Thumbnail

Πίσω από κάθε φαινομενικά αθώο και «ουδέτερο» κοινωνικό γεγονός κρύβονται οι θηριώδεις αιτίες του.

Ακόμα κι αν -για λόγους οικονομίας της συζήτησης- δεχτούμε ότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα (που έχουν) οπωσδήποτε έχουν πολιτικό χρώμα οι λύσεις τους. Οι πραγματιστές αστοί δημοσιολόγοι και πολιτικοί συνηθίζουν με αυταρέσκεια να μας λένε πως «ό,τι έγινε, έγινε», τώρα να δούμε τι γίνεται. Λες και το παρελθόν παραγράφεται, δεν μας δίνει τις συμβουλές του, δεν μας οδηγεί σ’ επάλληλους κύκλους και νέα συμπεράσματα. Ασφαλώς πρόκειται για μια αστική κουτοπονηριά, λες και η ιστορία αρχίζει από τη μέρα που γεννηθήκαμε ή ενηλικιωθήκαμε.

Ένα τέτοιο «αθώο» ζήτημα είναι το λεγόμενο προσφυγικό, που έπεσε σαν κεραμίδα στο κεφάλι μας μεσούσης της κρίσης και αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης σ’ όλο το πολιτικό φάσμα.
Μία «σχολή» σκέψης είναι οι δυναστείες των ισχυρών, παλιών και νέων. Αυτοί με περισσή δόση υποκρισίας μας λένε πως τα ανατολικά σύνορά μας είναι ευρωπαϊκά, πως συμπάσχουν με τον ταξιδεύοντα ανθρώπινο πόνο, πως η χώρα μας είναι απλώς ένα κέντρο μετάβασης. Δίπλα τους αλυχτούν τα μαντρόσκυλα της Χρ. Αυγής που μυρίστηκαν ξένο ανθρώπινο  κρέας και εξοφλούν το συνοριακό φόβο των μικροαστών. Αυτών που θέλουν φτηνή εργατική και οικιακή δύναμη, αλλά δεν μπορούν να βλέπουν την ανθρώπινη δυστυχία στα πόδια τους.  “Μiserabile visu”  (φρικτό θέαμα) που θα ‘λεγαν και οι Ρωμαίοι.
Ωστόσο οι Φαρισαίοι του αστικού συστήματος βρίσκονται στο υπηρετικό προσωπικό όσων βομβαρδίζουν τη Μέση Ανατολή ή κλέβουν εδάφη και υπεδάφη όπου γης. Οι «Άννες και οι Καϊάφες» είναι στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, δίνουν την Κάρπαθο για ορμητήριο επεμβάσεων, χειροκροτούν τον Νετανιάχου και τον φασίστα Σίσι στην Αίγυπτο, τσιμπολογούν από τα γεύματα των υαινών και των κονδόρων. Θα ήθελαν να είναι λυκόρνια αλλά δεν μπορούν.
Η δεύτερη «σχολή σκέψης» αφορά τους φιλανθρώπους. Με πολιτικό ή όχι μανδύα. Κυρίως νέοι άνθρωποι που έχουν το σεβασμό στον άλλον και τιμούν την έννοια της αλληλεγγύης.
Θέλουν να σώσουν τα παιδιά που πετούν οι θύτες στα ποτάμια. Ορισμένοι από αυτούς λανσάρουν το σύνθημα «καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες», μία παραλλαγή του «καλώς όρισες», χωρίς να θέλουν να δουν τις αιτίες. Σε πρόσφατη πορεία  στο κέντρο της Αθήνας αρνήθηκαν να πορευτούν ως την αμερικάνικη πρεσβεία γιατί αυτό τάχα αθωώνει την ελληνική κυβέρνηση. Αλλά δεν αθωώνει τον υπ’ αριθμόν ένα βομβαρδιστή και τρομοκράτη; Οι φλύαροι φιλάνθρωποί μας, επειδή θεωρούν ότι το κύριο ζήτημα στη χώρα μας είναι ο φράχτης στον Έβρο, η Χ.Α., οι μετανάστες και ό,τι άλλο πιασάρικο προκύπτει, αρνούνται να μιλήσουν για τον ιμπεριαλισμό.
Όταν το πράττουν, το πράττουν αναγκαζόμενοι και ανόρεχτα. Στην καλύτερη εκδοχή τους είναι οι καλοί άνθρωποι, στη χειρότερη εκδοχή τους υποκρύβουν πολιτική σκοπιμότητα.  
Η τρίτη εκδοχή αντιμετώπισης στηρίζεται πάνω σε υλιστικά πολιτικά βάθρα. Προτιμάει να λέει τα πράγματα με τ’ όνομά τους ακόμα και όταν δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα. Στην πρόσφατη αντιπολεμική πορεία φωνάζαμε το σύνθημα:
«Τα καραβάνια των μεταναστών  γεννούνε οι πόλεμοι των  ιμπεριαλιστών»,
το οποίο συμπυκνώνει το γεγονός και τις αιτίες του.
Διότι ο ανθρώπινος πόνος είναι σεβαστός και πρέπει με κάθε τρόπο ν’ απαλύνεται, αλλά οι αιτίες του είναι εξηγήσιμες.
Αν δεν δουλέψουμε για ν’ ανατραπούν οι πολιτικές των μακελλάρηδων σ’ όλη τη γη, δεν πρόκειται να σώσουμε μια ζωή και την ψυχή μας με μια κονσέρβα.
«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν» όπως θα ‘λεγαν και οι πρόγονοί μας.

Ο Θανάσης Τσιριγώτης είναι εκπαιδευτικός, μέλος του Εκπαιδευτικού Ομίλου - Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βραδινή δίαιτα: Έξι φαγητά για να χάσετε άμεσα βάρος

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα