Thumbnail
Αλλαγές στη θητεία και στους ανυπότακτους

Αλλαγές στο σύστημα της στρατιωτικής θητείας αναμένεται να επιφέρει ο νόμος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα κρατήσει μέχρι αύριο Παρασκευή.

Πρωταρχικός στόχος του νομοσχεδίου είναι οι οπλίτες (στρατιώτες, ναύτες και σμηνίτες) να υπηρετούν τους πρώτους τέσσερις μήνες της θητείας τους μετά τη βασική εκπαίδευσή τους στις παραμεθόριες περιοχές ή σε πλοία και υπηρεσίες εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια να μετατίθενται στους τόπους που επιθυμούν. Η μετάθεση θα γίνεται με μόρια τα οποία θα προκύπτουν βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως η κοινωνική και οικονομική κατάσταση της οικογένειας του οπλίτη.

Αφού ο οπλίτης παραμείνει στη μονάδα για διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών, στη συνέχεια θα μπορεί να μετατεθεί στον τόπο μόνιμης κατοικίας του ή όπου έχει επιλέξει. Παράλληλα οι μεταθέσεις θα μπορούν να υπόκεινται στον έλεγχο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ενώ πρόκειται να καθιερωθεί και το «γραφείο οπλίτη» όπου και θα υποβάλλονται παράπονα για τις μεταθέσεις. Ακόμη στο νομοσχέδιο προβλέπεται για όσους κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου είναι ανυπότακτοι να διαγράφεται το πρόστιμο των 6.000 ευρώ εφόσον έχουν ήδη καταταγεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και εκπλήρωσαν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή τις εκπληρώνουν ακόμη ή θα καταταγούν προς εκπλήρωσή τους ως την 31η Δεκεμβρίου του 2016.

Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση θα παρέχεται κίνητρο προκειμένου κάποιος που έχει καταστεί ανυπότακτος είτε εσωτερικού είτε εξωτερικού να εξαλείψει τις συνέπειες της πράξης του και να εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία διαγράφοντας το αναλογούν πρόστιμο.

Οι δικογραφίες μάλιστα για τις ανυποταξίες θα τίθενται στο αρχείο με απόφαση του εισαγγελέα του αρμόδιου στρατιωτικού δικαστηρίου. Εντούτοις το νομοσχέδιο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το πρόστιμο των 6.000 ευρώ να παραμείνει για όσους δεν καταταγούν ως το τέλος Δεκεμβρίου του 2016, με συνέπεια το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» να επιτίθεται κατά του ΣΥΡΙΖΑ που δεν το κατάργησε.


Πηγή: Μάνος Τσαλδάρης - Εφημερίδα των Συντακτών

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Απεργία, ΑΔΕΔΥ, κινητοποίηση
«Παραλύει» η Αθήνα με τριπλή απεργία – Στους δρόμους γιατροί, εφοριακοί και ταξί
Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν σήμερα Πέμπτη 19/3, πού θα γίνουν οι συγκεντρώσεις και τι ζητούν οι εργαζόμενοι – Χωρίς ταξί και σήμερα η Αττική
«Παραλύει» η Αθήνα με τριπλή απεργία – Στους δρόμους γιατροί, εφοριακοί και ταξί
Ομάδα ΔΙΑΣ της Ελληνικής Αστυνομίας με μηχανή
Πατήσια: Συνελήφθη γνωστός τράπερ – Πέταξε μαχαίρι για να γλιτώσει από καταδίωξη
Άγρια καταδίωξη στα Πατήσια: Συνελήφθη πασίγνωστος τράπερ, πέταξε μαχαίρι 20 εκατοστών για να γλιτώσει από τους αστυνομικούς
Πατήσια: Συνελήφθη γνωστός τράπερ – Πέταξε μαχαίρι για να γλιτώσει από καταδίωξη
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Χριστόπουλος (ΟΙΕΛΕ): «Εκπαιδευτικοί στο κρατητήριο και bullying από γονείς – Δεν αντέχουμε άλλο»
«Κάποτε φοβόμασταν τον ιδιοκτήτη, τώρα τρέμουμε τον γονέα» - Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ αποκαλύπτει την αθέατη τραγωδία στα σχολεία, τους μισθούς πείνας...
Γιώργος Χριστόπουλος (ΟΙΕΛΕ): «Εκπαιδευτικοί στο κρατητήριο και bullying από γονείς – Δεν αντέχουμε άλλο»