Τι αλλαγές ετοιμάζουν στον ΕΝΦΙΑ μετά την αναβολή της πρώτης δόσης
Η παράταση και οι δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ

Την αναβολή για ένα μήνα της καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ ώστε να διορθωθούν τα λάθη και να γίνουν αναγκαίες προσαρμογές δίχως να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες ανακοίνωσε ο Ευ. Βενιζέλος χθες το πρωί, εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου και μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Η ημερομηνία μετατέθηκε για το τέλος Σεπτεμβρίου, προκειμένου να προλάβει το υπουργείο Οικονομικών να κάνει όλες τις αναγκαίες διορθώσεις και να καταθέσει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Τώρα το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να λύσει το «γρίφο» του αριθμού των δόσεων για τον ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της real.gr, αυτοί που περιμένουν τις διορθώσεις είναι κυρίως οι κάτοικοι της Περιφέρειας, οι οποίοι είδαν εν μια νυκτί την αξία της γης τους να... πολλαπλασιάζεται, αλλά μόνο στα χαρτιά του ΥΠΟΙΚ.
Σήμερα αναμένεται ότι το υπουργείο Οικονομικών θα ολοκληρώσει και θα ανακοινώσει μια δέσμη αποφάσεων για τον ΕΝΦΙΑ.
Όποιες και αν είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν, αυτές θα εξειδικευτούν και θα αποτυπωθούν με νομοθετικές ρυθμίσεις που αναμένεται να κατατεθούν με την έναρξη του Γ΄ Θερινού Τμήματος της Βουλής στις 26 Αυγούστου. Ως τότε, κρίνεται σκόπιμο οι φορολογούμενοι να αναμένουν τις τελικές ρυθμίσεις, που θα καθορίζουν επακριβώς τι θα ισχύσει σε κάθε περίπτωση. Αλλιώς, υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθούν από τις αποσπασματικές και αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες, ερχόμενοι αντιμέτωποι με νέους αιφνιδιασμούς και δυσάρεστες καταστάσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν θα πρέπει να πληρωθούν ταυτόχρονα οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ αλλά και του φόρου εισοδήματος.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του protothema.gr το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
 
-   Νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για 4.000 οικισμούς (χωριά και κωμοπόλεις) της περιφέρειας. Σε άλλες περιοχές θα ισχύει η φορολογητέα αξία όπως υπολογίζεται το 2014 και σε άλλες, όπως υπολογιζόταν το 2013. Έτσι αναμένεται να προκύψει μείωση έως 90% ή και 100% στην αξία και τον φόρο επί των ακινήτων, στις περιπτώσεις όπου αυτά είχαν εκτιναχθεί στα ύψη.
 
-  Στις περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, όπου οι ιδιοκτήτες οικοπέδων βρέθηκαν αντιμέτωποι με εξωφρενικές φορολογικές επιβαρύνσεις, η εκκαθάριση θα γίνει με βάση την περυσινή αποτίμηση των αξιών γης.
 
-  Αν συμβεί αυτό όμως, τότε θα υπάρχουν και ορισμένες περιοχές της Αττικής, για τις οποίες θα υπολογιστούν υψηλότερες τιμές από εκείνες που υιοθετήθηκαν για τον ΕΝΦΙΑ! Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν πως οι περυσινές τιμές θα επιστρατευθούν μόνο προς όφελος των φορολογουμένων (δηλαδή όπου είναι χαμηλότερες από αυτές που χρησιμοποιήθηκαν φέτος) και επομένως δεν θα προκύψουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων στο Λεκανοπέδιο.
 
-  Αναμένεται επίσης να αναβληθεί η καταβολή της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ κατά ένα μήνα. Το πιθανότερο είναι να αυξηθούν σε 6 και οι μηνιαίες δόσεις πληρωμής του. Βάσει νόμου ο ΕΝΦΙΑ υπολογιζόταν εξ αρχής να πληρωνόταν σε 6 δόσεις, αλλά λόγω καθυστερήσεων, η πληρωμή της α΄δόσης 31ης Ιουλίου χάθηκε και έτσι οι δόσεις έγιναν 5, ενώ πλέον χάνεται και της 29ης Αυγούστου και απομένουν 4. Για να μπορέσουν να τις πληρώσουν οι πολίτες το ΠΑΣΟΚ πρότεινε να αυξηθούν σε 7, αλλά επειδή πρέπει τα έσοδα να εισπραχθούν μέχρι  τον Φεβρουάριο του 2015 φαίνεται πως τελικώς θα φτάσουν στις έξι.
 
- Άγνωστο παραμένει πώς, πότε και με τι θα συμψηφιστούν τυχόν πληρωμές που έγιναν με τους όρους που ισχύουν σήμερα, εφόσον προκύψει ανάγκη επιστροφής χρημάτων σε πολίτες μετά την νέα εκκαθάριση.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές  ειδήσεις σήμερα

Γυναικοκτονία στη Ρόδο: «Χώρισα, "Γυναικοκτονία στη Ρόδο: «Χώρισα, γλίτωσα τον εφιάλτη» έλεγε η δασκάλα

Ο πρώτος Έλληνας αντιεμβολιαστής εκπαιδευτικός σε αναστολή

Η Γνωστή μπύρα σταματά τη συνεργασία με efood-wolt

Η ΕΥΚΟΛΗ ONLINE Πιστοποίηση Αγγλικών ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να δώσετε εξετάσεις σε προφορικά και έκθεση

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσφορές εκπαιδευτικών

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α.  - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 24/9

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

gynaikoktonia_rodos_31hronis_-_dolofonia
Γυναικοκτονία στη Ρόδο: «Χώρισα, γλίτωσα τον εφιάλτη» έλεγε η δασκάλα
Ρόδος: Το τελευταίο τηλεφώνημα της Δώρας σε φίλη της πριν τη γυναικοκτονία «Ευτυχώς χώρισα» - Είναι η ενδέκατη γυναικοκτονία για το 2021
Γυναικοκτονία στη Ρόδο: «Χώρισα, γλίτωσα τον εφιάλτη» έλεγε η δασκάλα
marilena
Όταν η Μαριλένα Αραβαντινού ζωγράφισε την “Υποδοχή της Άννας Συνοδινού στη χώρα του θεάτρου”: η παλιά μνήμη που επανέρχεται μ’ ένα νέο φως
«Περιμένουν να τ’ αγγίξουν νέα μάτια και να τους δώσουν μια θέση στο σήμερα. Για να γίνει αυτό, χρειάζονται δυο. Εκείνοι που έπραξαν κι οι άλλοι που...
Όταν η Μαριλένα Αραβαντινού ζωγράφισε την “Υποδοχή της Άννας Συνοδινού στη χώρα του θεάτρου”: η παλιά μνήμη που επανέρχεται μ’ ένα νέο φως
Έντεκα γυναικοκτονίες από την αρχή του 2021: Τελευταίο θύμα η εκπαιδευτικός στη Ρόδο
Έντεκα γυναίκες δολοφονήθηκαν από συζύγους ή συντρόφους από τις αρχές του 2021 - Η νεαρή εκπαιδευτικός από τη Ρόδο ήταν το τελευταίο θύμα
Έντεκα γυναικοκτονίες από την αρχή του 2021: Τελευταίο θύμα η εκπαιδευτικός στη Ρόδο