Μνημονιακό ερείπιο η Ελλάδα, έκθεση - σοκ της ΤτΕ
Οι άνθρωποι που έχασαν το σπίτι τους το 2012 ξεπέρασαν τις 27.000

Δραματική καθίζηση της ποιότητας ζωής των νοικοκυριών, φρενήρη αύξηση των οικογενειών που διαβιούν σε παράγκες, υπερδιπλασιασμό των νοικοκυριών που ζουν με λιγότερα από 750 ευρώ το μήνα και μετατροπή της Ελλάδας από χώρα υποδοχής σε χώρα αποστολής μεταναστών διαπιστώνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε μελέτη που δημοσιεύεται στο Οικονομικό Δελτίο της ΤτΕ, και αφορά την περίοδο 2008 – 2012 διαπιστώνεται ότι όλο και περισσότερες οικογένειες φοβούνται πως θα χάσουν το σπίτι τους, λόγω σημαντικής μείωσης των εισοδημάτων τους και παράλληλης αύξησης των φόρων που καλούνται να πληρώσουν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Ναυτεμπορικής" η μελέτη της Αικ. Αιρέτη καταγράφει τις δραματικές μεταβολές στην ελληνική κοινωνία από την κρίση, ενώ αναπάντητο παραμένει το ερώτημα αν και πότε θα ανακτηθούν τα χαμένα εισοδήματα και το επίπεδο διαβίωσης των Ελλήνων.

Ζώντας σε καλύβες και παράγκες

Όπως προκύπτει από τη μελέτη "σημαντικός είναι ο αριθμός των νοικοκυριών που έχει υποστεί αρνητική μεταβολή στη στεγαστική του κατάσταση, ενώ αρκετά νοικοκυριά τελούν υπό καθεστώς δυνητικής επισφάλειας ως προς τη δυνατότητα διατήρησής της, είτε λόγω των οικονομικών βαρών επί των ιδιόκτητων κατοικιών τους είτε γιατί διαβιούν σε παραχωρημένες κατοικίες, των οποίων η παραχώρηση δύναται να σταματήσει να υφίσταται".
Ήδη, σύμφωνα με τη μελέτη, αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των νοικοκυριών που έχασαν το σπίτι τους και διαβιούν "σε μη κανονικές κατοικίες, όπως καλύβες, παράγκες, και καταστήματα". Οι άνθρωποι που έχασαν το σπίτι τους το 2012 ξεπέρασαν τις 27.000, δηλαδή 71% περισσότεροι από το 2008, όταν είχαν καταγραφεί 16.000.

Η φτωχοποίηση σε αριθμούς

Το οικογενειακό εισόδημα σε χιλιάδες περιπτώσεις εξαφανίστηκε, από το 2008 ως το 2012 ενώ αυξήθηκαν τα νοικοκυριά που εντάσσονται στα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια.

Σύμφωνα με τη μελέτη το ποσοστό των νοικοκυριών με εισόδημα έως 750 ευρώ το μήνα (9.000 ευρώ ετησίως) από 4,8% που ήταν το 2008, το 2012 υπερδιπλασιάστηκε και διαμορφώθηκε σε 10,6%.

Αντιθέτως, το ποσοστό των νοικοκυριών με εισοδήματα άνω των 3.500 ευρώ μηνιαίως μειώθηκε από 22,3% το 2008, σε 12,2% το 2012. Γενικότερα παρατηρείται μια τάση μετατόπισης των νοικοκυριών από την υψηλή και μέση κατηγορία στα χαμηλά εισοδήματα στην πενταετία 2008-2012, η οποία έχει επιπτώσεις στο επίπεδο διαβίωσης.

Το μέσο ισοδύναμο διαθέσιμο εισόδημα για την Ελλάδα το 2012 είχε υποχωρήσει στα περίπου 9.500 ευρώ, με αποτέλεσμα να είναι το δεύτερο χαμηλότερο, μετά από εκείνο της Πορτογαλίας (8.323 ευρώ), ενώ η Ισπανία βρίσκεται στην τρίτη από το τέλος θέση με 11.970 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια χρονιά το μέσο εισόδημα για την Ε.Ε. των 27 κρατών ανερχόταν σε 15.325 ευρώ.

Υπογεννητικότητα και εξαγωγή μεταναστών

"Η Ελλάδα από χώρα υποδοχής μεταναστών από άλλες χώρες, μετατρέπεται σε χώρα αποστολής μεταναστών σε άλλες χώρες", αναφέρει η μελέτη που καταγράφει και δημογραφική υποβάθμιση, με αισθητή μείωση των γεννήσεων και υψηλή άνοδο των θανάτων.

Η καθοδική εξέλιξη του πληθυσμού, τόσο ως προς τη φυσική του κίνηση όσο και ως προς τη μεταναστευτική του διάσταση, αποτελεί ένδειξη ότι η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία δημογραφικής υποβάθμισης. Ακόμη αναφέρεται πως στην περίοδο 2008-2012 παρατηρείται μείωση του πληθυσμού της χώρας, τόσο σε επίπεδο Ελλήνων όσο και σε επίπεδο ξένων υπηκόων.

Πηγή: Αυγή

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές  ειδήσεις σήμερα

Γυναικοκτονία στη Ρόδο: «Χώρισα, "Γυναικοκτονία στη Ρόδο: «Χώρισα, γλίτωσα τον εφιάλτη» έλεγε η δασκάλα

Ο πρώτος Έλληνας αντιεμβολιαστής εκπαιδευτικός σε αναστολή

Η Γνωστή μπύρα σταματά τη συνεργασία με efood-wolt

Η ΕΥΚΟΛΗ ONLINE Πιστοποίηση Αγγλικών ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να δώσετε εξετάσεις σε προφορικά και έκθεση

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσφορές εκπαιδευτικών

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α.  - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 24/9

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

gynaikoktonia_rodos_31hronis_-_dolofonia
Γυναικοκτονία στη Ρόδο: «Χώρισα, γλίτωσα τον εφιάλτη» έλεγε η δασκάλα
Ρόδος: Το τελευταίο τηλεφώνημα της Δώρας σε φίλη της πριν τη γυναικοκτονία «Ευτυχώς χώρισα» - Είναι η ενδέκατη γυναικοκτονία για το 2021
Γυναικοκτονία στη Ρόδο: «Χώρισα, γλίτωσα τον εφιάλτη» έλεγε η δασκάλα
marilena
Όταν η Μαριλένα Αραβαντινού ζωγράφισε την “Υποδοχή της Άννας Συνοδινού στη χώρα του θεάτρου”: η παλιά μνήμη που επανέρχεται μ’ ένα νέο φως
«Περιμένουν να τ’ αγγίξουν νέα μάτια και να τους δώσουν μια θέση στο σήμερα. Για να γίνει αυτό, χρειάζονται δυο. Εκείνοι που έπραξαν κι οι άλλοι που...
Όταν η Μαριλένα Αραβαντινού ζωγράφισε την “Υποδοχή της Άννας Συνοδινού στη χώρα του θεάτρου”: η παλιά μνήμη που επανέρχεται μ’ ένα νέο φως
Έντεκα γυναικοκτονίες από την αρχή του 2021: Τελευταίο θύμα η εκπαιδευτικός στη Ρόδο
Έντεκα γυναίκες δολοφονήθηκαν από συζύγους ή συντρόφους από τις αρχές του 2021 - Η νεαρή εκπαιδευτικός από τη Ρόδο ήταν το τελευταίο θύμα
Έντεκα γυναικοκτονίες από την αρχή του 2021: Τελευταίο θύμα η εκπαιδευτικός στη Ρόδο