Thumbnail
«Δούλεμα ψιλό γαζί» με διαρροές για «τροποποιήσεις προς άρση αδικιών

«Δούλεμα ψιλό γαζί» με διαρροές για «τροποποιήσεις προς άρση αδικιών», όταν διατηρείται το χαράτσωμα της λαϊκής κατοικίας και της μικρής ακίνητης περιουσίας από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο.

«Ξεχωριστή» θέση μέσα στη νέα φοροκαταιγίδα που θα αντιμετωπίσουν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα τους αμέσως επόμενους μήνες, θα έχει το χαράτσι του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων -του περιβόητου ΕΝΦΙΑ- για το 2015, με τα αστικά επιτελεία μάλιστα να εκτιμούν ότι από την «επιτυχία» στην είσπραξή του θα εξαρτηθεί και το κατά πόσο θα «μαζευτεί» το πρωτογενές έλλειμμα που εκτιμάται ότι θα σημειωθεί φέτος.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, ακόμα δεν έχει οριστεί το χρονοδιάγραμμα των δόσεων που θα φορτωθούν στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά για φέτος, ωστόσο αναμένεται η πρώτη δόση της «λυπητερής» να μην πάει πιο μακριά από τον Οκτώβρη, καθώς η αποπληρωμή του συνόλου του χαρατσιού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβρη του 2015 ή το πολύ μέχρι το Φλεβάρη του 2016, ώστε να μπορεί να εγγραφεί στα έσοδα της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015.

Παράλληλα, στα πλαίσια της προσπάθειάς της να κλείσει την ψαλίδα που ήδη καταγράφεται από τους αντιλαϊκούς εισπρακτικούς στόχους για το 2015 (2,3 δισ. ευρώ στο α' εξάμηνο), είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα εντείνει τις πιέσεις, καθώς και τα περί... «πατριωτικού καθήκοντος», για την αποπληρωμή των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών...
«Γαργάρα» οι εξαγγελίες, στο βωμό των... «αντοχών» του κεφαλαίου

Κάνοντας «γαργάρα» τις πολυδιαφημισμένες προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, η συγκυβέρνηση, έχοντας ως κριτήριο τις «αντοχές» της καπιταλιστικής οικονομίας και τις «διεθνείς υποχρεώσεις» του εγχώριου κεφαλαίου, ήδη από το αίτημα που κατέθεσε για τη νέα δανειακή σύμβαση (όπως και σε προηγούμενες προτάσεις που είχε καταθέσει στους «εταίρους»), έχει δεσμευτεί ρητά όχι μόνο για τη διατήρηση του αντιλαϊκού χαρατσιού για το 2015 και το 2016, αλλά και τη διατήρηση του εισπρακτικού στόχου των 2,65 δισ. ευρώ, ανεξάρτητα από τροποποιήσεις που ενδεχομένως να μεσολαβήσουν σε παράγοντες που σχετίζονται με τον προσδιορισμό του φόρου (π.χ. στο ύψος των αντικειμενικών αξιών).

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της συνολικότερης προσπάθειας της συγκυβέρνησης να «θολώσει τα νερά» για τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει και υπογράψει ενόψει του τρίτου μνημονίου, εντάσσονται και μια σειρά διαρροές περί κυβερνητικών προτάσεων προς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για τροποποιήσεις στον υπολογισμό του χαρατσιού του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε «να αρθούν αδικίες», όπως αναφέρουν.

Στις σχετικές διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, γίνεται λόγος για εξεταζόμενες αλλαγές στους συντελεστές προσδιορισμού του χαρατσιού, με μείωση συντελεστών σε κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία και αύξηση συντελεστών στα υψηλότερα κλιμάκια ή παρεμβάσεις στο «συμπληρωματικό φόρο», ο οποίος επιβάλλεται σήμερα σε ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία άνω των 300.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το αν θα γίνουν κάποιες «εσωτερικές παρεμβάσεις» τέτοιου είδους, αυτό που είναι βέβαιο ότι δεν αλλάζει, είναι η μονιμοποίηση του χαρατσώματος από πρώτο τετραγωνικό μέτρο στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή ακίνητη περιουσία, στο χωράφι του φτωχού αγρότη. Αυτή είναι η πραγματική «αδικία», για την οποία φυσικά δεν πρόκειται να γίνει καμία... «άρση», αφού αυτό επιτάσσουν τόσο οι «αντοχές» της καπιταλιστικής οικονομίας, όσο και η πάγια επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου για μεγαλύτερη συγκέντρωση γης και ακινήτων στα χέρια του...

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: Οι πρώτες 227 ειδικότητες και η ύλη

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

eap-thessaloniki
ΕΑΠ: Χορήγηση 17 νέων υποτροφιών σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Χορήγηση υποτροφιών ακαδημαϊκού έτους 2022-2023 σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και τη γενική γραμματεία...
ΕΑΠ: Χορήγηση 17 νέων υποτροφιών σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες