Thumbnail
Οι Ήτα Υδροχοΐδες θα κάνουν την εμφάνισή τους

Αθήνα
Μετά τις Λυρίδες του Απριλίου, άλλη μια ανοιξιάτικη βροχή διαττόντων, των Ήτα Υδροχοΐδων, που προέρχονται από την ουρά του κομήτη του Χάλεϊ, θα κορυφωθεί το βράδυ της Τρίτης 5 Μαϊου και τα χαράματα της Τετάρτης 6 Μαϊου.

Η πανσέληνος

Εφόσον οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, το φαινόμενο θα είναι ορατό και στον ουρανό της Ελλάδας, αν και η καλύτερη παρατήρησή του θα γίνει από το νότιο ημισφαίριο. Επειδή όμως, μόλις θα έχει προηγηθεί πανσέληνος (4 Μαΐου), ο νυχτερινός ουρανός θα είναι πολύ φωτισμένος, πράγμα που θα δυσκολέψει τις παρατηρήσεις.

Στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η χώρα μας, αναμένονται έως το πολύ 30 διάττοντες ανά ώρα στον ουρανό, ιδίως λίγο πριν την αυγή, ενώ στο νότιο ημισφαίριο ο αριθμός τους θα είναι πολύ μεγαλύτερος, φθάνοντας τα 60 μετέωρα την ώρα, με ταχύτητα 67 χλμ το δευτερόλεπτο. Η ονομασία της «βροχής» οφείλεται στο ότι οι διάττοντες φαίνεται να προέρχονται από το άστρο Ήτα του αστερισμού του Υδροχόου.

Δύο φορές κάθε χρόνο στον ουρανό παρατηρούνται τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια», καθώς η τροχιά της Γης διασταυρώνεται με τα σωματίδια σκόνης που έχουν μείνει στο Διάστημα από τη διέλευση του κομήτη του Χάλεϊ. Την πρώτη φορά η «βροχή» (γνωστή ως Ήτα Υδροχοϊδες) διαρκεί από τις 19 Απριλίου έως τις 26 Μαϊου με αποκορύφωμα την 6η Μαϊου, ενώ τη δεύτερη φορά η «βροχή» (που τότε λέγεται Ωριωνίδες) διαρκεί από τις 4 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου, με αποκορύφωμα την 22α Οκτωβρίου.

Ο κομήτης

Εχουν περάσει περίπου 25 χρόνια από τότε που για τελευταία φορά ο κομήτης «Χάλεϊ», γνωστός από τα πολύ παλιά χρόνια, πλησίασε στον πλανήτη μας. Είχε βρεθεί, στις 9 Φεβρουαρίου 1986, στο κοντινότερο σημείο του από τον Ήλιο, περνώντας ανάμεσα στον Ερμή και στην Αφροδίτη.

Ο κομήτης έχει μια ελλειπτική τροχιά διάρκειας 75 ετών και απομακρύνεται πλέον διαρκώς από τη Γη, παρόλα αυτά έχει αφήσει πίσω του ένα ρεύμα σωματιδίων που είχαν ξεπηδήσει από τον παγωμένο πυρήνα του.

BHMAScience

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

10 Πιστοποιητικά Τεχνητής Νοημοσύνης για Εκπαιδευτικούς: 1000 Υποτροφίες ως 19/1

Συκώτι φούρνου: ζουμερό αποτέλεσμα σε μόλις 10 λεπτά

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΜΑΡΙΖΑ ΦΛΩΡΑΤΟΥ
Ποια είναι η Μαρίζα Φλωράτου που στέφεται Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2026
Πατρινή, με έντονη καλλιτεχνική και κοινωνική δράση, αναλαμβάνει τον πιο εμβληματικό ρόλο του θεσμού
Ποια είναι η Μαρίζα Φλωράτου που στέφεται Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2026
κληρονομικο
Χωρίς φόρο κληρονομιάς οι καταθέσεις σε γνήσιους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς – Απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών
Το Δημόσιο δεν δικαιούται να επιβάλει φόρο σε ποσά κοινού λογαριασμού μετά τον θάνατο συγκαταθέτη, εφόσον προβλέπεται ρήτρα αυτόματης περιέλευσης...
Χωρίς φόρο κληρονομιάς οι καταθέσεις σε γνήσιους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς – Απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών
νηπιαγωγος
Γάμος γεμάτος παιδικά χαμόγελα στην Κομοτηνή: Νηπιαγωγός παντρεύτηκε με 20 μαθητές της παρανυφάκια
Μια νηπιαγωγός επέλεξε να έχει δίπλα της τους μαθητές της στον γάμο της, χαρίζοντας στη τελετή μοναδικές στιγμές συγκίνησης και χαράς.
Γάμος γεμάτος παιδικά χαμόγελα στην Κομοτηνή: Νηπιαγωγός παντρεύτηκε με 20 μαθητές της παρανυφάκια