Thumbnail
Η παράταση και οι δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ

Την αναβολή για ένα μήνα της καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ ώστε να διορθωθούν τα λάθη και να γίνουν αναγκαίες προσαρμογές δίχως να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες ανακοίνωσε ο Ευ. Βενιζέλος χθες το πρωί, εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου και μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Η ημερομηνία μετατέθηκε για το τέλος Σεπτεμβρίου, προκειμένου να προλάβει το υπουργείο Οικονομικών να κάνει όλες τις αναγκαίες διορθώσεις και να καταθέσει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Τώρα το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να λύσει το «γρίφο» του αριθμού των δόσεων για τον ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της real.gr, αυτοί που περιμένουν τις διορθώσεις είναι κυρίως οι κάτοικοι της Περιφέρειας, οι οποίοι είδαν εν μια νυκτί την αξία της γης τους να... πολλαπλασιάζεται, αλλά μόνο στα χαρτιά του ΥΠΟΙΚ.
Σήμερα αναμένεται ότι το υπουργείο Οικονομικών θα ολοκληρώσει και θα ανακοινώσει μια δέσμη αποφάσεων για τον ΕΝΦΙΑ.
Όποιες και αν είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν, αυτές θα εξειδικευτούν και θα αποτυπωθούν με νομοθετικές ρυθμίσεις που αναμένεται να κατατεθούν με την έναρξη του Γ΄ Θερινού Τμήματος της Βουλής στις 26 Αυγούστου. Ως τότε, κρίνεται σκόπιμο οι φορολογούμενοι να αναμένουν τις τελικές ρυθμίσεις, που θα καθορίζουν επακριβώς τι θα ισχύσει σε κάθε περίπτωση. Αλλιώς, υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθούν από τις αποσπασματικές και αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες, ερχόμενοι αντιμέτωποι με νέους αιφνιδιασμούς και δυσάρεστες καταστάσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν θα πρέπει να πληρωθούν ταυτόχρονα οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ αλλά και του φόρου εισοδήματος.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του protothema.gr το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
 
-   Νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για 4.000 οικισμούς (χωριά και κωμοπόλεις) της περιφέρειας. Σε άλλες περιοχές θα ισχύει η φορολογητέα αξία όπως υπολογίζεται το 2014 και σε άλλες, όπως υπολογιζόταν το 2013. Έτσι αναμένεται να προκύψει μείωση έως 90% ή και 100% στην αξία και τον φόρο επί των ακινήτων, στις περιπτώσεις όπου αυτά είχαν εκτιναχθεί στα ύψη.
 
-  Στις περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, όπου οι ιδιοκτήτες οικοπέδων βρέθηκαν αντιμέτωποι με εξωφρενικές φορολογικές επιβαρύνσεις, η εκκαθάριση θα γίνει με βάση την περυσινή αποτίμηση των αξιών γης.
 
-  Αν συμβεί αυτό όμως, τότε θα υπάρχουν και ορισμένες περιοχές της Αττικής, για τις οποίες θα υπολογιστούν υψηλότερες τιμές από εκείνες που υιοθετήθηκαν για τον ΕΝΦΙΑ! Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν πως οι περυσινές τιμές θα επιστρατευθούν μόνο προς όφελος των φορολογουμένων (δηλαδή όπου είναι χαμηλότερες από αυτές που χρησιμοποιήθηκαν φέτος) και επομένως δεν θα προκύψουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων στο Λεκανοπέδιο.
 
-  Αναμένεται επίσης να αναβληθεί η καταβολή της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ κατά ένα μήνα. Το πιθανότερο είναι να αυξηθούν σε 6 και οι μηνιαίες δόσεις πληρωμής του. Βάσει νόμου ο ΕΝΦΙΑ υπολογιζόταν εξ αρχής να πληρωνόταν σε 6 δόσεις, αλλά λόγω καθυστερήσεων, η πληρωμή της α΄δόσης 31ης Ιουλίου χάθηκε και έτσι οι δόσεις έγιναν 5, ενώ πλέον χάνεται και της 29ης Αυγούστου και απομένουν 4. Για να μπορέσουν να τις πληρώσουν οι πολίτες το ΠΑΣΟΚ πρότεινε να αυξηθούν σε 7, αλλά επειδή πρέπει τα έσοδα να εισπραχθούν μέχρι  τον Φεβρουάριο του 2015 φαίνεται πως τελικώς θα φτάσουν στις έξι.
 
- Άγνωστο παραμένει πώς, πότε και με τι θα συμψηφιστούν τυχόν πληρωμές που έγιναν με τους όρους που ισχύουν σήμερα, εφόσον προκύψει ανάγκη επιστροφής χρημάτων σε πολίτες μετά την νέα εκκαθάριση.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Φρούτα
Έρευνα: Αυτό το φρούτο είναι ο «βασιλιάς» στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και απώλειας βάρους
Το Νο1 φρούτο για την πρόληψη της οστεοπόρωσης που μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με μελέτη
Έρευνα: Αυτό το φρούτο είναι ο «βασιλιάς» στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και απώλειας βάρους