Thumbnail
Αύξηση τελών κυκλοφορίας, μεταγωγή βοείου κρέατος από το 13% στο 23%, έκτακτος φόρος στα ΚΤΕΟ 

Αντιμέτωπη με δύσκολες αποφάσεις, όπως η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, αλλά αι με δικά της λάθη, όπως ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση, η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως ισοδύναμα, για να βγει από το αδιέξοδο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", το στοίχημα είναι να εισπράξει τα 2 δις ευρώ και να αρχίσει η αξιολόγηση του προγράμματος σύντομα, ώστε το Eurogroup, να δώσει την έγκρισή του για  την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πριν από το τέλος του χρόνου.

Με το EuroWorking Group να συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να αξιολογήσει την πρόοδο που έχει γίνει, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Έτσι, το τελευταίο διάστημα πέφτουν βροχή οι προτάσεις για ισοδύναμα από διάφορες πλευρές. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις τα ισοδύναμα είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, προβληματικά από τα αρχικά μέτρα που φιλοδοξούν να υποκαταστήσουν. Πλήττουν τις ίδιες ή άλλες επαγγελματικές ομάδες και αναμένεται να προκαλέσουν νέες αντιδράσεις. Για το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ένα μέτρο στο οποίο αυτοπαγιδεύθηκε η κυβέρνηση, αναζητούνται 268 εκατ. Ευρώ σε ετήσια βάση.

«Ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι ένα από τα ανοικτά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις και το πολεμάμε» δήλωσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σια Αναγνωστοπούλου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω σε πράγματα που θα πλήξουν μεγάλες ομάδες του πληθυσμού και μάλιστα τις πιο ευάλωτες». Η ιδέα που έπεσε στο τραπέζι αφορά την αύξηση των τελών κυκλοφορίας των ΙΧ. Κατ’ αρχήν συζητείται να την πληρώσουν τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, των οποίων τα τέλη εξετάζεται να αυξηθούν. Ωστόσο, δεδομένου ότι το ποσό που αναζητείται είναι μεγάλο, συζητιέται επίσης να καταργηθούν απαλλαγές και εκπτώσεις από τα τέλη κυκλοφορίας που είχαν αποφασιστεί στο παρελθόν ως κίνητρα για την προστασία του περιβάλλοντος (π.χ. υβριδικά κ.α.)

Το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ από βόειό κρέας από το 13% στο 23% το απορρίπτει η κυβέρνηση – μέχρι στιγμής. Υποτίθεται ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευσης ήταν για να μην αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ βόειό κρέας! Πάντως δεν αποκλείεται να μπουν στο τραπέζι και άλλοι φόροι η κατάργηση φοροαπαλλαγών. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παχριστόπουλος πρότεινε έναν έκτακτο φόρο στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ. Το αδιέξοδο με το ΦΠΑ στην εκπαίδευση έχει διογκωθεί μετά την επιμονή της Κομισιόν να μη δεχθεί τη διαφοροποίηση των συντελεστών (0% και 13% στα ιδιωτικά σχολεία) που πρότεινε η κυβέρνηση. Σχετική δήλωση έκανε προχθές ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισι, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Σπυράκη. Πάντως, το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει αντίρρηση στη διαφοροποίηση. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

molyvi_tetradio.jpg
Αξιολόγηση: Απάντηση ΣΥΝΕΚ στην Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Κέρκυρας
ΣΥΝΕΚ Κέρκυρας: «Μένουμε σταθεροί στη θέση μας ότι η αξιολόγηση πρέπει να καταργηθεί με αγώνα πανεκπαιδευτικό , συγκροτημένο μέσα από την ΟΛΜΕ και...
Αξιολόγηση: Απάντηση ΣΥΝΕΚ στην Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Κέρκυρας