Thumbnail
Οι άνθρωποι που έχασαν το σπίτι τους το 2012 ξεπέρασαν τις 27.000

Δραματική καθίζηση της ποιότητας ζωής των νοικοκυριών, φρενήρη αύξηση των οικογενειών που διαβιούν σε παράγκες, υπερδιπλασιασμό των νοικοκυριών που ζουν με λιγότερα από 750 ευρώ το μήνα και μετατροπή της Ελλάδας από χώρα υποδοχής σε χώρα αποστολής μεταναστών διαπιστώνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε μελέτη που δημοσιεύεται στο Οικονομικό Δελτίο της ΤτΕ, και αφορά την περίοδο 2008 – 2012 διαπιστώνεται ότι όλο και περισσότερες οικογένειες φοβούνται πως θα χάσουν το σπίτι τους, λόγω σημαντικής μείωσης των εισοδημάτων τους και παράλληλης αύξησης των φόρων που καλούνται να πληρώσουν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Ναυτεμπορικής" η μελέτη της Αικ. Αιρέτη καταγράφει τις δραματικές μεταβολές στην ελληνική κοινωνία από την κρίση, ενώ αναπάντητο παραμένει το ερώτημα αν και πότε θα ανακτηθούν τα χαμένα εισοδήματα και το επίπεδο διαβίωσης των Ελλήνων.

Ζώντας σε καλύβες και παράγκες

Όπως προκύπτει από τη μελέτη "σημαντικός είναι ο αριθμός των νοικοκυριών που έχει υποστεί αρνητική μεταβολή στη στεγαστική του κατάσταση, ενώ αρκετά νοικοκυριά τελούν υπό καθεστώς δυνητικής επισφάλειας ως προς τη δυνατότητα διατήρησής της, είτε λόγω των οικονομικών βαρών επί των ιδιόκτητων κατοικιών τους είτε γιατί διαβιούν σε παραχωρημένες κατοικίες, των οποίων η παραχώρηση δύναται να σταματήσει να υφίσταται".
Ήδη, σύμφωνα με τη μελέτη, αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των νοικοκυριών που έχασαν το σπίτι τους και διαβιούν "σε μη κανονικές κατοικίες, όπως καλύβες, παράγκες, και καταστήματα". Οι άνθρωποι που έχασαν το σπίτι τους το 2012 ξεπέρασαν τις 27.000, δηλαδή 71% περισσότεροι από το 2008, όταν είχαν καταγραφεί 16.000.

Η φτωχοποίηση σε αριθμούς

Το οικογενειακό εισόδημα σε χιλιάδες περιπτώσεις εξαφανίστηκε, από το 2008 ως το 2012 ενώ αυξήθηκαν τα νοικοκυριά που εντάσσονται στα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια.

Σύμφωνα με τη μελέτη το ποσοστό των νοικοκυριών με εισόδημα έως 750 ευρώ το μήνα (9.000 ευρώ ετησίως) από 4,8% που ήταν το 2008, το 2012 υπερδιπλασιάστηκε και διαμορφώθηκε σε 10,6%.

Αντιθέτως, το ποσοστό των νοικοκυριών με εισοδήματα άνω των 3.500 ευρώ μηνιαίως μειώθηκε από 22,3% το 2008, σε 12,2% το 2012. Γενικότερα παρατηρείται μια τάση μετατόπισης των νοικοκυριών από την υψηλή και μέση κατηγορία στα χαμηλά εισοδήματα στην πενταετία 2008-2012, η οποία έχει επιπτώσεις στο επίπεδο διαβίωσης.

Το μέσο ισοδύναμο διαθέσιμο εισόδημα για την Ελλάδα το 2012 είχε υποχωρήσει στα περίπου 9.500 ευρώ, με αποτέλεσμα να είναι το δεύτερο χαμηλότερο, μετά από εκείνο της Πορτογαλίας (8.323 ευρώ), ενώ η Ισπανία βρίσκεται στην τρίτη από το τέλος θέση με 11.970 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια χρονιά το μέσο εισόδημα για την Ε.Ε. των 27 κρατών ανερχόταν σε 15.325 ευρώ.

Υπογεννητικότητα και εξαγωγή μεταναστών

"Η Ελλάδα από χώρα υποδοχής μεταναστών από άλλες χώρες, μετατρέπεται σε χώρα αποστολής μεταναστών σε άλλες χώρες", αναφέρει η μελέτη που καταγράφει και δημογραφική υποβάθμιση, με αισθητή μείωση των γεννήσεων και υψηλή άνοδο των θανάτων.

Η καθοδική εξέλιξη του πληθυσμού, τόσο ως προς τη φυσική του κίνηση όσο και ως προς τη μεταναστευτική του διάσταση, αποτελεί ένδειξη ότι η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία δημογραφικής υποβάθμισης. Ακόμη αναφέρεται πως στην περίοδο 2008-2012 παρατηρείται μείωση του πληθυσμού της χώρας, τόσο σε επίπεδο Ελλήνων όσο και σε επίπεδο ξένων υπηκόων.

Πηγή: Αυγή

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpa
Μνήμη Παναγιώτη Κοντού
Ο Παναγιώτης Κοντός υπήρξε πτυχιούχος και διδάκτωρ του Ε.Κ.Π.Α. αλλά και επί σαράντα χρόνια ακαδημαϊκός δάσκαλος που το υπηρέτησε πιστά προσφέροντας...
Μνήμη Παναγιώτη Κοντού