Thumbnail
Η λήψη ορμονικών αντισυλληπτικών για τουλάχιστον πέντε συνεχόμενα χρόνια σχετίζεται με πιθανή υπερδιπλάσια αύξηση του κινδύνου

Η λήψη ορμονικών αντισυλληπτικών (χαπιών, επιθεμάτων, κ.α.) για τουλάχιστον πέντε συνεχόμενα χρόνια σχετίζεται με πιθανή υπερδιπλάσια αύξηση του κινδύνου μίας νέας γυναίκας να εμφανίσει έναν σπάνιο όγκο στον εγκέφαλο, το γλοίωμα.

Σύμφωνα με μία νέα δανική επιστημονική έρευνα, υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στη διάρκεια χρήσης των αντισυλληπτικών και στον κίνδυνο εμφάνισης του εγκεφαλικού όγκου. Η χρήση για πάνω από πέντε χρόνια αντισυλληπτικών μόνο με προγεσταγόνο (προγεστερόνη) αυξάνει τον κίνδυνο κατά 2,4 φορές. Για άλλες μεθόδους ορμονικής αντισύλληψης, ο κίνδυνος από την παρατεταμένη χρήση είναι, επίσης, αυξημένος, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντέιβιντ Γκάιστ του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Οντένσε, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό κλινικής φαρμακολογίας "British Journal of Clinical Pharmacology", μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία της Δανίας και εντόπισαν όλες τις γυναίκες ηλικίας 15 έως 49 ετών, οι οποίες διαγνώστηκαν με γλοίωμα (συνολικά 317 περιπτώσεις).

Από την άλλη, ο Ντέιβιντ Γκάιστ επισήμανε πως, παρά το μικρό αυτόν κίνδυνο, λόγω παρατεταμένης χρήσης, (το γλοίωμα εμφανίζεται σε πέντε γυναίκες ανά 100.000 κάθε χρόνο), τα αντισυλληπτικά προσφέρουν περισσότερα οφέλη, γι' αυτό οι γυναίκες μπορούν να τα χρησιμοποιούν.

Τα ορμονικά αντισυλληπτικά περιέχουν γυναικείες ορμόνες και χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο. Ουσιαστικά, ενεργοποιούν το φυσικό μηχανισμό αντισύλληψης μίας γυναίκας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, έτσι ώστε να μην ξαναμείνει έγκυος, όσο κυοφορεί.

Όσον αφορά το γλοίωμα, αν και λίγα πράγματα είναι γνωστά για τις αιτίες του, όπως και για τους άλλους εγκεφαλικούς όγκους, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναικείες ορμόνες μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Πηγή: virus.com.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ektakto.jpg
Τραγωδία στο Κερατσίνι: Βρέθηκε νεκρός στην αποθήκη του σπιτιού του ο 43χρονος που αγνοούνταν από τις 28 Απριλίου
Τραγικό τέλος στην υπόθεση εξαφάνισης – Νεκρός στην αποθήκη του σπιτιού του ο 43χρονος που αναζητούνταν από τις 28 Απριλίου
Τραγωδία στο Κερατσίνι: Βρέθηκε νεκρός στην αποθήκη του σπιτιού του ο 43χρονος που αγνοούνταν από τις 28 Απριλίου
iaponia
Σοκ στην Οσάκα: Άνδρας έπεσε με το αυτοκίνητο σε μαθητές – «Είχα βαρεθεί τα πάντα»
Επτά παιδιά τραυματίστηκαν αλλά νοσηλεύονται εκτός κινδύνου – Ο δράστης συνελήφθη για απόπειρα ανθρωποκτονίας
Σοκ στην Οσάκα: Άνδρας έπεσε με το αυτοκίνητο σε μαθητές – «Είχα βαρεθεί τα πάντα»
xrisoxoidis
Χρυσοχοΐδης για Νομική: «Μόνο η σύλληψη αξίζει στους κουκουλοφόρους»
Οργή Χρυσοχοΐδη για την επίθεση στη Νομική – Βολές κατά των πανεπιστημιακών αρχών για αδράνεια στην εφαρμογή του νόμου
Χρυσοχοΐδης για Νομική: «Μόνο η σύλληψη αξίζει στους κουκουλοφόρους»
pinakas_ekpaideutikoi
Στα 15 ευρώ το παράβολο για τους πίνακες ΑΣΕΠ – Οργή στους αναπληρωτές
Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να πενταπλασιάσει το κόστος εγγραφής, με το Αυτόνομο ΔΙΚΤΥΟ να καταγγέλλει ότι τα πλεονάσματα χτίζονται...
Στα 15 ευρώ το παράβολο για τους πίνακες ΑΣΕΠ – Οργή στους αναπληρωτές