Thumbnail
Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Το φάντασμα του «ΟΧΙ».

Καμία επανάσταση δεν έγινε με δημοψήφισμα, ούτε θυμάμαι να ξεκινά με ένα δημοψήφισμα. Τι φοβάται και γιατί ωρύεται λοιπόν όλη η αφρόκρεμα της περίφημης ενωμένης ευρωπαϊκής δημοκρατίας, σαν να έρχεται το τέλος του «κόσμου»;

Γιατί τρέμουν από μια αγνή δημοκρατική και φιλελεύθερη θεσμική διαδικασία οι φανατικοί υπερασπιστές της δήθεν συμμετοχικής δημοκρατίας.

Γιατί επιτίθονται τόσο λυσσαλέα σε μια πρωτοβουλία που υπό άλλες συνθήκες ήταν πρόθυμοι να την πλασάρουν ως ένα ιδανικό δείγμα εκπροσώπησης της «κοινωνίας των πολιτών»;

Είναι που ακόμα και αυτή, η δημοκρατία τους, είναι αδύναμη να χωνέψει τις τεράστιες επιπτώσεις που σκόρπισε η κρίση τα τελευταία πέντε χρόνια σε όλες τις αδύναμες οικονομίες οι οποίες ακολούθησαν τις συνταγές της άγριας κοινωνικής εξόντωσης και της θυσίας των λαών στο βωμό των τραπεζών.

Είναι επειδή ακόμα και αυτό το μοντέλο δημοκρατίας δεν μπορεί να διοικήσει στην Ελλάδα, τους 3.904.000 που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας ή τον κοινωνικό αποκλεισμό.  Την πραγματικότητα των εκατομμύρια ανέργων με έναν στους 2 να είναι νέοι με πτυχία και μεταπτυχιακά. Τους 200.000 νέους που μετανάστευσαν για ένα καλύτερο μέλλον. Τις χιλιάδες αυτοκτονίες και την απόγνωση που κυριεύει τους συνταξιούχους, τα φτωχά νοικοκυριά ακόμα και τα μεσαία στρώματα.

Είναι, γιατί μαζί με την Ελλάδα στην ουρά για συσσίτια, τα ταμεία ανεργίας και τη εξευτελιστική μισθοδοσία   στοιβάζονται εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες, έτοιμοι να εκραγούν κόντρα στους εκπροσώπους των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της λιτότητας.

Το δημοψηφισματικό «ΟΧΙ»,  μπορεί να μην είναι εκείνο το επαναστατικό λάκτισμα ενός λαού προς μια άλλη κοινωνία. Ούτε η στιγμή που θα καθορίσει την εξέλιξη της ευρωπαϊκής ιστορίας . Είναι όμως, κάτω από αυτές τις συνθήκες, μια μικρή σπίθα αρκετά επικίνδυνη να ανάψει φωτιά στον κάμπο της Ευρωπαϊκής ηπείρου.

Το "ΟΧΙ" νικάει λοιπόν, ακριβώς γιατί έχει εκείνο το ηθικό πλεονέκτημα που κανένας ο οποίος ζει στην ζοφερή αυτή  κοινωνική πραγματικότητα δεν θα μπορούσε να αρνηθεί. Την αναγκαία δημοκρατική συμμετοχή μιας κοινωνίας που βρίσκεται στο στόχαστρο αυτών των πολιτικών εδώ και πέντε χρόνια. Το ηρωικό ΌΧΙ των ανθρώπων του μόχθου και της βιοπάλης κόντρα σε αυτούς που τους καταδυνάστευαν χωρίς καν να τους απευθύνουν το λόγο, παρά μόνο κάθε τέσσερα χρόνια μέσω των βουλευτικών εκλογών.

Είναι απλά επειδή το "ΟΧΙ" εκπροσωπεί τη Δημοκρατία απέναντι στη δικτατορία των αγορών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος εποχής για τους δωρεάν τραπεζικούς λογαριασμούς

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σχολικό λεωφορείο με την επιγραφή Ιόνιος Σχολή
ΟΙΕΛΛΕ - Ιόνιος Σχολή: Ερωτήματα για τη μεταφορά στη μονάδα Αμαρουσίου και το μέλλον των εκπαιδευτικών
Εκπαιδευτικοί και γονείς ζητούν σαφές σχέδιο για μαθητές, θέσεις εργασίας και υποδομές
ΟΙΕΛΛΕ - Ιόνιος Σχολή: Ερωτήματα για τη μεταφορά στη μονάδα Αμαρουσίου και το μέλλον των εκπαιδευτικών
dimitris koufontinas
Δημήτρης Κουφοντίνας: Η μαρτυρία για τη 17 Νοέμβρη και η διαδρομή προς την παρανομία
Όσα αποκάλυψε μέσα από τη φυλακή στο ντοκιμαντέρ του Αλέξη Παπαχελά για την ένοπλη οργάνωση που σημάδεψε τη Μεταπολίτευση
Δημήτρης Κουφοντίνας: Η μαρτυρία για τη 17 Νοέμβρη και η διαδρομή προς την παρανομία
panepistimio patrwn
Παν.Πατρών: 23 Μαρτίου ξεκινούν τα Μοριοδοτούμενα σεμινάρια Εκπαιδευτικών
Νέος κύκλος για όλα τα νέα μοριοδοτούμενα προγράμματα του Πανεπιστημίου Πατρών που αφορούν εκπαιδευτικούς και πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως
Παν.Πατρών: 23 Μαρτίου ξεκινούν τα Μοριοδοτούμενα σεμινάρια Εκπαιδευτικών