παραγωγή των αγαθών που καταναλώνονται σε άλλες χώρες. Αυτό σημαίνει ότι οι εκπομπές που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών τους, εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερες από τους πολίτες στις ανεπτυγμένες χώρες.
 
Ο επικεφαλής της Oxfam της πολιτικής για τα τρόφιμα και το κλίμα, Τιμ Γκορ δήλωσε: "Η κλιματική αλλαγή και η οικονομική ανισότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους και δημιουργούν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα. Η παγκόσμια συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι πρέπει να είναι η αρχή της οικοδόμησης μιας πιο ανθρώπινης οικονομία για όλους - όχι μόνο για τους "έχοντες"- αλλά και για τους "μη έχοντες", φτωχότερους ανθρώπους που είναι οι λιγότερο υπεύθυνοι και τις πλέον ευάλωτες ομάδες απέναντι στις συνέπειες της κλιματική αλλαγής".
 
Η έκθεση καθιστά σαφή την έκταση αυτής της ανισότητας σε σχέση με την ευθύνη των εκπομπών, σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο εντός όσο και μεταξύ των χωρών. Ειδικότερα, ένα άτομο στο πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί 175 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό, τι κατά μέσο όρο κάποιος από το κατώτερο μέρος του 10% του πληθυσμού.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα