Thumbnail
Αλλαγές στη θητεία και στους ανυπότακτους

Αλλαγές στο σύστημα της στρατιωτικής θητείας αναμένεται να επιφέρει ο νόμος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα κρατήσει μέχρι αύριο Παρασκευή.

Πρωταρχικός στόχος του νομοσχεδίου είναι οι οπλίτες (στρατιώτες, ναύτες και σμηνίτες) να υπηρετούν τους πρώτους τέσσερις μήνες της θητείας τους μετά τη βασική εκπαίδευσή τους στις παραμεθόριες περιοχές ή σε πλοία και υπηρεσίες εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια να μετατίθενται στους τόπους που επιθυμούν. Η μετάθεση θα γίνεται με μόρια τα οποία θα προκύπτουν βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως η κοινωνική και οικονομική κατάσταση της οικογένειας του οπλίτη.

Αφού ο οπλίτης παραμείνει στη μονάδα για διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών, στη συνέχεια θα μπορεί να μετατεθεί στον τόπο μόνιμης κατοικίας του ή όπου έχει επιλέξει. Παράλληλα οι μεταθέσεις θα μπορούν να υπόκεινται στον έλεγχο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ενώ πρόκειται να καθιερωθεί και το «γραφείο οπλίτη» όπου και θα υποβάλλονται παράπονα για τις μεταθέσεις. Ακόμη στο νομοσχέδιο προβλέπεται για όσους κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου είναι ανυπότακτοι να διαγράφεται το πρόστιμο των 6.000 ευρώ εφόσον έχουν ήδη καταταγεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και εκπλήρωσαν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή τις εκπληρώνουν ακόμη ή θα καταταγούν προς εκπλήρωσή τους ως την 31η Δεκεμβρίου του 2016.

Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση θα παρέχεται κίνητρο προκειμένου κάποιος που έχει καταστεί ανυπότακτος είτε εσωτερικού είτε εξωτερικού να εξαλείψει τις συνέπειες της πράξης του και να εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία διαγράφοντας το αναλογούν πρόστιμο.

Οι δικογραφίες μάλιστα για τις ανυποταξίες θα τίθενται στο αρχείο με απόφαση του εισαγγελέα του αρμόδιου στρατιωτικού δικαστηρίου. Εντούτοις το νομοσχέδιο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το πρόστιμο των 6.000 ευρώ να παραμείνει για όσους δεν καταταγούν ως το τέλος Δεκεμβρίου του 2016, με συνέπεια το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» να επιτίθεται κατά του ΣΥΡΙΖΑ που δεν το κατάργησε.


Πηγή: Μάνος Τσαλδάρης - Εφημερίδα των Συντακτών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΓΡΑΠΤΟΣ ΑΣΕΠ 2Γ: ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ παραδείγματα εξέτασης με τις λύσεις τους

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

πουρές
Νόστιμος πουρές πατάτας στο λεπτό - Μικρά μυστικά που απογειώνουν το πιάτο
Ο πουρές μπορεί με πολλούς τρόπους να γίνει γευστικότατος και να αποβάλει την απλή γεύση της πατάτας, έχοντας μέσα του λίγη τσαχπινιά
Νόστιμος πουρές πατάτας στο λεπτό - Μικρά μυστικά που απογειώνουν το πιάτο
university_lausanne
Πανεπιστήμιο Λωζάνης: Δεκάδες περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και 4 βιασμοί
Έρευνα αποκάλυψε περισσότερες από 140 περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και 4 βιασμούς, στο πανεπιστήμιο της Λωζάνης, την τελευταία πενταετία -...
Πανεπιστήμιο Λωζάνης: Δεκάδες περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και 4 βιασμοί
μαλλιά
Πρόεδρος της Δερματολογικής Εταιρείας: Κίνδυνος από «θεραπείες» σε κέντρα αισθητικής
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) σχετικά με την επικινδυνότητα θεραπειών σε κομμωτήρια και...
Πρόεδρος της Δερματολογικής Εταιρείας: Κίνδυνος από «θεραπείες» σε κέντρα αισθητικής