Thumbnail
Ποιοι οι λόγοι ενός σχολιασμού σε ένα φαινόμενο τόσο σύνηθες;

Γράφει ο Μουρούζης Παναγιώτης

Ήμουν μικρό παιδάκι, όταν άκουσα μία συζήτηση του πατέρα μου με κάποιους φίλους του που ένας από αυτούς διηγιόταν στην παρέα, ότι ένας πολύ μεγάλος εφευρέτης από το Βόλο είχε φτιάξει ένα αυτοκίνητο που κινιόταν αποκλειστικά με νερό. Γέμισε λοιπόν το ρεζερβουάρ του με νερό και ξεκίνησε από το Βόλο να πάει στην Αθήνα για να δείξει την εφεύρεσή του. Δεν έφθασε όμως ποτέ αφού τα μεγάλα συμφέροντα των πετρελαιοπαραγωγών φρόντισαν για την εξαφάνισή του. Η ιστορία μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση και έπρεπε να μεγαλώσω, να σπουδάσω Φυσικός για να καταλάβω ότι επρόκειτο για έναν μύθο. 
Πολλοί συνάνθρωποί μας στο παρελθόν αλλά και σήμερα ισχυρίζονται ότι έχουν λύσει το παγκόσμιο πρόβλημα παραγωγής φθηνής ενέργειας. Μία αναζήτηση στο youtube με λέξεις-κλειδιά, όπως «free energy», οδηγεί σε εκατομμύρια αναφορές. Η  ύπαρξη αυτής της εμμονής από τόσους πολλούς ανθρώπους είναι ένα περίεργο φαινόμενο που χρήζει ψυχολογικής έρευνας. 
Τέτοιου είδους ισχυρισμοί καθώς και πολλοί άλλοι που δε χαρακτηρίζονται από ορθολογισμό, όπως ότι μας ψεκάζουν, ότι δεν πατήσαμε ποτέ στη Σελήνη, ότι υπάρχουν φαντάσματα ή εξωγήινοι, ότι τα άστρα επηρεάζουν τις τύχες μας κ.λπ. δεν αποτελούν βέβαια τίποτα το επιλήψιμο σε μία δημοκρατική κοινωνία, αρκεί να μην αποτελεί αιτία πλουτισμού κάποιων ατόμων ή ομάδων σε βάρος κάποιων αφελών. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να παρεμβαίνουν τα αρμόδια όργανα του κράτους (όπως πολύ σωστά επενέβη το Υπουργείο Εμπορίου απαγορεύοντας την πώληση συσκευής που οι κατασκευαστές της ισχυρίζονται ότι βάζοντάς την στη μπρίζα γίνεται οικονομία ρεύματος), οι επιστημονικές ενώσεις  αλλά και οι απλοί πολίτες με την παρέμβασή τους στο χώρο της ενημέρωσης. 

Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει πολύς λόγος στα media για την παραγωγή ενέργειας από το νερό. Το φαινόμενο βέβαια, όπως προαναφέραμε, δεν είναι πρωτόγνωρο και δε θα ήταν άξιο σχολιασμού, αν ένα επιστημονικό σωματείο όπως η Ένωση Ελλήνων Φυσικών δεν οργάνωνε ένα «μίνι επιστημονικό συνέδριο», δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι υπάρχει, έστω και μία μικρή πιθανότητα, η συγκεκριμένη εφεύρεση του  κου Πέτρου Ζωγράφου να «λειτουργεί». Επειδή άλλες επιστημονικές ενώσεις δεν πήρανε θέση στο συγκεκριμένο θέμα, αισθάνομαι την ηθική υποχρέωση ως φυσικός αλλά και ως σκεπτόμενος πολίτης αυτής της χώρας να τοποθετηθώ, αφού θεωρώ ότι είναι χρέος  του κάθε πολίτη, να αντιπαλεύει το φαινόμενο της παραπληροφόρησης μέσα από την οποία επικρατεί ο ανορθολογισμός και καλλιεργούνται διάφορες θεωρίες συνομωσιολογίας αποπροσανατολίζοντας τον κόσμο από τα πραγματικά του προβλήματα.

Αλήθεια τι θα σήμαινε μία τέτοια εφεύρεση; 
Ως γνωστόν η ενέργεια, που αποτελεί την κινητήριο δύναμη όλου του πλανήτη, αποτελεί βασική αιτία τοπικών συρράξεων και πολέμων, αφού ο έλεγχος των πηγών καθώς και των δρόμων μεταφοράς της από τις πηγές προς τις χώρες κατανάλωσης, διαμορφώνουν την εξωτερική πολιτική όλων των ισχυρών κρατών. Η παγκόσμια παραγωγή αγαθών –άρα και η οικονομία– στηρίζεται αποκλειστικά στην ενέργεια. Νέοι τρόποι εξοικονόμησης και αποθήκευσης ενέργειας αποτελούν την αιχμή της παγκόσμιας επιστημονικής έρευνας, όπως π.χ. η ανάπτυξη αποδοτικότερων ηλιακών πάνελ, ανεμογεννητριών, μπαταριών, οικονομικότερων κινητήρων κ.λπ. Και αυτό γιατί οι μορφές  ενέργειας είναι δεδομένες. Δεν ψάχνουμε για νέους τρόπους παραγωγής ενέργειας. Εξαίρεση αποτελεί η προσπάθεια τιθάσευσης της ενέργειας που παράγεται από την πυρηνική σύντηξη. Για την επίτευξη αυτού του στόχου έχουν δημιουργηθεί προγράμματα σύμπραξης, π.χ. το ITER στο οποίο συμμετέχουν όλα σχεδόν τα μεγάλα κράτη του πλανήτη, αφού λόγω του τεράστιου οικονομικού κόστους αυτών των προγραμμάτων δεν μπορούν να υλοποιηθούν από ένα και μόνο κράτος. Η προσπάθεια αυτή έχει αρχίσει μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο χωρίς να έχει αποδώσει μέχρι σήμερα καρπούς.   

Ποιες είναι οι πιθανότητες μία τέτοια εφεύρεση να λειτουργεί;
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο εφευρέτης ισχυρίζεται ότι παράγει ενέργεια από τη διάσπαση του μορίου του νερού, παραβιάζοντας έναν από τους βασικότερους νόμους της φυσικής, το νόμο του Hess, που λέει ότι: 
 Το ποσό θερμότητας που εκλύεται ή απορροφάται κατά τη  μετάβαση ενός χημικού συστήματος από μια καθορισμένη αρχική σε μια καθορισμένη τελική κατάσταση, είναι ανεξάρτητο από τα ενδιάμεσα στάδια (δρόμο) με τα οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί η μεταβολή. 


Άρα,  για να διασπάσεις το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο, θα καταναλώσεις 236KJ/mol με οποιονδήποτε τρόπο και να το επιχειρήσεις. Την ίδια ακριβώς ενέργεια θα πάρεις με την καύση του υδρογόνου που παρήγαγες από τη διάσπαση. Ο νόμος αυτός είναι ουσιαστικά απόρροια του 1ου θερμοδυναμικού νόμου. Η ανατροπή αυτού του νόμου είτε θεωρητικά είτε πρακτικά, θα σήμαινε την κατάρρευση όλου του οικοδομήματος της φυσικής.  
Η χρηματοδότηση έρευνας για την εύρεση νέων τρόπων-μορφών ενέργειας, οι οποίες, αν μη τι άλλο ανατρέπουν χωρίς καμία αιτιολόγηση βασικές αρχές των φυσικών επιστημών, θα βρει κλειστές πόρτες, αφού φαντάζει τόσο παράλογη, όσο και η προσπάθεια  ενός ερευνητικού προγράμματος για την ανακάλυψη νέων ηπείρων. Ποιος σώφρων άνθρωπος ή οργανισμός θα χρηματοδοτούσε μία τέτοια έρευνα βοηθώντας έναν σύγχρονο επίδοξο Χριστόφορο Κολόμβο;

Συμπέρασμα
Εν κατακλείδι, είναι επιστημονικά βέβαιο ότι νέες μορφές ενέργειας δεν είναι δυνατό να βρεθούν, αφού έχουν βρεθεί όλες. Αυτό που προσπαθεί και θα πρέπει να προσπαθεί πλέον η ανθρωπότητα, είναι να διαχειριστεί με πιο συνετό αλλά και πιο δίκαιο τρόπο τις υπάρχουσες ενεργειακές πηγές με σεβασμό στο περιβάλλον. Η απόδοση του φετινού βραβείου Νόμπελ Φυσικής στους Τακαάκι Καγίτα και Άρθουρ ΜακΝτόναλντ,  επιστήμονες που συνέβαλαν στην κατασκευή των λαμπτήρων Led υψηλής φωτεινότητας, θεωρούμε ότι δείχνει το σωστό  δρόμο για το ποιες πρέπει να είναι οι προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας.   

Μουρούζης Παναγιώτης
Φυσικός Ραδιοηλεκτρολόγος
Υπεύθυνος Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών  (Ε.Κ.Φ.Ε.) Κέρκυρας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εφετείο
Κυψέλη: Στον ανακριτή ο 18χρονος που μπήκε σε σχολείο και τραυμάτισε με μαχαίρι μαθητή και διευθυντή
Βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, διατάραξη οικιακής ειρήνης, αλλά και παράβαση του νόμου περί όπλων...
Κυψέλη: Στον ανακριτή ο 18χρονος που μπήκε σε σχολείο και τραυμάτισε με μαχαίρι μαθητή και διευθυντή
βιβλίο με δεσιμο απο ανθρωπινο δέρμα
Χάρβαρντ: Είχε στη βιβλιοθήκη του βιβλίο με δέσιμο από ...ανθρώπινο δέρμα - Το αφαιρεί και ζητά συγγνώμη
Ο πρώτος ιδιοκτήτης του βιβλίου, ο Γάλλος γιατρός Ludovic Bouland, έδεσε το βιβλίο με ανθρώπινο δέρμα. Το Χάρβαρντ είπε ότι ο Μπούλαντ πήρε το δέρμα...
Χάρβαρντ: Είχε στη βιβλιοθήκη του βιβλίο με δέσιμο από ...ανθρώπινο δέρμα - Το αφαιρεί και ζητά συγγνώμη