Thumbnail
Η έκθεση «Haida θα φιλοξενηθεί από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 20 Απριλίου 2016

Ζουν στα Χάιντα Γκουάι, στα Νησιά των Ανθρώπων – ένα νησιωτικό σύμπλεγμα 10.180 τ.χλμ. ανοιχτά της βορειοδυτικής ακτής του Καναδά. Είναι η πιο ζωντανή αυτόχθων φυλή Ινδιάνων που επιβιώνει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μόνο οι βράχοι ξέρουν πόσο βαθιές είναι οι ρίζες των Χάιντα, λένε οι ίδιοι, μολονότι οι αρχαιολόγοι τοποθετούν την πρώτη άφιξή τους στη βορειοδυτική ακτή πριν από 12.000 χρόνια, αμέσως μετά την υποχώρηση της τελευταίας παγετώδους περιόδου.

Η ζωή, οι αρχές, τα ήθη, οι παραδόσεις, ο πολιτισμός και η τέχνη τους, που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά ώς τις μέρες μας με συνέπεια και συνέχεια, είναι συνυφασμένα με τον ωκεανό και τα ποτάμια, τον καπνό, το ξύλο, τα θαλάσσια όντα, υπερφυσικά και φυσικά. Στις αρχέγονες ιστορίες τους, πάνω από 50 υπερφυσικές φάλαινες δολοφόνοι - αρχηγοί ελέγχουν τους θαλάσσιους πόρους.

Κόρακες με τεράστιες μύτες, κεφάλια γερακιών, φώκιες και φάλαινες, θαλάσσια και χερσαία θηλαστικά αλλά και ανθρωπόμορφες φιγούρες στολίζουν περίτεχνα τα σκαλιστά αντικείμενα της καθημερινής ζωής και της τέχνης τους.

 

Αυτή η τόσο μακρινή για μας αλλά τόσο κοντινή μέσα στο κοινό λίκνο του ανθρώπινου πολιτισμού αυτόχθων φυλή των Ινδιάνων ταξιδεύει για πρώτη φορά από το δυτικό ημισφαίριο στην Ελλάδα για να κάνει τον γύρο της Ευρώπης, με πρώτο σταθμό το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση «Haida: Life. Spirit. Art.» (Χάιντα: Ζωή. Πνεύμα. Τέχνη.), η οποία θα φιλοξενηθεί από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 20 Απριλίου 2016  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η έκθεση, που αποτελεί παραγωγή του Καναδικού Μουσείου Ιστορίας (Οττάβα) και του Μουσείου McCord (Μόντρεαλ), θα μυήσει το ελληνικό κοινό στον εξελιγμένο και πολυσύνθετο πολιτισμό των Haida, από τη Βορειοδυτική Ακτή του Καναδά στον Ειρηνικό. Περιλαμβάνει μια εξαιρετική συλλογή ιστορικών αλλά και σύγχρονων καλλιτεχνικών έργων από το Μουσείο Ιστορίας και το Μουσείο McCord, καθώς και σύγχρονα έργα και εικόνες από το Haida Gwaii, τη νησιωτική πατρίδα του λαού των Haida, τα οποία προέρχονται από την πλούσια συλλογή του Μουσείου Haida Gwaii, στο Skidegate της Βρετανικής Κολομβίας.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ρούτερ
«Wi-Fi»: Τι σημαίνει - Ο μύθος, η τεχνική του ονομασία και η αλήθεια
Οι περισσότεροι άνθρωποι βασίζονται στο Wi-Fi κάθε μέρα, για τη δουλειά μας, την πρόσβαση στις ειδήσεις, την περιήγηση στα social media, ωστόσο είναι...
«Wi-Fi»: Τι σημαίνει - Ο μύθος, η τεχνική του ονομασία και η αλήθεια