Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Η εταιρεία κατάφερε να μειώσει κόστος της εξόρυξης άνθρακα από 130 – 140 δολάρια ανά τόνο σε 23,8 δολάρια

Επιμέλεια: AlfaVita.gr

Έγκλημα με τη σφραγίδα του νεοφιλελευθερισμού και θυσία στο βωμό της ελεύθερης αγοράς και του κέρδους, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το τραγικό γεγονός στο ανθρακωρυχείο της Τουρκίας. Ιδιωτικοποίηση, πολιτικές απελευθέρωσης της ενέργειας και περιορισμός των δικαιωμάτων και των κανόνων ασφαλείας, βρίσκονται πίσω από τη σφαγή, όπως τη χαρακτηρίζει, η Επαναστατική Συνομοσπονδία Εργαζομένων (DISK).

Ο ιδιοκτήτης του ανθρακωρυχείου στο εσωτερικό του οποίου βρήκαν το θάνατο πάνω από 232 εργάτες, σε συνέντευξή του πριν δύο χρόνια ανέφερε, ότι μετά την απόκτηση του ορυχείου από κράτος μειώθηκε σημαντικά το κόστος εξόρυξης.  

Συγκεκριμένα, o Alp Gurkan ,ο ιδιοκτήτης του ομίλου, είχε δηλώσει σε δημοσιογράφο της Hürriyet στις 30 Σεπτεμβρίου του 2012, ότι η εταιρεία κατάφερε να μειώσει κόστος της εξόρυξης άνθρακα από 130 – 140 δολάρια ανά τόνο σε 23,8 δολάρια, χάρη στις  νέες μεθόδους  εκμετάλλευσης τους ιδιωτικού τομέα.

Η Soma Holding, η οποία είναι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής άνθρακα της Τουρκίας με 5,5 εκατομμύρια τόνους ετήσια παραγωγή, διατηρεί το ορυχεία της στην περιοχή Σομά από το 1984. Ο Gurkan είπε ότι η εταιρεία άρχισε να αναπτύσσεται μετά την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει όλα τα δικαιώματα από τα ορυχεία άνθρακα στις επιχειρήσεις.  Αυτό ξεκίνησε όταν το Υπουργείο ενέργειας ξεκίνησε να παραχωρεί όλα τα δικαιώματα  στις εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας, αντί να τις χρεώνει για την εξόρυξη άνθρακα, κάτι , που έκανε για 30 χρόνια μέσα από τις δημόσιες, Τούρκικες Επιχειρήσεις Άνθρακα (TKI).  Ως εκ τούτου, οι διαγωνισμοί για τα ορυχεία άνοιξαν το 2005.

Η SOMA Holdings, κέρδισε το διαγωνισμό για το ανθρακωρυχείο και δεσμεύτηκε για το κόστος εξόρυξης στα 23,8 δολάρια ανά τόνο, καθώς και για ένα ενοίκιο της τάξεως του 15% για τις Τ.Ε.Α.. Από τότε μέχρι σήμερα κατάφερε να αυξήσει την παραγωγή σε 250.000 τόνους κατά μέσο όρο το μήνα και να μπει δυναμικά στην αγορά της βιομηχανίας και της θέρμανσης.

Καταγγελίες για εγκληματικές ελλείψεις μέτρων ασφαλείας

Εκτός όμως από τα κέρδη και τις μεγάλες αποδόσεις στην παραγωγή η ιδιωτικοποίηση του ανθρακωρυχείου, φαίνεται  σύμφωνα με δημοσεύματα, ότι είχε αμελήσει και περιορίσει σε εγκληματικό βαθμό τα μέτρα ασφαλείας των εργαζομένων. Αυτό  καταγγέλλει,ο επικεφαλής του συνδικάτου των ανθρακωρύχων της Τουρκίας Ντεβ-Μαντέν, το οποίο ανήκει στη Συνομοσπονδία Προοδευτικών Συνδικάτων Εργαζομένων Τουρκίας,  Ταϊφούν Γκιοργκούν.

 Η κυβέρνηση είχε απορρίψει εξεταστική επιτροπή

Τον Ιανουάριο στην ίδια περιοχή είχε συμβεί πάλι ατύχημα για το οποίο τα κόμματα της αντιπολίτευσης  CHP, MHP και BDP είχαν ζητήσει εξεταστική επιτροπή.

Η πρόταση για τη σύσταση της επιτροπής απορρίφθηκε με τις αρνητικές ψήφους των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Σκάει στην Εκπαίδευση νέα μεγάλη "Βόμβα" για Ιταλικό Πανεπιστήμιο

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μετρο
Νέα Γραμμή 5: Οι 20 σταθμοί που σχεδιάζονται και το νέο μοντέλο μετακινήσεων στην Αττική
Με 20 νέους σταθμούς και συνδέσεις με όλες σχεδόν τις υφιστάμενες γραμμές, το φιλόδοξο έργο στοχεύει να ενώσει γειτονιές χωρίς τη διέλευση από το...
Νέα Γραμμή 5: Οι 20 σταθμοί που σχεδιάζονται και το νέο μοντέλο μετακινήσεων στην Αττική
Γονείς και παιδιά
Επίδομα γονικής άδειας: Με ένα μόνο δικαιολογητικό οι γονείς μπορούν να λάβουν έως 758 ευρώ τον μήνα
Επίδομα γονικής άδειας: Έως 758 ευρώ μηνιαίως για εργαζόμενους γονείς – Όλες οι προϋποθέσεις
Επίδομα γονικής άδειας: Με ένα μόνο δικαιολογητικό οι γονείς μπορούν να λάβουν έως 758 ευρώ τον μήνα
kylikeio11.jpg
Σαρωτικές αλλαγές στα σχολικά κυλικεία: Εκτός ζαμπόν, σοκολάτες και αναψυκτικά – Η νέα λίστα με τα επιτρεπόμενα προϊόντα
Τέλος στα ανθυγιεινά σνακ στα σχολεία: Τι απαγορεύεται και τι μπαίνει στα κυλικεία από τη νέα σχολική χρονιά
Σαρωτικές αλλαγές στα σχολικά κυλικεία: Εκτός ζαμπόν, σοκολάτες και αναψυκτικά – Η νέα λίστα με τα επιτρεπόμενα προϊόντα
Βερνίκια νυχιών
Συναγερμός για βερνίκια νυχιών: Ανακαλούνται προϊόντα με επικίνδυνη ουσία – Πωλούνται και στην Ελλάδα
Συναγερμός ανάκλησης για γνωστά βερνίκια νυχιών με απαγορευμένες ουσίες - Κυκλοφορούν και στην Ελλάδα
Συναγερμός για βερνίκια νυχιών: Ανακαλούνται προϊόντα με επικίνδυνη ουσία – Πωλούνται και στην Ελλάδα