Thumbnail
Αλλαγές στη θητεία και στους ανυπότακτους

Αλλαγές στο σύστημα της στρατιωτικής θητείας αναμένεται να επιφέρει ο νόμος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα κρατήσει μέχρι αύριο Παρασκευή.

Πρωταρχικός στόχος του νομοσχεδίου είναι οι οπλίτες (στρατιώτες, ναύτες και σμηνίτες) να υπηρετούν τους πρώτους τέσσερις μήνες της θητείας τους μετά τη βασική εκπαίδευσή τους στις παραμεθόριες περιοχές ή σε πλοία και υπηρεσίες εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια να μετατίθενται στους τόπους που επιθυμούν. Η μετάθεση θα γίνεται με μόρια τα οποία θα προκύπτουν βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως η κοινωνική και οικονομική κατάσταση της οικογένειας του οπλίτη.

Αφού ο οπλίτης παραμείνει στη μονάδα για διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών, στη συνέχεια θα μπορεί να μετατεθεί στον τόπο μόνιμης κατοικίας του ή όπου έχει επιλέξει. Παράλληλα οι μεταθέσεις θα μπορούν να υπόκεινται στον έλεγχο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ενώ πρόκειται να καθιερωθεί και το «γραφείο οπλίτη» όπου και θα υποβάλλονται παράπονα για τις μεταθέσεις. Ακόμη στο νομοσχέδιο προβλέπεται για όσους κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου είναι ανυπότακτοι να διαγράφεται το πρόστιμο των 6.000 ευρώ εφόσον έχουν ήδη καταταγεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και εκπλήρωσαν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή τις εκπληρώνουν ακόμη ή θα καταταγούν προς εκπλήρωσή τους ως την 31η Δεκεμβρίου του 2016.

Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση θα παρέχεται κίνητρο προκειμένου κάποιος που έχει καταστεί ανυπότακτος είτε εσωτερικού είτε εξωτερικού να εξαλείψει τις συνέπειες της πράξης του και να εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία διαγράφοντας το αναλογούν πρόστιμο.

Οι δικογραφίες μάλιστα για τις ανυποταξίες θα τίθενται στο αρχείο με απόφαση του εισαγγελέα του αρμόδιου στρατιωτικού δικαστηρίου. Εντούτοις το νομοσχέδιο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το πρόστιμο των 6.000 ευρώ να παραμείνει για όσους δεν καταταγούν ως το τέλος Δεκεμβρίου του 2016, με συνέπεια το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» να επιτίθεται κατά του ΣΥΡΙΖΑ που δεν το κατάργησε.


Πηγή: Μάνος Τσαλδάρης - Εφημερίδα των Συντακτών

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mathites-ekpaideusi-eksetaseis
Γενικά Λύκεια και Λύκεια ΕΑΕ: Πότε θα γίνουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις
Προγραμματισμός εξετάσεων των Γενικών Λυκείων και Λυκείων Ε.Α.Ε. σχολικού έτους 2023-2024
Γενικά Λύκεια και Λύκεια ΕΑΕ: Πότε θα γίνουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις
Πρόσκληση
2ο Μαθητικό Συνέδριο Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης - Πότε θα πραγματοποιηθεί
2ο Μαθητικό Συνέδριο με τίτλο: «Προχωράμε μαζί; Συζητάμε πρακτικές για την αλληλοκατανόηση και την ειρηνική συμβίωση στο σχολείο»
2ο Μαθητικό Συνέδριο Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης - Πότε θα πραγματοποιηθεί