Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Αλμοδόβαρ, Πενέλοπε Κρουζ, Χ. Μπαρδέμ (και άλλοι 97 ισπανοί καλλιτέχνες) καταγγέλλουν ισραηλινή «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας 

Διάφορες προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού κατήγγειλαν την «γενοκτονία» του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας «εναντίον του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού», όπως εξέφρασαν σε ανακοίνωση κάπου εκατό Ισπανοί ηθοποιοί, σκηνοθέτες, δραματουργοί και συγγραφείς.

Σε αυτήν, οι υπογράφοντες καταγγέλλουν ότι ο «πυροκροτητής» αυτής της βίας είναι «η ισραηλινή κατοχή» που «συνεχίζει να επεκτείνεται και να εισβάλει σε παλαιστινιακά εδάφη αντί να αναδιπλωθεί στα σύνορα του ’67»

«Εξευτελίζει, συλλαμβάνει και καταπατά καθημερινά τα δικαιώματα του παλαιστινιακού πληθυσμού σε όλη τη Δυτική Όχθη προκαλώντας επίσης πολλούς θανάτους», σημειώνουν στην ανακοίνωση ηθοποιοί όπως η Πενέλοπε Κρουζ, η Ρόσα Μαρία Σαρντά, η Λόλα Ερέρα ή ο Εδουάρδο Νοριέγα, σκηνοθέτες όπως ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο Μόντσο Αρμενταρίς ή ο Μπενίτο Σαμπράνο, και μουσικοί όπως οι Αμαράλ και Νάτσο Καμπίγιο.

Γι’ αυτό καλούν την Κυβέρνηση της Ισπανίας και την Ε.Ε. να «καταδικάσουν τους βομβαρδισμούς από ξηρά, θάλασσα και αέρα, εναντίον του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας», ζητούν μια «άμεση κατάπαυση του πυρός», όπως και «άρση του αποκλεισμού που υφίσταται η Λωρίδα της Γάζας εδώ και πάνω από μια δεκαετία».

Επιπλέον ζητούν «να ανοίξουν τα συνοριακά περάσματα για να διευκολυνθεί η μετακίνηση του πληθυσμού, η είσοδος ιατρικών ομάδων, φαρμάκων και τροφίμων, η αποκατάσταση των τραυμάτων από τις ισραηλινές επιθέσεις σε σωματικό, ηθικό και ψυχολογικό επίπεδο που υφίσταται ο άμαχος πληθυσμός της Γάζας, και ειδικά ο παιδικός πληθυσμός», και «να ανοίξει ο δρόμος του διαλόγου μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών για να επιτευχθεί η ειρήνη, δίκαιη και διαρκής, ως λύση στη σύγκρουση».

Επίσης, ο κόσμος του πολιτισμού δηλώνει ότι είναι «ενάντια στη χρήση βίας από όλες τις πλευρές» και ζητά από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τον πρέσβη της Ισπανίας στο Ισραήλ «μέχρι να σταματήσει η εγκληματική επίθεση στην Παλαιστίνη», ως «πειστική απόδειξη» της απόρριψης που αισθάνεται για τις «απερίγραπτες πράξεις του ισραηλινού στρατού» και να διευκολυνθεί η δουλειά των ξένων ανταποκριτών που έχουν εκτοπιστεί αυτές τις μέρες από όλη την περιοχή.

Στο κείμενο, οι προσωπικότητες του πολιτισμού καταγγέλλουν τους 1.040 νεκρούς και 6.000 τραυματίες από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα και επικρίνουν τον «αποκλεισμό» σε πόλεις όπως η Νάμπλους και η Χεβρώνα, που, όπως καταγγέλλουν, ζουν «εδώ και πολλά χρόνια με συχνές επιδρομές του στρατού τις νύχτες».

«Η Γάζα ζει τη φρίκη αυτές τις μέρες, πολιορκημένη και δεχόμενη επίθεση από ξηρά θάλασσα και αέρα. Γκρεμίζουν τα σπίτια των Παλαιστινίων, τους αρνούνται το νερό, το φως, την πρόσβαση σε νοσοκομεία, σε σχολεία, στα περιβόλια, ενώ η Διεθνής Κοινότητα το επιτρέπει», λένε εκφράζοντας τη λύπη τους.

Πηγή: Europa Press

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ρεύμα: Η ηλεκτρική συσκευή που μπορεί να καίει όσο 65 ψυγεία μαζί

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Γνωρίζετε τι σημαίνει η λέξη «σωμασκία»;

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Θάνος Παπαϊωάννου
Πρόεδρος ΑΣΕΠ: Παρεμβάσεις για τις καταγγελίες περί πλαστών πιστοποιητικών – «Δεν θα μείνουμε αδιάφοροι»
Ο Αθανάσιος Παπαϊωάννου ξεκαθαρίζει ότι ο έλεγχος των πιστοποιήσεων δεν αποτελεί αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ, προαναγγέλλοντας ωστόσο προτάσεις για ενίσχυση...
Πρόεδρος ΑΣΕΠ: Παρεμβάσεις για τις καταγγελίες περί πλαστών πιστοποιητικών – «Δεν θα μείνουμε αδιάφοροι»
Κυριάκος Πιερρακάκης
«Δώρο» Πιερρακάκη στο Λύκειο Μυγδονίας: Εντάσσεται στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»
Άμεση ανταπόκριση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στο αίτημα του πρώην Υπουργού Παιδείας
«Δώρο» Πιερρακάκη στο Λύκειο Μυγδονίας: Εντάσσεται στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»
kindergarten
Μόνιμες προσλήψεις σε παιδικούς σταθμούς - Έρχεται προκήρυξη ΑΣΕΠ
Το υπουργείο Εσωτερικών δεσμεύτηκε για την έκδοση της προκήρυξης, η οποία θα περιλαμβάνει αυξημένη μοριοδότηση για τους εργαζόμενους μέσω ΕΣΠΑ
Μόνιμες προσλήψεις σε παιδικούς σταθμούς - Έρχεται προκήρυξη ΑΣΕΠ
Σοφίας Ζαχαράκη
Σοφία Ζαχαράκη: Από Σεπτέμβριο δωρεάν τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού για μαθητές Γυμνασίου
Η Υπουργός Παιδείας προανήγγειλε δωρεάν συνεδρίες και τεστ δεξιοτήτων μέσω του ΕΟΠΠΕΠ
Σοφία Ζαχαράκη: Από Σεπτέμβριο δωρεάν τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού για μαθητές Γυμνασίου