Thumbnail
Κατά 170.000 άτομα αυξήθηκαν οι οφειλέτες της εφορίας

Αυξάνονται ραγδαία οι ανείσπρακτες οφειλές προς την εφορία, αποτέλεσμα του φορολογικού «ξεζουμίσματος»  που έχει οδηγήσει σε υπερδιόγκωση των χρεών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Οι νέοι οφειλέτες του τελευταίου μήνα ανήλθαν σε 170.000 άτομα με το ύψος των οφειλών τους να ξεπερνάει το 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικά, και σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Εσόδων, οι «νέες οφειλές» (ως τέτοιες χαρακτηρίζονται αυτές που δημιουργήθηκαν μετά την 1/1/2013 και έχουν το χαρακτηριστικό ότι μπορούν να ρυθμιστούν σε 12 ή το πολύ σε 24 δόσεις) έφτασαν στα 15.236.463.532 ευρώ τον Ιούλιο έναντι 13.949.208.521 ευρώ τον Ιούνιο. Δηλαδή, μέσα σε έναν μήνα τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυτής της κατηγορίας, αυξήθηκαν περίπου κατά 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο τέλος Ιουνίου, ο αριθμός των οφειλετών ήταν 2.256.449 άτομα και στο τέλος Ιουλίου, ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 2.428.233 άτομα. Δηλαδή, μέσα σε έναν μήνα, ο αριθμός των οφειλετών αυξήθηκε περίπου κατά 170.000 άτομα.

Εκτός από αυτά τα χρέη, υπάρχουν και οι συσσωρευμένες οφειλές που είχαν σχηματιστεί μέχρι το τέλος του 2012. Αυτές διαμορφώθηκαν τον Ιούλιο στα 51,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ελαφρά μειωμένες σε σχέση με τον Ιούνιο που ήταν 51,949 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των οφειλετών περιορίστηκε από 1.181.703 σε 1.163.952. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των φορολογουμένων με οφειλές στην εφορία, είναι μεγαλύτερος από τα 2,4 εκατομμύρια άτομα που απέκτησαν οφειλές μετά την 1/1/2013. Κι αυτό διότι κάποιοι περιλαμβάνονται μεν στο σύνολο του 1.163.952 με παλαιά χρέη, χωρίς να έχουν αποκτήσει οφειλές και μετά την 1/1/2013.
Ο αριθμός των οφειλετών του δημοσίου, αποκτά ξεχωριστή σημασία αυτή την περίοδο. Πέρα από τον μόνιμο κίνδυνο του να βρεθεί κάποιος αντιμέτωπος με την κατάσχεση, τίθεται και το θέμα της καταβολής του ΕΝΦΙΑ. Υπενθυμίζεται ότι όσοι έχουν χρέη στην εφορία τα οποία δεν έχουν εντάξει σε καθεστώς ρύθμισης, έτσι όπως είναι διατυπωμένος ο νόμος, χάνουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν έκπτωση φόρου 50% ή ακόμη και πλήρη απαλλαγή.
Από το σύνολο των οφειλετών που προαναφέρθηκαν, σε καθεστώς ρύθμισης έχουν υπαχθεί –βάσει των στοιχείων της ΓΓΔΕ- οι εξής:
1.      Στο πρόγραμμα της «τελευταίας ευκαιρίας» (το οποίο έδινε τη δυνατότητα καταβολής των οφειλών σε έως και 48 δόσεις) έχουν ενταχθεί 121.731 άτομα μέχρι και το τέλος Ιουλίου.
2.      Στο πρόγραμμα της «πάγιας ρύθμισης» (που προβλέπει 12 ή 24 δόσεις) έχουν ενταχθεί 164.204 άτομα μέχρι και το τέλος Ιουλίου, δηλαδή ποσοστό της τάξεως του 6,5% του συνόλου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Δημόσια εκπαίδευση
Υπόμνημα της ΠΕΚΑΓΕΠΕ Πειραιά στο Υπουργείο Παιδείας: Αγωνία για τον αποκλεισμό της Γερμανικής ως Β’ Ξένης Γλώσσας
Σε διάλυση η διδασκαλία της Γερμανικής Γλώσσας στα σχολεία – «Καμπανάκι» από την ΠΕΚΑΓΕΠΕ Πειραιά
Υπόμνημα της ΠΕΚΑΓΕΠΕ Πειραιά στο Υπουργείο Παιδείας: Αγωνία για τον αποκλεισμό της Γερμανικής ως Β’ Ξένης Γλώσσας
ypaith1
Θέματα εξετάσεων και απαντήσεις για την εισαγωγή Ιεροσπουδαστών στις Σχολές Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (Σ.Μ.Υ.Κ.) για το σχολικό έτος 2025-2026
Θέματα και Απαντήσεις Εξετάσεων ΣΜΥΚ 2025-2026
Θέματα εξετάσεων και απαντήσεις για την εισαγωγή Ιεροσπουδαστών στις Σχολές Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (Σ.Μ.Υ.Κ.) για το σχολικό έτος 2025-2026
ektakto
Ανακοπή καρδιάς υπέστη ο Α.Βεσυρόπουλος - Μάχη γιατρών να τον επαναφέρουν

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση ότι ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, πρώην υφυπουργός Οικονομικών και νυν γραμματέας...

Ανακοπή καρδιάς υπέστη ο Α.Βεσυρόπουλος - Μάχη γιατρών να τον επαναφέρουν