Thumbnail
Η κηδεία του Μηνά Χρηστίδη θα γίνει από το Α' Νεκροταφείο.

Πέθανε χθες το βράδυ, σε ηλικία 90 χρόνων, ο ηθοποιός, κριτικός θεάτρου και δημοσιογράφος Μηνάς Χρηστίδης.

Ο Μηνάς Χρηστίδης γεννήθηκε στη Χαλκίδα και τέλειωσε τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο ήταν το 1954, στον ρόλο του γιατρού Γκιμπς στην «Μικρή μας πόλη»του Θόρντον Γουάιλντερ, ενώ το 1963, δυο χρόνια μετά την συμμετοχή του στον θίασο Δημήτρη Χορν δούλεψε και ως σκηνοθέτης στους «Φτωχοδιάβολους» των Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη. Το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο έγινε το 1958 στο «Τελευταίο ψέμα» του Μιχάλη Κακογιάννη. Εμφανίστηκε ακόμα στις ταινίες Επαγγελματίες Ρεμάλια (1976), Σατανικές Ερωμένες (1974) Θέμα συνειδήσεως (1973). Ανατομία μιας ληστείας (1973), Ο Επισκέπτης (1973), Εκείνοι που ξέρουν ν' αγαπούν (1968), Ο ζεστός Μήνας Αύγουστος (1966) Χαμένη Ευτυχία (1966), Όχι,.. κύριε Τζόνσον (1965), Ενας Μεγάλος Ερωτας (1964), Το τελευταίο ψέμα (1958), ενώ η τελευταία του εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν το 1980 στην ταινία «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Παντελή Βούλγαρη.

Χαρακτηριστικές ήταν και οι συμμετοχές του και σε σειρές της τηλεόρασης όπως το «Ένας Πυγμαλίων» (1975) ΥΕΝΕΔ, «Κεκλεισμένων των θυρών» 1972 ΕΙΡΤ, «Μαρίνα Αυγέρη» (1973) ΕΙΡΤ, «Οι δίκαιοι» (1974) ΥΕΝΕΔ.

Τα χρόνια της δικτατορίας βρέθηκε στο Παρίσι, όπου μαζί με την μετέπειτα σύζυγό του, ηθοποιό και συγγραφέα Ντόρα Γιαννακοπούλου,(με την οποία απέκτησε ένα γιο τον συγγραφέα Λένο Χρηστίδη) και τον θεατρικό συγγραφέα Γεράσιμο Σταύρου οργάνωσαν μεγάλη περιοδεία ενάντια στη χούντα, στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Για τέσσερα χρόνια έζησε στην Ολλανδία και όταν επανήλθε στην Ελλάδα, για ένα μικρό διάστημα εργάστηκε ως ηθοποιός. Το 1975 δημιούργησε, για πρώτη φορά στη χώρα μας, στήλη τηλεοπτικής κριτικής στην εφημερίδα "Καθημερινή" και από τότε αφιερώθηκε στη δημοσιογραφία συνεργαζόμενος με εφημερίδες και περιοδικά και η στήλη του «Γροθιά στο στομάχι» στο «Εθνος» να τον καθιερώνει ως έναν από τους πιο γνωστούς κριτικούς θεάτρου.

Η κηδεία του Μηνά Χρηστίδη θα γίνει από το Α' Νεκροταφείο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκπαιδευτικος
Νέες ρυθμίσεις για τις ψηφιακές συμβάσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών – Τι αλλάζει με τη νέα ΚΥΑ
Αλλαγές στη διαδικασία ψηφιακών συμβάσεων για Αναπληρωτές Εκπαιδευτικούς: Τι σημαίνει στην πράξη για τους εκπαιδευτικούς
Νέες ρυθμίσεις για τις ψηφιακές συμβάσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών – Τι αλλάζει με τη νέα ΚΥΑ
Εκπαίδευση
Αναρρωτική άδεια και επίδομα ασθένειας: Τι ισχύει για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Χορήγηση επιδόματος ασθένειας/ατυχήματος - Διαδικασία και προϋποθέσεις
Αναρρωτική άδεια και επίδομα ασθένειας: Τι ισχύει για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς