Thumbnail
Αύξηση τελών κυκλοφορίας, μεταγωγή βοείου κρέατος από το 13% στο 23%, έκτακτος φόρος στα ΚΤΕΟ 

Αντιμέτωπη με δύσκολες αποφάσεις, όπως η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, αλλά αι με δικά της λάθη, όπως ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση, η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως ισοδύναμα, για να βγει από το αδιέξοδο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", το στοίχημα είναι να εισπράξει τα 2 δις ευρώ και να αρχίσει η αξιολόγηση του προγράμματος σύντομα, ώστε το Eurogroup, να δώσει την έγκρισή του για  την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πριν από το τέλος του χρόνου.

Με το EuroWorking Group να συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να αξιολογήσει την πρόοδο που έχει γίνει, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Έτσι, το τελευταίο διάστημα πέφτουν βροχή οι προτάσεις για ισοδύναμα από διάφορες πλευρές. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις τα ισοδύναμα είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, προβληματικά από τα αρχικά μέτρα που φιλοδοξούν να υποκαταστήσουν. Πλήττουν τις ίδιες ή άλλες επαγγελματικές ομάδες και αναμένεται να προκαλέσουν νέες αντιδράσεις. Για το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ένα μέτρο στο οποίο αυτοπαγιδεύθηκε η κυβέρνηση, αναζητούνται 268 εκατ. Ευρώ σε ετήσια βάση.

«Ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι ένα από τα ανοικτά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις και το πολεμάμε» δήλωσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σια Αναγνωστοπούλου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω σε πράγματα που θα πλήξουν μεγάλες ομάδες του πληθυσμού και μάλιστα τις πιο ευάλωτες». Η ιδέα που έπεσε στο τραπέζι αφορά την αύξηση των τελών κυκλοφορίας των ΙΧ. Κατ’ αρχήν συζητείται να την πληρώσουν τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, των οποίων τα τέλη εξετάζεται να αυξηθούν. Ωστόσο, δεδομένου ότι το ποσό που αναζητείται είναι μεγάλο, συζητιέται επίσης να καταργηθούν απαλλαγές και εκπτώσεις από τα τέλη κυκλοφορίας που είχαν αποφασιστεί στο παρελθόν ως κίνητρα για την προστασία του περιβάλλοντος (π.χ. υβριδικά κ.α.)

Το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ από βόειό κρέας από το 13% στο 23% το απορρίπτει η κυβέρνηση – μέχρι στιγμής. Υποτίθεται ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευσης ήταν για να μην αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ βόειό κρέας! Πάντως δεν αποκλείεται να μπουν στο τραπέζι και άλλοι φόροι η κατάργηση φοροαπαλλαγών. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παχριστόπουλος πρότεινε έναν έκτακτο φόρο στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ. Το αδιέξοδο με το ΦΠΑ στην εκπαίδευση έχει διογκωθεί μετά την επιμονή της Κομισιόν να μη δεχθεί τη διαφοροποίηση των συντελεστών (0% και 13% στα ιδιωτικά σχολεία) που πρότεινε η κυβέρνηση. Σχετική δήλωση έκανε προχθές ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισι, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Σπυράκη. Πάντως, το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει αντίρρηση στη διαφοροποίηση. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γαζα
Σχολεία μέσα στα συντρίμμια: Τα παιδιά της Γάζας επιστρέφουν στα θρανία χωρίς βιβλία και τετράδια
Μέσα σε σκηνές, ανάμεσα σε ερείπια και ουρές για νερό και ψωμί, η εκπαίδευση παλεύει να επιβιώσει στη χειρότερη κρίση της
Σχολεία μέσα στα συντρίμμια: Τα παιδιά της Γάζας επιστρέφουν στα θρανία χωρίς βιβλία και τετράδια
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
«Χτίζοντας γέφυρες συμπερίληψης»: εκδήλωση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Το Ίδρυμα τιμά την 3η Δεκεμβρίου με δράσεις για πρόσβαση, ισότητα, εθελοντισμό και βιωματική κατανόηση της συμπερίληψης
«Χτίζοντας γέφυρες συμπερίληψης»: εκδήλωση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
στεμ
Αίθουσα STEM στο 5ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής δημιούργησε το «Μαζί για το Παιδί»
Οι παρεμβάσεις προσφέρουν σε 320 μαθητές και μαθήτριες και 53 εκπαιδευτικούς, ένα εξελιγμένο μαθησιακό περιβάλλον, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της...
Αίθουσα STEM στο 5ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής δημιούργησε το «Μαζί για το Παιδί»