Thumbnail
Διαδηλώσεις οργής σε πολλές πόλεις της Γαλλίας

Ενημέρωση: Παναγιώτης Κάτσικας

Ο θάνατος του 21χρονου διαδηλωτή Ρεμί Φρεζ τη νύχτα του Σαββάτου 25 Οκτώβρη προς την Κυριακή, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε πολλές πόλεις της Γαλλίας. Ο Ρεμί σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, από την αστυνομία , μετα την διαδήλωση  που πραγματοποιήθηκε ενάντια στην κατασκευή φράγματος κατά μήκος του δάσους Σιβάν στον υδροβιότοπο της Τεστέτ,  στο διαμέρισμα της Ταρν (νότια Γαλλία). Oι οικολόγοι ακτιβιστές καταγγέλλουν πως το φράγμα στο δάσος Σιβάν θα αποδιαρθρώσει έναν από τους τελευταίους υδροβιότοπους στη Γαλλία, που φιλοξενεί 94 προστατευόμενα σπάνια είδη.

Ο Remi Fraisse έπεσε νεκρός από επιθετική χειρομβοβίδα της αστυνομίας. Την Τρίτη ο εισαγγελέας δήλωσε πως ίχνη TNT βρέθηκαν στα ρούχα του θύματος ενώ το TNT, όπως αναφέρει φαίνεται να προέρχεται από δακρυγόνα που χρησιμοποιούνται για την καταστολή των διαδηλωτών.

"Ήταν πολύ κοντά στην αστυνομία όταν έχασε τη ζωή του. Υπήρξαν μάρτυρες που τον είδαν να χτυπιέται από χειροβομβίδα κρότου - λάμψης. Έπεσε κάτω και στη συνέχεια οι αστυνομικοί τον χτύπησαν και τον έσυραν", λέει φίλος του θύματος.

Όπως αναφέρει η Liberation , η έκρηξη από την οποία προήλθε ο θάνατος του Ρεμί ήταν ισχυρή, αφού ο νεαρός ρίχτηκε στο έδαφος βίαια, ενώ ο θάνατός του επήλθε ακαριαία. Η έκρηξη δεν προκάλεσε φλόγες, ενώ στο σημείο που συνέβη το περιστατικό δε βρέθηκαν πλαστικά ή μεταλλικά αντικείμενα. 

Το Σάββατο όπου έγινε και η δολοφονία, περίπου 5.000 διαδηλωτές είχαν βρεθεί στη ZAD "Ζώνη αντίστασης" της Τεστέτ ύστερα από μήνες αστυνομικών επιθέσεων στους πολίτες που αντιστέκονται εδώ και καιρό. Αργά το απόγευμα του Σαββάτου και κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεκάδες διαμαρτυρόμενοι συγκρούστηκαν με την αστυνομία που προστάτευε το εργοτάξιο του υπό κατασκευή φράγματος.Οι διαδηλωτές επιχειρησαν ν’ ανακόψουν την επανέναρξη των εργασιών, που ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 27 Οκτώβρη. Η αστυνομία χρησιμοποιήσε σφαίρες από καουτσούκ,  χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και διασποράς, όπως και δακρυγόνα. Μία χειροβομβίδα σκότωσε τον Ρεμί.


(Ο Ρεμί)

Ο 21χρονος νεαρός, θα είναι ο πρώτος νεκρός σε ένα περιβαλλοντικό αγώνα στη Γαλλία ύστερα από τον Sebastian Briat που σκοτώθηκε στις 7 Νοεμβρίου του 2004 στη Λωρραίνη, επειδή ήταν αντίθετος με την διέλευση ενός τρένουν που με πυρηνικά. Το 1977, σκοτώθηκε επίσης ο διαδηλωτής Vital Michalon κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά του Creys - Malville

La policia francesa mata al jove Remi Fraysse en les protestes contra la presa de Testet http://t.co/4DQplPY1Fl pic.twitter.com/sWCUTlbsef

— L'Accent (@laccent) October 26, 2014

B0zTknlCcAEdv31

 

arton1861-e1582

 

 

Στις πόλεις Ναντ, Στρασβούργο, Ρεν, Μπρεστ, Μασσαλία αλλά και στο Παρίσι υπήρξαν οδομαχίες διαδηλωτών με τις αστυνομικές δυνάμεις. 

Στην πόλη Ναντ

Media preview

Media preview

 

Πόσες ομοιότητες έχει ο ξεσηκωμός στην Γαλλία, με τις μαζικές αντιδράσεις ενάντια στην κατασκευή των ΧΥΤΑ στην Κερατέα, ή τις κινητοποιήσεις ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική. Αστυνομία, δακρυγόνα χτυπούν τους διαδηλωτές ενώ τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης  κάνουν λόγο για μειοψηφίες "αναρχικών κουκουλοφόρων"!

 

French Police behaving like animals in #France and all over Europe when facing peaceful citizens https://t.co/c1BiBA9yZ4 #acab #Testet

— OccupyBrussels (@occupybrussels) October 28, 2014

 

Sivens dam protest

Οι ιατροδικαστές συλλέγουν στοιχεία, εκεί που έπεσε νεκρός ο 21χρονος (AFP)

 

Sivens dam protest

Διαδηλωτές ενάντια στο έργο του φράγματος στην πόλη Gaillac, για την μνήμη του Ρεμί

 

Sivens dam protest

Μία διαδηλώτρια βρίσκεται στο έδαφος το οποίο περιβάλλεται από δακυργόνα και κρότου λάμψης (AFP)

 

Sivens dam protest

Η αστυνομία συλλαμβάνει διαδηλωτή στην πόλη Gaillac

 

Sivens dam protest

Στο Gallac

 

Οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και ακτιβιστές αντιμάχονται εδώ και μήνες την κατασκευή του οδοφράγματος στην περιοχή του Gaillac, με πολύμορφες πρακτικές, όπως διαδηλώσεις, απεργία πείνας, και αλλές όπως θα δείτε παρακάτω

 

Sivens dam protest

Διαδηλωτές έχουν θάψει τον εαυτό τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το φράγμα

Sivens dam protest

 

Πληροφορίες από ladepeche.fr  ibtimes.co.uk, liberation.frhumanite.fr/  gr.contrainfo.espiv.net

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μαθητής ρεύμα Πάτρα
Ηλεκτροπληξία σε σχολείο: «Είχε μαυρίσει το χέρι μου, είχε μουδιάσει μέχρι τον ώμο» - Η μαρτυρία του μαθητή
Για το σοβαρό ατύχημα μίλησε ο μαθητής στην Πάτρα
Ηλεκτροπληξία σε σχολείο: «Είχε μαυρίσει το χέρι μου, είχε μουδιάσει μέχρι τον ώμο» - Η μαρτυρία του μαθητή