Thumbnail
Τι αναφέρει για ΦΠΑ και χρέος

Με μία νέα πρόταση που προσυπογράφεται ως το τέλος της ελληνικής κρίσης επανέρχεται η Ελληνική Κυβέρνηση η οποία προτείνει μέθοδο χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους.

Η μέθοδος αυτή αφορά στην αξιοποίηση των κεφαλαίων του ESM τόσο για την αποπληρωμή υποχρεώσεων προς τους θεσμούς όσο και για συνολική αναχρηματοδότηση του χρέους που τελικώς καταλήγει σε απομείωσή του.


Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θέλουν να αντιμετωπίζεται με απόλυτη επιφύλαξη η νέα ελληνική πρόταση.


Σύμφωνα με το Bloomberg, οι πιστωτές απάντησαν ήδη και, συγκεκριμένα, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο πως η νέα πρόταση είναι ένα "ασαφές αναμάσημα" προηγουμένων ελληνικών σχεδίων, και διερωτήθηκε πόσο αξιόπιστο είναι. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση προβλέπει αναθεώρηση, προς τα πάνω του στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος και του χρόνου (από 0,6% του ΑΕΠ για φέτος και 1,5% του ΑΕΠ το 2016).


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι προτείνεται αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 12% χωρίς να αναφέρονται τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα πάνε εκεί.


Ζητείται ακόμη η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με αντάλλαγμα τη μη κατάργηση του ΕΚΑΣ. Ακόμα μια σειρά μέτρων διοικητικού χαρακτήρα όπως η πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει αύξηση του ορίου εντόκων και συνδρομή του ESM για τα ομόλογα της EKT.


Σύμφωνα με το Reuters, η ελληνική πρόταση καλύπτει το αποκαλούμενο δημοσιονομικό κενό ενώ προτείνεται και η αγορά από τον ESM (ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης) των ομολόγων αξίας 6,7 δις ευρώ που έχει η ΕΚΤ και τα οποία λήγουν το Ιούλιο και τον Αύγουστο.


Επίσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ελλάδα έχει υποβάλλει μέσα στην ίδια πρόταση και αίτημα να της επιτραπεί η αύξηση του ορίου εντόκων γραμματίων για να δοθεί μια ανάσα στο καυτό πρόβλημα της ρευστότητας.


Για το χρέος


Σύμφωνα με την πρόταση η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε πρόσφατα στα θεσμικά όργανα μία συνολική μεταρρύθμιση που περιλαμβάνει προτάσεις της για την ολοκλήρωση της τελικής αναθεώρησης του τρέχοντος συμφωνίας.


Προχωρώντας προς τα εμπρός, η Ελλάδα ζητά ρύθμιση που θα της διασφαλίσει την ταχεία επιστροφή στις αγορές χρήματος και την επιστροφή της οικονομίας στην σημαντική ανάπτυξη. Οι ελληνικές αρχές προτείνουν δύο σύνολα των πολιτικών για την επίτευξη του διττού αυτού στόχου: μια πρόταση σχετικά με την εκ νέου αναχρηματοδότηση μέρους του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα (χωρίς περικοπές και χωρίς νέα χρήματα για το ελληνικό κράτος) και μια δεύτερη πρόταση σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης των επενδύσεων για τον ιδιωτικό τομέα. Το χρέος της χώρας οφείλεται κυρίως στο δημόσιο τομέα. Η χώρα οφείλει στον ESM EFSF, στην ΕΚΤ, στο ΔΝΤ και στις κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε. Οι ωριμάνσεις των δανείων ESM- EFSF και των δανείων προς τα κράτη μέλη έχουν ικανοποιητικό και όχι υψηλό επιτόκιο. Αντιθέτως το χρέος προς την ΕΚΤ δημιουργεί χρηματοδοτικό κενό και απαγορεύει και στη χώρα να μετέχει στην ποσοτική χαλάρωση.
Αιχμές υπάρχουν στην πρόταση και σε ό,τι αφορά το χρέος προς το ΔΝΤ.


Η νέα αυτή πρόταση επιχειρεί να ξεπεράσει τεχνικά την πέμπτη αξιολόγηση σημειώνοντας ότι:


Mε δεδομένο πως η χώρα δεν πρόκειται να εισπράξει επιπλέον χρήματα ως δάνειο (σ.σ .πέραν των προϋπολογισμένων από το μέχρι στιγμής πρόγραμμα που λήγει τον Ιούνιο) οι προϋποθέσεις για το δάνειο από τον ESM θα πρέπει συγχρόνως να αποτελούν και προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση σύμφωνα με τα όσα έχει προτείνει η κυβέρνηση προς τους δανειστές στην προηγούμενη πρότασή της.


Συγχρόνως η νέα πρόταση αναθεώρησης της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνει και το αναπτυξιακό κομμάτι που αφορά κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Πηγή: Ημερησία

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Φυσικός Βαρβακείου για το θέμα της Φυσικής των Πανελληνίων: Eάν ο Π. Πολάκης δεν ανακαλέσει θα κινηθώ νομικά

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ξυλιτόλη
Κάνετε διατροφή; Πασίγνωστο γλυκαντικό συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο για την υγεία
Πασίγνωστο γλυκαντικό συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού
Κάνετε διατροφή; Πασίγνωστο γλυκαντικό συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο για την υγεία
Καθαρισμένες Πατάτες
Πατάτες: Πώς αποθηκεύουμε τις καθαρισμένες για να μην μαυρίσουν
Το να ξεφλουδίζετε τις πατάτες από την προηγούμενη μέρα είναι μια μεγάλη ευκολία εάν θέλετε να τις μαγειρέψετε μόλις επιστρέψετε στο σπίτι,...
Πατάτες: Πώς αποθηκεύουμε τις καθαρισμένες για να μην μαυρίσουν
frouta-laxanika_0.jpg
Δημιουργήστε το δικό σας μποστάνι- Ποια φρούτα μπορείτε να φυτέψετε στο μπαλκόνι σας
Η καλλιέργεια του δικού σας δέντρου μπορεί να απαιτεί λίγη περισσότερη αγάπη και φροντίδα, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με τα ζουμερά, φρέσκα φρούτα...
Δημιουργήστε το δικό σας μποστάνι- Ποια φρούτα μπορείτε να φυτέψετε στο μπαλκόνι σας
diaita_0.jpg
Πώς θα χάσετε τα περιττά κιλά κόβοντας μόνο 3 τροφές από τη διατροφή σας
«Έχασα 33 κιλά σε 31 εβδομάδες κόβοντας εντελώς 3 τροφές από τη διατροφή μου» – Όσα αποκαλύπτει 44χρονος για τη μεταμόρφωσή του
Πώς θα χάσετε τα περιττά κιλά κόβοντας μόνο 3 τροφές από τη διατροφή σας